Terzič z Dortmundu vyzýva na pokoj pred víkendovou titulovou eufóriou

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Terzič z Dortmundu vyzýva na pokoj pred víkendovou titulovou eufóriou
Terzič sa snaží doviesť Dortmund k prvému titulu za posledných 11 rokov.
Terzič sa snaží doviesť Dortmund k prvému titulu za posledných 11 rokov.AFP
Tréner Borussie Dortmund Edin Terzič (40) vyzval vo štvrtok na pokoj, keďže do zisku bundesligového titulu zostáva už len 90 minút. Zároveň prízvukoval, že "kľúčom k úspechu je nerobiť nič mimoriadne".

Rovnako veľké ihrisko i guľatá lopta

Dortmund môže získať svoj prvý titul za ostatných 11 sezón, ak v sobotu doma porazí Mainz, bez ohľadu na výsledok druhého Bayernu Mníchov v Kolíne nad Rýnom. Ak Bayern prehrá alebo remizuje, titul bude patriť Borussii.

Dortmund je na pokraji bundesligového titulu.
Dortmund je na pokraji bundesligového titulu.Flashscore

Kým však mesto Dortmund plánuje na nedeľu sprievod pre státisíce ľudí, Terzič vyzval svojich zverencov, aby naďalej robili veci, "ktoré nás dostali do situácie, a tá vytvorila prebiehajúcu eufóriu".

"Ihrisko je rovnako veľké ako minulý týždeň, lopta je rovnako guľatá," povedal Terzič na štvrtkovej predzápasovej tlačovej konferencii v Dortmunde.

Na prahu celoživotného sna

Štyridsaťročný manažér sa narodil a vyrastal v tomto meste, a, čuduj sa svete, je celoživotným fanúšikom BVB. Posledné dni sa opäť rozšírila fotografia trénera zahaleného do žlto-čierneho šálu, ako stojí v hľadisku vo finále Nemeckého pohára 2012 v Berlíne.

Borussia vyhrala 5:2 nad odvekým nepriateľom Bayernom a získala aj ligový titul. "Kľúčom k úspechu je nerobiť nič špeciálne vo výnimočnom týždni," povedal Terzič a vyžaroval pokoj, ktorý v tejto sezóne pravdepodobne unikol väčšine fanúšikov.

Dortmundská jazda za možno deviatym nemeckým titulom bola postavená na vynikajúcej druhej polovici sezóny, v ktorej sa zo šiesteho miesta vyšvihol na prvé a zmazal deväťbodový odstup od Mníchovčanov. V 18 ligových dueloch od zimnej prestávky Borussia prehrala len raz a stratila iba deväť z 54 možných bodov.

Keďže Bayern sa trápi a za rovnaké obdobie nazbieral 34 bodov, Dortmund je jednoznačne najlepším tímom nemeckého futbalu.

Ich slabá forma na začiatku sezóny - šesť prehier v prvých 15 stretnutiach - však spôsobila, že na čele tabuľky je to stále tesné.

Do štvorice všetko dobré?

Keď sezóna vstupovala do cieľovej rovinky, hlavnou otázkou nebolo, či má Borussia kvalitu na to, aby získala titul, ale či má na to nervy. Terzič si je až príliš dobre vedomý toho, akú úlohu zohrala nervozita v tejto sezóne, keď Dortmund často zahadzoval zlaté príležitosti v boji o titul.

Borussia sa v tejto sezóne trikrát dostala na čelo tabuľky, aby následne stratila body a umožnila Bayernu vrátiť sa na vrchol. Prvýkrát BVB cestovalo na pôdu Bayernu, ktorý bol na čele tabuľky, len aby sa v prvom polčase zrútilo, inkasovalo tri góly a nakoniec prehral 2:4.

Druhýkrát to bolo asi najviac znepokojujúce, keď sa Dortmund "vzdal" vedenia 2:0 proti oslabenému Stuttgartu a remizoval 3:3. Zdalo sa, že stratil chladnú hlavu po tom, čo sa objavili informácie, že Bayern remizoval 1:1 s trápiacim sa Hoffenheimom.

Tretíkrát Dortmund remizoval 1:1 na pôde neďalekého Bochumu po výroku rozhodcu. Sascha Stegemann mávol rukou nad tvrdeniami o jasnej penalte proti Karimovi Adeyemimu.

Zatiaľ čo Stegemann sa neskôr ospravedlnil a v jednom momente zvažoval pre incident policajnú ochranu, Terzič dokázal znovu sústrediť pozornosť svojho mužstva na úlohu.

"Nie je to o mimoriadnych veciach. Je to o blokovaní toho, kde sa nachádzame, a sústredení sa len na hru," povedal vo štvrtok Terzič.

Dobrý hráč by mal tlak zvládnuť

Bývalý útočník Dortmundu Karl-Heinz Riedle, ktorý s Borussiou získal dva bundesligové tituly a Ligu majstrov, v konferenčnom hovore pre agentúru AFP uviedol, že Terzič mal pravdu.

"Mali by ste robiť svoju bežnú rutinu a príliš sa nezapájať do iných vecí. V momente, keď sa začne zápas, je všetko preč. Môžete byť trochu nervózni, pretože viete, čo môžete dosiahnuť a čo môžete stratiť. Tlak je na každého hráča, ale dobrý hráč by mal tlak zvládnuť."

Domácim v stredu pribudol dôvod na oslavu. Obranca a kapitán Mats Hummels predĺžil zmluvu v Dortmunde o ďalší rok. Ako jediný súčasný člen tímu, ktorý s BVB získal ligový titul, bude v sobotu rozdávať kľúčový pokoj a skúsenosti víťaza majstrovstiev sveta 2014.