Udalosti Bundesligy: Bavorský gigant uteká z prvého miesta. A to doslova...

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Bundesligy: Bavorský gigant uteká z prvého miesta. A to doslova...
Ako dopadne sezóna Bayernu Mníchov?
Ako dopadne sezóna Bayernu Mníchov?
Profimedia
Zábery z úteku fanúšikov z Allianz Areny sa okamžite stali virálnymi po celom Nemecku. A mnohí boli presvedčení, že výmena stráží je skutočne na mieste. Nelojálna časť priaznivcov Bayernu už jednoducho neverí, že titul zostane v Mníchove. Viera tých z Dortmundu sa, naopak, výrazne posilnila. Borussia má na dosah prvé miesto. Čo je najdôležitejšie, všetko má vo vlastných rukách.

"Schwarzgelben" to už nemôžu nechať len tak, po 33. kole sú opäť na čele bundesligovej tabuľky. V poslednom dueli sezóny im stačí poraziť Mainz a aj keby sa im to nepodarilo, stále im môže pomôcť tím z Kolína. Prípadná prehra Bayernu pri Rýne v sobotu prinesie titul Dortmundu. Bavorský klub určite urobí všetko pre to, aby vyhral, ale... majú vôbec o čo hrať?

Je vedenie Bayernu definitívne na smiech?

Zo samotného Mníchova sa dokonca ozývajú hlasy o potrebe osláviť ďalšieho víťaza Bundesligy. Buď z dôvodu nasýtenia, alebo obyčajného hnevu na vedenie FCB, ktoré si myslelo, že sezónu zachráni prepustením trénera Juliana Nagelsmanna. Žiaľ, opak sa stal pravdou. Thomas Tuchel sa po marcovom prestupe do Bavorska rýchlo rozlúčil s Nemeckým pohárom a Ligou majstrov. A po 11 rokoch môže tím prísť aj o zaručenú istotu.

Bayern začal sobotňajší zápas proti Lipsku dobre. Serge Gnabry po rýchlej a presnej kombinácii na ľavej strane ihriska prekvapivo vystrelil k bližšej žrdi. Gnabry skóroval už vo štvrtom bundesligovom stretnutí v rade. Po zmene strán však hostia využili príležitosť na zvrat. Raz zaskočili Mníchov rýchlym brejkom, na ktorý sa podľa Tuchela domáci pripravovali. Potom RB pomohli dve penalty.

Ostatná forma Bayernu
Flashscore

"Tuchelova" akcia sa smelo schyľuje k fiasku. Dá sa špekulovať, do akej miery za to môže samotný šéf lavičky, ale hnev fanúšikov ide ešte vyššie. Konkrétne na športového riaditeľa Hasana Salihamidžiča a generálneho riaditeľa Olivera Kahna a možno aj na prezidenta FCB Herberta Hainera. Títo muži môžu aj za to, že tribúny Allianz Areny sa v sobotu začali vyprázdňovať ešte pred uplynutím 90 minút.

Nervozita pri mečbale

Necelý deň po zaváhaní Bayernu nastúpil Dortmund na súboj v Augsburgu. Žlto-čierni vedeli, že v prípade trojbodového zisku idú do čela. Od úvodného hvizdu bolo zrejmé, ako veľmi chce Borussia potrestať mníchovskú stratu. Augsburg stláčala ako citrón, ale brankár Tomáš Koubek dlho odolával. Dokonca aj po tom, čo bol Felix Uduokhai vylúčený.

Tabuľka Bundesligy
Flashscore

V 58. minúte sa hostia konečne dostali do vedenia, no vedúci gól im, paradoxne, zviazal nohy. Dortmund sa natoľko obával o svoje vedenie, že sa rozhodol väčšinu času prihrávať loptu prevažne obrancom. A to aj napriek tomu, že hral proti oslabenému súperovi. Augsburg takmer potrestal strach súpera, ale brankár BVB Gregor Kobel nakoniec udržal čisté konto.

Unavení domáci v závere ešte dvakrát skórovali. Borussia svoju úlohu zvládla, hoci nervozita na kopačkách hráčov bola zjavná. Uvidíme, ako sa vyrovná s tlakom a očakávaniami budúci týždeň na svojom Westfalenstadione.

Hráč kola

Dojal svoju manželku, trénera Christiana Streicha, spoluhráčov, fanúšikov na tribúnach... jednoducho všetkých. Nils Petersen odohral skutočne magický posledný domáci zápas v drese Freiburgu. Oplatí sa vôbec po takomto výkone ukončiť kariéru?

Petersen sa v Bundeslige preslávil ako vynikajúci žolík, ktorý z lavičky zasiahol vždy, keď to jeho tím potreboval. Stal sa najlepším strelcom v pozícii striedajúceho hráča Bundesligy v histórii. A vo svojom rozlúčkovom dueli vo Freiburgu symbolicky potvrdil svoju povesť.

Tridsaťštyriročný obľúbenec prišiel na ihrisko v 70. minúte s Wolfsburgom. V čase, keď bolo skóre stále 0:0. Čoskoro sa však do streleckej listiny zapísal kapitán Freiburgu Christian Günter a krátko na to udrel Petersen, ktorý dorazil loptu od Rolanda Sallaieho. V 80. minúte opäť zafungovala spolupráca medzi Sallaiem a Petersenom, ale druhý gól odchádzajúceho útočníka nebol uznaný pre faul v strede ihriska. Aj napriek tomu si Petersen freiburské derby určite užil.

Gól kola

Okrem boja o titul sa aspoň čiastočne vyriešil aj boj o zotrvanie v najvyššej nemeckej súťaži. Berlínska Hertha sa s ňou nadobro rozlúči, zatiaľ čo druhým "víťazom" priameho zostupu sa, pravdepodobne, stane jeden z trojice Schalke, Bochum a Stuttgart. Stále sa však obáva aj 14. Augsburg, ktorému hrozí zostup.

Na druhej strane Hoffenheim už môže posledné kolo odohrať v úplnom pokoji, keďže v sobotu porazil Union a definitívne si zabezpečil záchranu. Víťazný gól strelil Andrej Kramarič, ktorý ako zakončovateľ nemal ťažkú úlohu. Vďaka Munasi Dabburovi. Ten sa šikovne uvoľnil pri bránkovej čiare a svojmu chorvátskemu spoluhráčovi predložil ponuku, ktorá sa neodmieta.

Kramarič strelil svoj 100. bundesligový gól a stal sa 55. hráčom, ktorý prekonal túto hranicu. Dabbur tiež raz prekonal obranu Unionu a v závere upravil na konečných 4:2 pre Hoffenheim.