Udalosti Bundesligy: Nuda na čele? Nevadí. Boj o záchranu všetko vynahradil

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Bundesligy: Nuda na čele? Nevadí. Boj o záchranu všetko vynahradil
Schalke zvíťazilo vďaka gólu zo 102. minúty.
Schalke zvíťazilo vďaka gólu zo 102. minúty.Profimedia
Prvý tím zostal na prvom mieste a druhý tím je stále druhý? Na takéto veci nie sme v Bundeslige v posledných týždňoch veľmi zvyknutí. Bayern však svoju pozíciu na čele tabuľky skutočne obhájil a nechal za sebou Dortmund, ktorý svoju víkendovú misiu tiež zvládol. Poradie sa zmenilo v nižších poschodiach tabuľky.

Uplynulé 31. kolo sa stalo už v piatok výnimočným. V predvečer víkendu sa totiž hrali hneď dva zápasy, čo sa predtým naposledy stalo v roku 2011. Nezvyčajný program však nebol až tak na škodu. Obe piatkové stretnutia ponúkli zaujímavé príbehy, najmä čo sa týka boja o záchranu. A tento trend pokračoval aj v nasledujúcich dňoch, najmä v sobotu.

Selke znechutil rivala, Bülter prekonal rekord

Porýnske derby sa malo pôvodne hrať v nedeľu, ale vzhľadom na blížiace sa semifinále Európskej ligy proti AS Rím požiadal Leverkusen o jeho preloženie. Vedenie Kolína si z toho nerobilo ťažkú hlavu a svojmu rivalovi vyhovelo. Pre fanúšikov "Effzeh" to však bola ďalšia zámienka nenávidieť "Werkself" pre ich maniere.

Po piatkovom stretnutí sa kolínski fanúšikovia mohli Leverkusenu smiať. Davie Selke dvakrát skóroval a hráčov Bayeru poriadne nahneval. Stredopoliar Werkself Robin Andrich sa totiž po zápase sťažoval na hru útočníka 1. FC. "V mnohých situáciách bol príliš teatrálny, čo som mu viackrát dal najavo," vysvetlil Andrich, prečo mal so Selkem počas stretnutia niekoľko názorových výmien. Selke však oslavoval víťazstvo a s ním aj celok Kolína, ktorý si definitívne zabezpečil zotrvanie v najvyššej súťaži.

Po skončení zápasu porýnskych rivalov sledovali televízni diváci záver súbežne hraného duelu v Mainzi. V hlavnom meste regiónu Rheinhessen trval súboj vyše 100 minút, pretože hlavný rozhodca sa zdržal pri videu. Hosťujúcemu Schalke to vôbec neprekážalo, keďže vďaka zásahu videorozhodcu kopalo penaltu. Premenil ju Marius Bülter, ktorý strelil najneskorší gól v histórii súťaže (v čase 101:13) a predovšetkým zabezpečil svojmu tímu tri body, vďaka ktorým Schalke prvýkrát od jesene opustilo zostupové priečky.

Koubek sa konečne dočkal svojej šance

Tomáš Koubek si naposledy udržal čisté konto v najvyššej nemeckej súťaži v decembri 2019. Krátko na to prišiel o pozíciu jednotky v Augsburgu, a keď prišla sporadicky šanca, vždy inkasoval aspoň jeden gól. Zdalo sa, že český reprezentačný brankár ďalšiu nulu v Bundeslige nezaknihuje.

Pri súčasnom zranení poľského brankára Rafala Gikiewicza je však Koubek opäť pevnou súčasťou základnej jedenástky bavorského tímu. Chvíľu to trvalo, ale v sobotu sa predsa len dočkal. Odchovanec Hradca Králové zlikvidoval útočníkov berlínskeho Unionu a opäť zažil uspokojujúci pocit z čistého konta. Po záverečnom hvizde bolo zrejmé, ako ho teší koniec nie príliš priaznivej série. A ešte väčšiu radosť musel mať zo zaradenia do zostavy kola, ktorú pravidelne zostavuje magazín Kicker. Cítil to aj celok Augsburgu, ktorý vyhral 1:0, čím odpovedal na údery konkurentov a výrazne sa priblížil k záchrane.

Prehľad zápasu Augsburg - Union 1:0

V Berlíne tieklo pivo prúdom

Okrem Schalke a Augsburgu však tri body získali aj ďalšie tímy z dolnej polovice tabuľky - Hoffenheim a Hertha. Najmä berlínska "Stará dáma" mala čo oslavovať, keďže uspela prvýkrát od konca februára. Hoci sú stále na poslednom mieste, aspoň ukázali, že sa ešte nemienia vzdať.

Sobotňajší recept na Stuttgart pripravil tréner Herthy Pál Dárdai, ktorý bol na tlačovej konferencii v dobrej nálade. Na otázku novinárov o zdravotnom stave hráčov v rozhovore priznal, že víťazstvo už patrične oslávil. "Jedno pivo som si už dal. Na všetko som zabudol," povedal maďarský tréner. V každom prípade dobrá nálada je niečo, čo Berlín momentálne potrebuje ako soľ.

Kompletná tabuľka Bundesligy. (8.5.)
Kompletná tabuľka Bundesligy. (8.5.)Livesport

Hráč kola

Keď nepremenil penaltu, zložil sa k zemi a schoval si tvár do dlaní. Krátko na to  striedal a stále nemohol uveriť tomu, čo urobil. Tak veľmi chcel Karim Adeyemi dosiahnuť hattrick. Keby využil svoju šancu z pokutového kopu, získal by ho. Takto sa zastavil na dvoch góloch. A k tomu pridal asistenciu.

Rýchlonohý krídelník však nemusel byť taký smutný. Dortmund zvládol zápas proti Wolfsburgu bez najmenších problémov a neškodných vlkov roztrhal šiestimi zásahmi. Najmä Adeyemi sa zdal byť nezastaviteľný. V prvom polčase otvoril gólový účet presnou hlavičkou a pripravil gólovú radosť pre Sébastiana Hallera. Po prestávke si obaja hráči vymenili úlohy: Adeyemi po dobrej prihrávke získal loptu pre Hallera, ktorý ju vrátil spoluhráčovi.

Sladkú bodku za svojím výkonom síce nenapísal, ale za stavu 5:0 pre Dortmund opustil hraciu plochu. Adeyemi si svoju úlohu určite splnil.

Gól kola

Opäť to nebol stopercentný výkon Bayernu, ale na tri body stačil. Serge Gnabry skóroval rovnako ako pred týždňom proti Herthe, po ňom sa presadil Leroy Sané. Mníchovčania si v Brémach nenechali ujsť čelo tabuľky.

Čisté konto si však neudržali. V 82. minúte nastúpil na Wesserstadion Niklas Schmidt. A o štyri minúty neskôr ten istý hráč strelil skvelý gól. Stredopoliar Werderu dostal po zaváhaní v súperovej šestnástke priestor v strede poľa, ktorý využil krásnou strelou do horného rohu brány. Ani tentoraz nebolo bavorskému brankárovi Yannovi Sommerovi čo vyčítať. Schmidt to trafil naozaj dobre.

Brémy však po znížení na 1:2 už neskórovali. Bayernu podľahli a naďalej nervózne sídlia na 12. mieste bundesligovej tabuľky bez definitívnej istoty, že si pobyt medzi elitou predĺžia minimálne o ďalší rok.