Udalosti Bundesligy: Bayern to dokázal. A to tak, že uspokojil fanúšikov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Udalosti Bundesligy: Bayern to dokázal. A to tak, že uspokojil fanúšikov

Bayern získal svoj 11. titul v rade.
Bayern získal svoj 11. titul v rade.@FCBayern
Mal nemecký futbal čiernu sobotu? Samozrejme, záleží na uhle pohľadu. Avšak ani značná časť fanúšikov Bayernu sa netajila tým, že prestávka od titulov by im urobila dobre. Nakoniec však Meisterschale zostal v Mníchove. A bavorský klub sa postaral o to, aby sa jeho priaznivci tešili z víťazstva v Kolíne.

Šialené preteky o majstrovský titul napokon dospeli do záverečnej rovinky. Tím, ktorý štartoval z prvého miesta, nakoniec preťal cieľovú čiaru ako druhý. Napriek tomu, že prakticky celé Nemecko (a futbalový svet) tlačilo Dortmund na najvyšší stupienok, Borussia dokázala zakopnúť.

Bayern získal svoj jedenásty titul v rade. Časť jeho priaznivcov si želala neúspech, pretože by mohol spustiť zmeny v štruktúre klubu, ktoré si želali. Nakoniec sa ľady skutočne začali hýbať, ale "Roten" pritom získali aj "nechcenú" trofej. A to v posledných minútach. To muselo potešiť aj tých najväčších skeptikov.

Kahn bol rozzúrený, Salihamidžič chvíľu oslavoval

Údajne v piatok pred cestou do Kolína sa vedenie Bayernu rozhodlo odvolať dvoch dôležitých mužov. Generálny riaditeľ Oliver Kahn ani športový riaditeľ Hasan Salihamidžič už nebudú pokračovať na Säbener Strasse. Práve títo dvaja v posledných týždňoch najviac rozčuľovali fanúšikov. Najmä preto, že vyhodili Juliana Nagelsmanna a priviedli Thomasa Tuchela, ktorý Bavorov neudržal v Lige majstrov a ani v Nemeckom pohári.

Hnev ľudí sa teda utlmil. Na druhej strane Kahn bol rozzúrený a klub mu dokonca v sobotu zakázal cestovať do Kolína nad Rýnom. Salihamidžič v sobotu na štadióne nechýbal. Ešte v 89. minúte oslavoval hlavičku Jamala Musialu a po nej sa s hráčmi Bayernu na ihrisku pošťuchoval. O piatkovom rozhodnutí svojho zamestnávateľa sa však mal dozvedieť až na ihrisku.

V každom prípade boli samotní priaznivci Bayernu svedkami poriadne búrlivých udalostí. Ešte aj teraz sa z nich určite spamätávajú, ale nakoniec sú skôr spokojní. To už neplatí o trénerovi Tuchelovi, ktorý sa v Mníchove ocitol vďaka Kahnovi a Salihamidžičovi. Teraz sa jeho ochrancovia vytrácajú. Ktovie, či "Roten" nevyhlásia výberové konanie aj na nového trénera.

Súperi z Porúria skončili v slzách

Dortmund mal tiež emočne náročnú sobotu. Kým sa celé mesto ráno pripravovalo na veľké oslavy, okolo pol šiestej museli plánovaný program zrušiť. Borussia úplne zlyhala, inak sa to povedať nedá. Hoci sa celý štadión po skončení prehratého duelu s Mainzom utešoval skandovaním, bolesť zo zahodenia veľkej príležitosti zostáva. A bude ju cítiť ešte nejaký čas.

V Signal Iduna Parku zavládol veľký smútok.
V Signal Iduna Parku zavládol veľký smútok.@modahoud8

Smútok však panuje aj v druhej veľkej futbalovej bašte Porúria. Schalke po hroznej jeseni urobilo v jarnej časti sezóny, čo mohlo. Jeho veľká naháňačka sa však neskončila úspešne. Bundesliga sa v nadchádzajúcej sezóne bude musieť zaobísť bez skvelých výkonov Knappenovcov. Namiesto nich zostanú v najvyššej súťaži Bochum a Augsburg -dva tábory podporované výrazne menším počtom fanúšikov.

A aby toho nebolo málo, zlý víkend slávnych značiek podporil aj druholigový Hamburg. Ten sa po rokoch trápenia konečne dočkal návratu medzi elitu, ale nakoniec to bol provinčný Heidenheim, ktorý postúpil priamo na ich úkor a HSV predstihol až v nadstavenom čase. Na druhej strane hamburských "Rothosen" ešte čaká boj v baráži, kde ich vyzve ďalší historicky veľký klub VfB Stuttgart.

Hráč kola

V Mönchengladbachu sa v prvom rade rozlúčili s Larsom Stindlom. Dlhoročný kapitán opúšťa "Fohlen" po ôsmich rokoch, počas ktorých sa stal miláčikom publika. A rozlúčka podľa toho aj vyzerala. Stindl sa objavil vo veľkom choreografickom kotli domácich, a keď ho v priebehu druhého polčasu vystriedali, len ťažko sa ubránil slzám.

Lars Stindl sa nezmazateľne zapísal do histórie klubu.
Lars Stindl sa nezmazateľne zapísal do histórie klubu.@borussia_en

Stindlov partner v útoku Jonas Hofmann sa však stal postavou aj v súboji Gladbachu s Augsburgom. Nemecký internacionál mal prsty v oboch góloch Borussie. Najskôr prihral loptu Lucovi Netzovi na presný zásah a potom sám premenil prihrávku od Stindla na gól.

Celkovo Hofmann v sezóne nazbieral 12 gólov a 11 gólových asistencií. Produktívnejší boli len Randal Kolo Muani z Frankfurtu, Jamal Musiala z Bayernu a Christopher Nkunku z Lipska.

Gól kola

Posledný tím Herthy už v 34. kole nehral o nič. Napriek tomu pripravila Wolfsburg o európsky pohár. Berlínsky tím ukončil sezónu so ziskom 29 bodov, čo však nestačilo na zotrvanie v súťaži.

O dôstojnú bodku za inak nevydarenou sezónou sa postaral aj Marco Richter, autor víťazného gólu vo Wolfsburgu. Bývalý hráč Augsburgu získal loptu po odvrátenej štandardnej situácii, po ktorej Richter upratal loptu do horného rohu brány.