Nemecko sa teší na Der Klassiker, Newcastle privíta Arsenal. Finišujú tenisové turnaje

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nemecko sa teší na Der Klassiker, Newcastle privíta Arsenal. Finišujú tenisové turnaje

Kane bude postrachom obrany Dortmundu.
Kane bude postrachom obrany Dortmundu.Flashscore/Profimedia
Z množstva športových podujatí sme tentokrát zaostrili na futbal, ktorý ponúkne dva mimoriadne atraktívne duely. Spoločne sa pozrieme do Brazílie na Veľkú cenu v kolotoči F1, k slovu sa však dostane aj tenis.

Dortmund - Bayern (sobota, 18:30)

Zrak celej futbalovej Európy sa upiera k Signal Iduna Parku, kde sa odohrá očakávaný šláger 10. kola Bundesligy. Dortmund privíta v rámci 134. vydania "Der Klassiker" veľkého rivala Bayern Mníchov. Borussia získala v minulom ročníku proti Bayernu len bod a v poslednom kole prišla o majstrovský titul práve na úkor nemeckého hegemóna. Svojmu súperovi tak má čo vracať a ak zvíťazí, preskočí ho v tabuľke.

Hostia sa v minulom kole stali prvým tímom v histórii Bundesligy, ktorý v deviatich kolách nastrieľal 34 gólov. Počas týždňa ale prežili šok v podobe vypadnutia z Nemeckého pohára na pôde treťoligového Saarbrückenu. Celá krajina teraz s napätím sleduje, ako sa prehra s trpaslíkom podpíše na ich forme.

Čo sa týka derby, často sa nestáva, že by sa v tomto stretnutí nenachádzal jeden či druhý tím na čele tabuľky, hoci Bayern vďaka deväťzápasovej neporaziteľnosti v lige naháňa vedúci Leverkusen. Túto sériu natiahol najvyššou výhrou minulého kola 8:0 nad Darmstadtom, v ktorom Harry Kane zaznamenal svoj druhý hetrik v Nemecku. Angličan má výbornú bilanciu - v tejto sezóne strelil gól v priemere každých 66 minút a podieľal sa na 17 z 34 ligových zásahoch. Vypadnutie z pohára je však obrovskou škvrnou na sľubne rozbiehajúcej sa sezóne.

Bayern aj napriek tomu mnoho ľudí mierne favorizuje. Bavori si na konto zapísali 16 z 18 možných bodov vonku (5-1-0), hoci udržali jediné čisté konto a dvakrát počas tejto série prehrávali. Tento zápas by sa mohol vyvíjať podobne, pretože zatiaľ čo mužstvo, ktoré otvorí skóre, vyhralo v predošlých štyroch vzájomných ligových stretnutiach na tomto štadióne iba raz, Bayern neťahal za kratší koniec ani raz (3-1-0).

Situácia na čele tabuľky.
Situácia na čele tabuľky.Flashscore

Newcastle - Arsenal (sobota, 18:30)

Newcastle zažil pomalší začiatok sezóny, prehral tri zo štyroch úvodných stretnutí Premier League, no odvtedy si zverenci Eddieho Howea pripísali na konto šesťzápasovú sériu neporaziteľnosti v lige (4-2-0) a darí sa im náramne, keď štyrikrát udržali čisté konto a päťkrát strelili aspoň dva góly. Ak pripočítame úspechy v Ligovom pohári a kanonádu do siete PSG (4:1) v Lige majstrov, Arsenal by sa mal mať na pozore. Londýnčanov však v predošlých 45 pokusoch dokázali zdolať len štyrikrát (4-9-32).

Domáci zakončili minulé kolo ako najofenzívnejší tím PL spolu s Aston Villou, ale v prospech Arsenalu hrajú historické štatistiky - v spomínaných 45 zápasoch nedovolil svojmu súperovi skórovať až v 29 prípadoch. V tejto sezóne najvyššej súťaže navyše ani raz neprehral, pred pár dňami však vypadol z pohára v londýnskom derby s West Hamom (1:3).

Miguel Almirón strelil úvodný gól zápasu v posledných troch dueloch, v ktorých sa presadil, a proti "Artetovcom" bude chcieť rozvlniť sieť vôbec po prvýkrát. Kapitán hostí Martin Ødegaard skóroval na St. James' Park v minulej sezóne a odštartoval tak sériu štyroch z posledných šiestich gólov, ktoré zaznamenal vonku.

Newcastle prehral iba v Lige majstrov.
Newcastle prehral iba v Lige majstrov.Flashscore

Veľká cena Brazílie (nedeľa, 18:00)

Podujatie na okruhu Interlagos v São Paule bude konečnou zastávkou pre víkendy spojené so šprintovými pretekmi. V posledných štyroch rokoch boli na tamojšom asfalte k videniu až tri triumfy tímu Mercedes, prerušené sú prvenstvom Maxa Verstappena. Práve trojnásobný majster sveta bude teraz favoritom, jeho ambíciou je vylepšiť rekordný počet 16 víťazstiev získaných počas jedného ročníka, ktorý stanovil naposledy v Mexiku.

Posledné preteky nevyšli práve domácemu jazdcovi. Sergia Péreza z Red Bullu to môže mrzieť o to viac, že Lewis Hamilton mu intenzívne dýcha na chrbát, keďže svoju stratu na druhé miesto v celkovom poradí stiahol na 20 bodov. Brazílske podujatie teda môže byť kľučovým faktorom v boji o konečnú striebornú pozíciu. 

V Pohári konštruktérov si Mercedes drží 22-bodový náskok pred tretím Ferrari. Fanúšikovia F1 by teda mali upriamiť svoju pozornosť aj na súboje dvojíc Hamilton-Russell a Leclerc-Sainz. McLaren pokračuje v slušnej forme, čo mu v konštruktérskom poradí momentálne zaisťuje skvelú štvrtú priečku s 256 bodmi. Udržať si ju bude chcieť pred tímom Aston Martin, ktorý má o 20 bodov menej. 

Ďalšie víkendové tipy:

Turnaj majsteriek

Posledný veľký turnaj sezóny na okruhu WTA v tomto kalendárnom roku púta pozornosť hviezdnymi menami, ale aj nedostatočnou organizáciou, na ktorú sa sťažovalo niekoľko tenistiek. Mexický Cancún navyše bojuje so silnými dažďami, ktoré spôsobili odklad zápasov v skupinovej fáze. V semifinále si zahrá Američanka Jessica Pegulová, ktorá zaznamenala tri víťaztvá, blízko k postupu má aj svetová dvojka Iga Swiateková. Podujatie má vyvrcholiť v nedeľu 5. novembra, a tak tenistky čaká poriadne nahustený program.

Slovak Open

Najväčší ženský tenisový turnaj na Slovensku pod záštitou ITF vyvrcholí v sobotu 4. novembra o 12:00 finálovým zápasom, ktorý by mohol mať aj domáce obsadenie. Šestnásťročnú Renátu Jamrichovú totiž čaká piatkové semifinále proti Ruske Sofii Lansereovej a aktuálne tretia juniorka sveta má obrovskú príležitosť. V druhom zápase si zmerajú sily Nemka Ella Seideová a Chorvátka Lea Boškovičová.