Zlá sezóna Bayernu? Má o štyri body viac ako vlani, dopláca na skvelé výkony Leverkusenu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Zlá sezóna Bayernu? Má o štyri body viac ako vlani, dopláca na skvelé výkony Leverkusenu

Ani 25 gólov Kanea nestačí Bayernu na Leverkusen.
Ani 25 gólov Kanea nestačí Bayernu na Leverkusen.Profimedia
Bayern Mníchov v posledných týždňoch neprežíva vydarené obdobie. Bavorský gigant prvýkrát po takmer deviatich rokoch prehral tri súťažné zápasy za sebou. V Bundeslige nabral osembodové manko na vedúci Leverkusen a v odvete osemfinále Ligy majstrov proti Laziu bude odvracať vypadnutie. Na mizerný február doplatil tréner Thomas Tuchel (50), ktorý sa s klubom po sezóne rozlúči. Je ale aktuálny ročník naozaj taký zlý, ako sa môže na prvý pohľad zdať?

V Bayerne to škrípe. Po kľúčovom zápase s Leverkusenom sa Thomas Müller rozhovoril pred televíznymi kamerami. Po prehre s Bochumom nebol spokojný ani stredopoliar Leon Goretzka. "Je to horor, ktorý sa nekončí," povedal frustrovaný stredopoliar.

V Mníchove si zvykli na vysoký štandard. Bayern 11-krát za sebou ovládol Bundesligu a v rokoch 2013 a 2020 bral aj ušatý pohár pre víťaza Ligy majstrov. Teraz však nemeckému veľkoklubu hrozí, že by mohol prvýkrát od sezóny 2011/12 ukončiť ročník bez jedinej trofeje, čo je vzhľadom na spomínané úspechy takmer nepredstaviteľné.

Výsledky posledných zápasov Bayernu.
Výsledky posledných zápasov Bayernu.Flashscore

Reč čísel

V kanceláriách bavorského celku zavládla panika. Pri pohľade na čísla z predchádzajúcich bundesligových ročníkov ale zistíme, že nie je úplne opodstatnená. Áno, Bayern stráca na vedúci Leverkusen už osem bodov a reálne mu hrozí, že príde o nemecký trón. Skôr než zlé výsledky Tuchelovej družiny za to ale môže rival zo Severného Porýnia-Vestfálska, ktorý v 22 ligových zápasoch nepoznal premožiteľa.

Bayern má po 20 dvoch kolách o štyri body viac ako pri minuloročnej titulovej sezóne a iba druhýkrát za päť rokov prekonal 50-bodovú hranicu skôr ako v 23. zápase. Úspešnejší tím na druhom mieste v tejto fáze sezóny si Bundesliga pamätá len v jednom zo 60 ročníkov.

V číslach, ktoré dokazujú, že vzruch v Mníchove nie je úplne na mieste, môžeme pokračovať ďalej. Len deväťkrát v histórii Bayern v štvrtine súťaže nazbieral viac bodov, iba štyrikrát nastrieľal viac gólov (61) a len dvakrát mal najlepší strelec bavorského celku na konte viac zásahov, ako má aktuálne Harry Kane (25). V oboch prípadoch to bol navyše Robert Lewandowski, ktorý v prvých 22 dueloch ročníka 2020/21 a 2021/22 skóroval 26-krát.

Bayern stráca na Leverkusen osem bodov.
Bayern stráca na Leverkusen osem bodov.Flashscore

Nefunguje defenzíva

Pri pohľade na ofenzívnu bilanciu je celkom logické, že Bayern chradne v obrane. Nešťastným hrdinom posledných dní je stopér Dayot Upamecano. Francúzsky obranca videl červenú kartu minulý týždeň proti Laziu a aj vo víkendovom dueli s Bochumom. Takisto zavinil penaltu, z ktorej padol víťazný gól.

"Nie je možné, aby sa proti nám každý zápas kopala penalta. V oboch dueloch sme mali dobré pasáže, tieto situácie nás ale zrážajú," povzdychol si Manuel Neuer. "Hrali sme v oslabení, ale v Bochume nemôžeme dostať tri góly. Toto nie je Bayern," dodal majster sveta z roku 2014.

V sobotu bude mať Bayern ďalšiu príležitosť vystúpiť z tmy posledných dní. Do Mníchova zavíta Lipsko, ktoré Bayern potrebuje bezpodmienečne poraziť. Keby nebodoval, titul by pravdepodobne definitívne odovzdal Leverkusenu a navyše by prvýkrát od roku 1992 prehral štyrikrát za sebou. Tréner Tuchel po sezóne končí, do zvyšku ročníka preto môže ísť s čistou hlavou. Otázkou je, či sa mu podarí vziať tlak aj z hráčov.