Trápeniu je koniec. Vedenie Birminghamu odvolalo Waynea Rooneyho

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Trápeniu je koniec. Vedenie Birminghamu odvolalo Waynea Rooneyho

Rooneymu sa v Birminghame nedarilo.
Rooneymu sa v Birminghame nedarilo.Profimedia
Wayne Rooney (38) bol prepustený z funkcie hlavného trénera Birminghamu City po sérii zlých výsledkov, keď jeho tím vyhral len dva z 15 zápasov, čo viedlo k poklesu zo šiesteho na 20. miesto v tabuľke druhej anglickej ligy. Birmingham začal sezónu sľubne pod vedením bývalého lodivoda Johna Eustacea (44), ale od jeho odvolania sa klub potáca v blízkosti zóny zostupu.

Oznámenie o Rooneyho odchode nasledovalo po zdrvujúcej prehre 0:3 s Leedsom United na Nový rok, ktorá vyvolala nespokojnosť medzi fanúšikmi. Pôsobenie bývalého kanoniera Manchestru United v Birminghame sa vyznačovalo ambicióznou úlohou oberať súperov o body presvedčivými výkonmi, čo je vzhľadom na nedávnu históriu klubu zvyknutého skôr na boj o udržanie a veľký prílev nových hráčov náročná úloha.

Vedenie klubu, najmä výkonný riaditeľ Garry Cook, však malo od Rooneyho veľké očakávania a dúfalo, že 38-ročný Angličan bude lídrom novej éry. "Bohužiaľ, Waynovo pôsobenie u nás nevyšlo podľa plánu a rozhodli sme sa ísť iným smerom," povedal Cook o prepustení bývalého trénera Derby County či D.C. United.

O tom, že jeho misia nebola úspešná, svedčí tiež štatistika, ktorá hovorí, že od prvé zápasu vo funkcii (21. október) do posledného (1. január) získal s mužstvom najmenej bodov (10), prehral najviac zápasov (9) a inkasoval najviac gólov (30) spomedzi všetkých účastníkov Championship. 

Zatiaľ čo Rooney sa ešte ani nestihol rozlúčiť s tímom, už sa špekuluje o jeho nástupcovi. Medzi menami sa objavujú šéf anglickej reprezentácie do 21 rokov Lee Carsley, bývalý manažér Birminghamu City Gary Rowett, veterán Neil Warnock a v hre je dokonca aj návrat prepusteného Eustacha na Rooneyho úkor.

Druholigový celok, ktorý nedávno prevzala americká spoločnosť Shelby Companies Limited na čele s legendou NFL Tomom Bradym, chce čo najskôr stabilizovať situáciu, vyhnúť sa zostupu a zároveň si udržať vysoké ambície do ďalších sezón.