Bilbao vyradilo Barcelonu. Líder La Ligy stroskotal v pohári na Greifovi s Valjentom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Bilbao vyradilo Barcelonu. Líder La Ligy stroskotal v pohári na Greifovi s Valjentom
Aktualizované
Martin Valjent si pripísal plnú minutáž.
Martin Valjent si pripísal plnú minutáž.Profimedia
V Španielskom pohári už ide do tuhého a vedela to aj Malorka, ktorá si, prekvapivo, hravo poradila s aktuálnym lídrom La Ligy Gironou. Na domácom trávniku jej za pomoci slovenského dua Greif - Valjent nasúkala tri góly. V druhom dueli favorizovaná Barcelona nezvládla zápas proti Athletic Bilbao. Baskovia predviedli výborný výkon a zahrajú si o finále domáceho pohára po výsledku 4:2 po predĺžení.

Malorka - Girona 3:2

Už tradične dostal v pohárovej súťaži priestor slovenský brankár Dominik Greif. Ani tentoraz dôveru trénera nesklamal a potvrdil svoje kvality. Síce si neudržal čisté konto ako v predchádzajúcich prípadoch, ale doviedol Malorku medzi štvoricu najlepších mužstiev Copa del Rey. To sa mužstvu podarilo po štvrtý raz v histórii. Naposledy v ročníku 2008/2009 pod vedením kormidelníka Gregoria Manzana. Teraz na lavičke sedí Javier Aguirre, pre ktorého to je prvé semifinále od roku 2005. Vtedy nestačil vo finále na Betis, ktorému podľahol po predĺžení 1:2. 

Malorčania o svojom postupe rozhodli prakticky už v prvom dejstve. Gólovo sa presadili trikrát. Skóre otváral Larin. V ostatných piatich dueloch strelil štvrtý presný zásah naprieč všetkými súťažami. Potreboval na ne 14 striel. V porovnaní s tým, keď vo svojich prvých 19 zápasoch za Malorku strelil iba dva góly (43 striel), si formu načasoval práve včas. V prvom dejstve strelilo mužstvo okolo stopéra Martina Valjenta, ktorý na trávniku nechýbal, vôbec premiérovo v prebiehajúcom ročníku tri zásahy. Naopak, Girona inkasovala tri v úvodnej štyridsaťpäťminútovke prvýkrát. 

Flashscore známky pre obe základné zostavy.
Flashscore známky pre obe základné zostavy.Flashscore

Po zmene strán oslabil svoj tím domáci Raillo, ktorý videl v priebehu niekoľkých sekúnd dve žlté karty porúčal sa pod sprchy. Líder La Ligy mal pred sebou dvadsaťminútovú presilovku a výhodu pokutového kopu. Loptu na biely bod si postavil najskúsenejší Stuani a nemýlil sa. V nadstavenom čase ešte zdramatizoval súboj Savio, ale domáci celok si už svoj postup nenechal ujsť.

Bilbao - Barcelona 4:2 po predĺžení

"Blaugranas" nevstúpili do stretnutia vôbec dobre a už o 30 sekundách vyťahoval Iñaki Peña loptu zo svojej siete. Zmätok v katalánskej defenzíve využil Guruzeta. Bol to už tretí gól vo všetkých súťažiach v prebiehajúcej sezóne, ktorý Barcelona inkasovala počas prvej minúty. Zaujímavosťou je, že je to viac než dokopy za ostatných 18 sezón (dva v 11/12 a jeden v 14/15). 

V polovici prvého dejstva bol v správnom čase na správnom mieste kanonier Lewandowski, ktorý napádal defenzívu domácich, tá pri odkope trafila práve Poliaka a bolo vyrovnané. Rekord po ňom opäť lámal Lamine Yamal. V 16 rokoch a 195 dňoch sa stal najmladším strelcom Copa del Rey. Prekonal Juanmi Jiméneza (16 rokov a 238 dní) z roku 2010 v drese Malagy. Celkovo spomínaná dvojica bola v ofenzíve mužstva Xaviho Hernándeza mimoriadne aktívna. Z piatich striel do priestoru brány vypálil Yamal trikrát, Lewandowski dvakrát. 

Po zmene strán ale znovu Barcelone nevyšiel úvod podľa predstáv. Nico Williams pripravil vyrovnanie Sancetovi. Mladší z bratov Williamsových si pripísal ôsmu gólovú prihrávku. Zaradil sa tak v rámci TOP 5 európskych líg na vrchol zoznamu medzi Španielov s najviac asistenciami. Tabuľku vedie Grimaldo s deviatimi. Vyrovnaný rezultát vydržal až do záverečného hvizdu. Na rad tak prišlo predĺženie. V ňom síce držali Katalánci loptu, ale udierali, konkrétne v dvoch prípadoch, iba futbalisti Bilbaa. Najskôr Iňaki Williams a po ňom v samom závere uzavrel postupovú radosť brat Nico. Barcelona čelila 29 strelám súpera, čo je najviac od sezóny 2013/14.