Malorka smúti, Copa del Rey pre Bilbao. Greif tentoraz penalty nevychytal

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Malorka smúti, Copa del Rey pre Bilbao. Greif tentoraz penalty nevychytal
Greif s Valjentom sa vytúženej trofeje nedočkali.
Greif s Valjentom sa vytúženej trofeje nedočkali.Profimedia
Futbalisti Athleticu Bilbao vyhrali finálový zápas Copa del Rey proti Malorke a túto súťaž ovládli 24-krát v histórii. Na strane porazeného tímu nastúpili aj slovenskí legionári Dominik Greif (27) a Martin Valjent (28).

Athletic Bilbao - RCD Malorka 2:1 pen.

Stretnutie začalo snahou o aktivitu z oboch strán, nebola to žiadna taktická bitka, ale defenzívy boli pozorné a dávali si veľmi záležať, aby náznaky prihrávok smerom do šestnástky nenachádzali adresátov. Bilbao postupne prebralo aktivitu a skúšalo to centrami.

Následne z diaľky k žrdi vypálil de Galarreta a Dominik Greif musel vytiahnuť prvý zákrok. Na druhej strane to skúsil z diaľky pod brvno Muriqi, aj Agirrezabala sa potreboval činiť. V 21. minúte padol prvý gól stretnutia. Po rohovom kope si odrazenú loptu našiel Dani Rodríguez a prudko ju nasmeroval do rohu svätyne - 0:1.

Malorka po otvorení skóre ešte viac zamerala svoju pozornosť na defenzívu. Tú chcel prelomiť Sancet, volejom z hranice šestnástky mieril vysoko nad. Po polhodine hry ten istý futbalista strieľal o niečo lepšie k bližšej tyči, Greif vyriešil aj druhý pokus na jeho svätyňu.

Neskôr ho "zašil" malou domov Rodríguez, takmer to na samostatný únik využil Williams. Slovenský gólman dobre čítal hru a vybehol z brány. Bratia Williamscovi zvyšovali aktivitu. Únik Iňakiho mal priniesť finálnu prihrávku do šance pre Nica, skvele si defenzívne povinnosti splnil Martin Valjent.

Spomínaný Nico Williams síce v 40. minúte napol sieť, jeho obaľovačka k vzdialenejšej žrdi prišla z ofsajdovej pozície. Mladší z dvojice súredencov obdržal výborný prienikový pas zľava a sám išiel na Greifa, okolo vybiehajúceho brankára trafil bočnú sieť. Malorka tak išla do kabín o niečo spokojnejšia.

Ešte krajšie to pre ostrovný tím mohlo byť po zmene strán, pretože Larin potreboval na svoju šancu iba 15 sekúnd. Natlačil sa k lopte cez posledného obrancu, pokus k žrdi mu Agirrezabala s námahou vyrazil. V 50. minúte sa Bilbao zaslúžene dočkalo vyrovnania. Nico Williams vymyslel kolmicu do šestnástky a Oihan Sancet zakončil pod brvno - 1:1.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

Iba o chvíľu neskôr Muriqi dočahol dlhý pas a aj keď loptu zasiahol na bránkovej čiare, tak ju poslal nepríjemne pred bránu a hrací predmet spadol na žrď. Bilbao pokračovalo v aktivite, aj keď vyložené šance neprichádzali. Greif musel riešiť hlavne menej nebezpečné pokusy z diaľky.

Počas nadstaveného času druhého dejstva poslal tvrdú ranu Vivian, pričom Greif ju s námahou vytesnil a Guruzeta hlavičkoval v dobrej pozícii tesne vedľa. Finále sa v riadnom hracom čase nerozhodlo a na rad prišlo predĺženie. Do neho už nenastúpil Valjent, ktorého vystriedal Maffeo. 

Výborne zahral priamy kop striedajúci Muniain, o milimetre minul bližšiu žrď. Blízko k rozhodnutiu bol v 112. minúte Nico Williams, zakončenie z hranice päťky mu zrazil na roh jeden z obrancov. Ani 30 minút navyše neprinieslo ďalší gól, a tak prišiel na rad penaltový rozstrel.

Muriqi poslal Malorku do vedenia. Raúl García odpovedal rovnakou mincou, aj keď Greif takmer uspel. Následne sa pomýlil Morlanes a Muniain naklonil misky váh na stranu Baskičanov. Navyše striedajúci Radonjič prestrelil bránu. Vesga zvýšil na 3:1 z pohľadu Athleticu napriek tomu, že sa pošmykol.

Sánchez síce ešte vykresal iskierku nádeje pre Malorku, no Alex Berenguer upratal loptu k žrdi a Bilbao vyhralo 24-krát v histórii Copa del Rey. Slovenskej dvojici v drese ostrovného tímu tak ostali iba oči pre plač.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore