Greif dokáže zatiahnuť roletu, Valjent je jedným z najlepších v histórii, hodnotí Slovák

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Greif dokáže zatiahnuť roletu, Valjent je jedným z najlepších v histórii, hodnotí Slovák
Samuel Slovák hrával španielsky futbal za Tenerife.
Samuel Slovák hrával španielsky futbal za Tenerife.Profimedia
V najvyššej španielskej súťaži nie je veľa slovenských hráčov, ktorí sa dokázali presadiť. Historicky ju hralo len sedemnásť rodákov spod Tatier, pričom jedným z nich bol Samuel Slovák (45). Bývalý stredopoliar poskytol nášmu portálu exkluzívny rozhovor pred finále Copa del Rey.

Už v sobotu večer sa proti favorizovanému Bilbau postaví Malorka, ktorej do boja o prestížnu trofej pomohli aj slovenskí hráči. Dominik Greif predvádza v Copa del Rey výborné výkony medzi tromi žrďami, dlhodobým lídrom defenzívy ostrovného tímu je Martin Valjent.

Samotný Samuel Slovák si zaspomínal na svoje pôsobenie v klube Tenerife a vyjadril sa aj k obom súčasným zástupcom Slovenska na Pyrenejskom polostrove. Tí môžu napodobniť Petra Dubovského, ktorý ako jediný získal v Španielsku v novodobej histórii trofej. S Realom Madrid vyhral ligu aj domáci Superpohár.

Bilbao - Malorka (sobota, 22:00)

Čo pre slovenský futbal znamená, že má dvoch zástupcov vo finále Copa del Rey?

"Copa del Rey tam má obrovskú prestíž. Je to trofej, ktorá sa veľmi cení a ide o príležitosť aj pre menšie kluby, ktoré nemajú veľké rozpočty, aby sa sa vyraďovacím spôsobom dostali na vrchol. Ide o kráľovský pohár, čo zosobňuje konštitučnú monarchiu a má v Španielsku veľkú vážnosť."

Ako je slovenský futbal vnímaný v Španielsku momentálne a ako bol, keď ste tam pôsobili vy?

"Stále je veľmi ťažké sa sa do Španielska dostať a chytiť sa. Po technickej stránke je španielsky futbal asi najlepší na svete, minimálne v Európe. Nie je to jednoduché pre hráčov, ktorých produkujeme my. Vynikajúcu reklamu ale Slovensku urobil už Stanislav Lobotka v Celte a teraz v tom pokračujú aj Greif s Valjentom, ktorí robia nášmu futbalu výborné meno. Dokázali sa tam uchytiť a sú dôležití hráči Malorky. Som rád hlavne za Dominika, pretože je to to skvelý brankár, a že sa mu podarilo dostať svoj tím až do finále, je veľká vec."

Greif a Valjent môžu kráčať po stopách Dubovského

Akú váhu dávajú španielske kluby súťaži Copa del Rey?

"Naozaj veľkú. Ja si pamätám, že keď sme hrali s Tenerife, tak sme mali ťažký zápas proti Las Palmas, čo bol tím z druhej ligy, ale išlo o derby a vyradili nás. Pre klub to bola veľká tragédia, hneď po zápase odvolal trénera. Ani nie preto, že sme vypadli, ale preto, že prehral derby s tímom z nižšej ligy."

Greif to v Španielsku nemal jednoduché.
Greif to v Španielsku nemal jednoduché.Flashscore

Dalo by sa povedať, že Martin Valjent je už legendou Malorky?

"Martin je defenzívny pilier, jeden z najlepších, akých Malorka kedy mala. Výborne bráni, je veľmi rýchly. Má vlastnosti, ktoré sú dôležité pre španielsku ligu a to obetavosť, veľmi ťažko sa cez neho prechádza, je rýchly, dobre sústredený a vie si poradiť aj so silnými súpermi a špičkovými hráčmi. Robí veľmi dobré meno slovenskému futbalu a má stabilnú výkonnosť."

Čo hovoríte na situáciu Greifa, ktorý sa dlho trápil a teraz, keď dostal šancu, tak sa jej chopil bravúrne?

"Chytiť sa v Španielsku je dôležité, pretože španielska brankárska škola je veľmi dobrá. Ich gólmani sú rýchli, majú výbornú hru nohou a predvádzajú kvalitné zákroky. Nie je jednoduché sa tam presadiť, ale Dominik dokázal, že má obrovský talent, ktorý pretavil do výsledkov. Zahryzol sa a napriek zdravotným problémom si počkal na svoju šancu. Potvrdil, že má na to, aby tam chytával."

Prekvapilo vás, že prakticky bez hernej praxe z posledných sezón sa teraz takto chytil?

"Vôbec ma to neprekvapilo. Je to slovenská brankárska špička. Ja som ho videl aj počas reprezentačných zrazov na vlastné oči. Keď má dobrý deň, zatiahne roletu a nedáte mu gól."

Váš tip na výsledok?

"Budem fandiť Malorke, ale mám rád aj Bilbao. Je to zaujímavý klub, za ktorý hrajú len domáci hráči z Baskicka. Sú lokálpatrioti a to sa mi páči, ale dajme tomu, že v riadnom hracom čase to skončí remízou a v predĺžení vyhrá Malorka. Dlhodobo hráva hlavne o záchranu, teraz nastúpi proti papierovému favoritovi, ale má fantastický 'drajv' a je na pozitívnej vlne."

Narodeninový darček? Jednoznačne pohár, hovorí Greif