Slováci v drese Malorky pútajú pozornosť. Greif a Valjent môžu kráčať po stopách Dubovského

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Slováci v drese Malorky pútajú pozornosť. Greif a Valjent môžu kráčať po stopách Dubovského
Greif a Valjent pri obrannom zákroku.
Greif a Valjent pri obrannom zákroku.AFP
Sobotné finále Španielskeho pohára medzi Bilbaom a Malorkou budú so záujmom sledovať aj slovenskí fanúšikovia. V drese ostrovného celku totiž odvádzajú cenné služby krajania Martin Valjent (28) a Dominik Greif (26). Ich príbehy sú síce veľmi odlišné, ale spája ich nepríjemná vec - vážne zranenia.

Zdravie je len jedno

Obaja Slováci majú nepríjemnú skúsenosť so zraneniami. Greif po prestupe do Španielska dlho bojoval s veľkými bolesťami, navštevoval lekárov a dokonca nevedel, o aký problém ide. Hneď na začiatku pôsobenia na Malorke si roztrhol sval, následne ho trápili zápaly zubov múdrosti. To najhoršie ešte len malo prísť.

"Celkovo ostatné obdobie bolo pre mňa veľmi ťažké. Strávil som rok bez toho, aby som vôbec mohol trénovať a nie ešte hrať. Keď som v minulom ročníku začal odznova, nedostával som cez Pedraga Rajkoviča priestor. V tejto sezóne som chcel hrať viac," narážal Greif na náročné chvíle v rozhovore pre Diario de Mallorca.

Najväčšie starosti mu robili problémy s panvou a chrbtom, lekári sa snažili odhaliť ich príčinu rok. Futbalista priznal, že nebol schopný ísť nakúpiť do supermarketu či hrať sa so psom. Dokonca využíval invalidný vozík. "Ťažko som niekde hľadal mentálnu silu. Veľa som jej nemal. Kariéru som ukončiť nechcel, ale netušil som, či sa moje problémy podarí vyriešiť," priznal otvorene pre sportweb.pravda.sk

Narodeninový darček? Jednoznačne pohár, usmieva sa Greif pred finále Copa del Rey

Svoje vie o vážnych zraneniach aj Valjent. Počas dospievania si odchovanec dubnického futbalu poranil meniskus, neskôr bojoval s natrhnutým skríženým väzom. Lekári mu dokonca povedali, že by sa mal začať s kariérou futbalistu pomaly lúčiť. Napokon bolo všetko inak. Paradoxom je, že v prípade Valjenta nie je isté, či sa vo finálovom zápase na trávniku objaví. Od začiatku marca totiž pauzuje pre zranenie kolena a hoci posledné správy zo Španielska hovorili o tom, že sa blíži k návratu na ihrisko, múdrejší budeme až pred či po záverečnom hvizde.

Osud sa s Greifom nemaznal.
Osud sa s Greifom nemaznal.Flashscore

Osloboďte Dominika

Greif si urobil meno v drese Slovana Bratislava, kde postupne prešiel mládežníckymi výbermi a stal sa jednotkou v bráne A-mužstva. V lete 2021 odchádzal na Malorku ako jeden z najžiadanejších brankárskych artiklov, čomu zodpovedala aj cena - 2,5 milióna eur. Prestup však neprebiehal hladko.

Slovan koketoval s myšlienkou pustiť svoj klenot už o šesť mesiacov skôr. Greif dokonca odletel do Španielska aby transfer doladil, no vedenie na poslednú chvíľu zmenilo názor a rozhodlo sa ho udržať v tíme proti jeho vôli. Keď sa informácie dostali na verejnosť, španielski fanúšikovia zaplavili sociálne siete hashtagom #FreeDominik (osloboďte Dominika - pozn.), ktorý retweetoval aj samotný Greif.

Obchod sa však napokon vydaril a takmer dvojmetrového strážcu svätyne začali trápiť spomínané zdravotné problémy, na základe čoho nedokázal zabojovať o post tímovej jednotky. V aktuálnej sezóne je však voľbou č. 1 aspoň v zápasoch Španielskeho pohára.

"Keď som do klubu prišiel, Dominik bol na dne. Trápili ho zdravotné problémy. Nevedeli sme, čo s ním máme robiť, či ho máme dať preč, predať... On to však zvládol, dostal sa z toho. Navštívil lekára na Slovensku a už šesť alebo osem mesiacov je v poriadku. Nič ho nebolí. Nerád vyzdvihujem jednotlivcov, ale naozaj si vytrpel veľa a zaslúži si to, čo teraz prežíva. Je pre nás veľmi dôležitý," hovoril tréner Javier Aguirre po tom, ako Greif pomohol v semifinále postúpiť cez Real Sociedad a zahviezdil v penaltovom rozstrele.

Talianske dobrodružstvo

Valjent zvolil inú trasu. Po naberaní skúseností v Dubnici prestúpil v lete 2013 ako 17-ročný do druholigovej talianskej Ternany. Vo svojej prvej sezóne odohral v prvom tíme šesť zápasov. Do základnej zostavy sa prebojoval hneď v nasledujúcej sezóne 2014/15, keď odohral 37 duelov z toho 35 v Serie B. Následne si ho vyhliadlo Chievo Verona, za ktoré však neodohral ani minútu a putoval na hosťovanie späť do Ternany.

V auguste 2018 zamieril opäť na hosťovanie, tentokrát do v tom čase druholigovej Malorky. Klub na neho o rok neskôr uplatnil opciu v hodnote 1,5 milióna eur a táto investícia sa mu vyplatila. Valjent s mužstvom za ten čas stihol všeličo, napríklad dostať sa do La Ligy, zostúpiť a vrátiť sa späť. V aktuálnej sezóne odohral vo všetkých súťažiach 25 zápasov. Mužstvo častokrát viedol aj ako kapitán a nedávno odštartoval tretiu stovku zápasov.

V Španielsku hralo doteraz 17 hráčov so slovenským pôvodom. Greif a Valjent budú mať v sobotu jedinečnú šancu stať sa prvými zástupcami krajiny pod Tatrami od čias legendárneho Petra Dubovského (Superpohár 1993 a ligový titul 1995 s Realom Madrid), ktorý získajú v tejto krajine cennú trofej. 

Valjentova kariérna bilancia.
Valjentova kariérna bilancia.Flashscore