Narodeninový darček? Jednoznačne pohár, usmieva sa Greif pred finále Copa del Rey

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Narodeninový darček? Jednoznačne pohár, usmieva sa Greif pred finále Copa del Rey
Dominik Greif chytil šancu za pačesy a trénera i fanúšikov presviedča o svojich kvalitách.
Dominik Greif chytil šancu za pačesy a trénera i fanúšikov presviedča o svojich kvalitách. AFP
Už v sobotu sa môže dvojica Slovákov - brankár Dominik Greif (26) a stopér Martin Valjent (28) - zapísať nezmazateľne do dejín nielen slovenského, ale tiež španielskeho futbalu. Oboch čaká s Malorkou finále Copa del Rey. Od 22:00 nastúpia v Seville na Estadio La Cartuja proti Bilbau. V deň finálového súboja oslávi Greif 27. narodeniny. "Darček? Jednoznačne pohár!" usmieval sa v rozsiahlom rozhovore pre Diario de Mallorca, z ktorého Flashscore Správy prinášajú to najzaujímavejšie.

Meno slovenského brankára môže byť v uplynulom období naratívom pre miestneho hrdinu. Samozrejme, v úvodzovkách, ale ďaleko od pravdy nebudeme. Odchovanec bratislavského Slovana totiž dostal od trénera Aguirreho priestor v Copa del Rey a využil ho naplno. Vo štvrťfinále pomohol vyradiť dovtedajšieho lídra La Ligy Gironu (3:2).

"Celkovo ostatné obdobie bolo pre mňa veľmi ťažké. Strávil som rok bez toho, aby som vôbec mohol trénovať a nie ešte hrať. Keď som v minulom ročníku začal odznova, nedostával som cez Pedraga Rajkoviča priestor. V tejto sezóne som chcel hrať viac."

"Vedel som, že v pohári je moja príležitosť. Kľúčovým momentom bol pre mňa súboj s Gironou. V prvom polčase som vytiahol dva zákroky, ktoré mi pomohli dostať sa úplne do zápasu," uviedol 26-ročný gólman pre Diario de Mallorca.

V semifinále zlikvidoval Sociedadu penaltu v nadstavenom čase prvého dejstva. V následnom rozstrele po remíze 1:1 si na ňom vylámala zuby aj klubová ikona Mikel Oyarzabal. Triumfálny výkon, historický postup do boja o trofej, o ktorú Malorka naposledy hrala ešte v roku 2003. Výsledkom 3:0 vtedy s Huelvou uspela.

Bolo to v čase, keď mal Dominik Greif šesť rokov. Martin Valjent o dva viac. V drese ich terajšieho zamestnávateľa hviezdili útočníci Samuel Eto’o či Walter Pandiani

"Neviem, či sme v najlepšom momente sezóny, pretože počas celého ročníka si udržiavame rovnakú výkonnosť, ale je pravda, že to bude niečo špeciálne. V predchádzajúcich zápasoch sme hrali celkom dobre," zamyslel sa slovenský brankár, ktorý do Malorky prišiel v lete 2021.

Napriek blížiacemu sa finále kabína neprežíva odlišné emócie. V lige patrí hráčom Javiera Aguirreho 15. priečka, šesť bodov od zóny zostupu. V ostatných dvoch kolách mužstvo neprehralo. Naposledy si zobralo bod z Valencie. Premiérovo stál v ligovej sezóne medzi tromi žrďami Dominik Greif.

Radosť po úspešnom semifinálovom rozstrele.
Radosť po úspešnom semifinálovom rozstrele.AFP

"Musíme pokračovať v bežnej práci a pripravovať sa ako na každý iný zápas. Naozaj sa o tom výrazne nerozprávame. Netlačíme na seba. Je to niečo výnimočné, samozrejme. Chceme nechať na trávniku všetko a užiť si to s našimi ľuďmi okolo či rodinami," prezradil ďalej pre miestny denník Diario de Mallorca.

A aký je recept na zdolanie Bilbaa"To sa musíte spýtať trénera," smial sa Greif. "Uvidíme, na taktiku si počkáme. Ale vážne... Naša hra je jasná. Fanúšikovia vedia, čo môžu od nás očakávať."

"Musíme sa pripraviť na vysoké a neunávné napádanie. Vzájomné duely sú vždy náročné. Je to však finále. Vieme, že musíme bojovať," zdôraznil naznačujúc na dve tohtosezónne stretnutia. Na domácom trávniku sa zrodila bezgólová remíza. V Baskicku ťahala Malorka za kratší koniec (0:4). 

Ako slovenský brankár prezradil v rozhovore, jeho vzorom je Iker Casillas. Legendárny Španiel zdvihol trofej Copa del Rey nad svoju hlavu v kariére dvakrát (10/11 a 13/14). Dominik Greif sa mu môže priblížiť prvým triumfom už v sobotu. 

Bilbao - Malorka (sobota, 22:00)

Greif a jeho doterajšie čísla v Malorke.
Greif a jeho doterajšie čísla v Malorke.Profimedia/Flashscore