Malorka so Slovákmi túži po druhej trofeji z Copa del Rey, v ceste stojí 23-násobný majster

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Malorka so Slovákmi túži po druhej trofeji z Copa del Rey, v ceste stojí 23-násobný majster
Valjentov štart vo finále je otázny.
Valjentov štart vo finále je otázny.Profimedia
Estadio La Cartuja de Sevilla sa už v sobotu večer stane dejiskom finálového zápasu Copa del Rey, ktorého účastníkmi tentoraz nebudú žiadne hviezdne výbery z Barcelony či hlavného mesta. O trofej si to rozdajú baskický zástupca Athletic a prekvapivý finalista z Malorky, v ktorého farbách hrávajú aj Dominik Greif (27) a Martin Valjent (28).

Ak je reč o histórii pohára Copa del Rey, tak Bilbao rozhodne nie je žiadnym zelenáčom. Ide skôr o skúseného a častého účastníka finálových bojov, o absolútne prvenstvo sa pokúšal už v 39 prípadoch a dočkal sa ho 23-krát. Zo všetkých tímov je na tom lepšie iba Barcelona, tá sa pýši 31 trofejami z kráľovského pohára. Malorka je v tomto smere ďaleko za svojím finálovým oponentom, klub z populárneho ostrova má v zbierke tri účasti v titulových stretoch a len jediný triumf z tejto súťaže.

V roku 2003 sa jej podarilo pokoriť Recreativo Huelva a úspechom korunovala svoj skvelý ročník. Na ceste do boja o titul vtedy porazila aj Real Madrid, v dvojzápase ho zdolala celkovo 5:1. Finále bol pre Malorku sviatkom, na svojej ceste opäť nezakopla, spomínanému Recreativu strelila tri góly a triumfovala. Dvomi presnými zásahmi sa vtedy blysol istý mladík Samuel Eto'o.

Bilbao sa v aktuálnom ročníku pohára predviedlo v plnej sile, hoci ligové dianie mu trochu uniká. Copa del Rey je ale jeho súťaž. Baskickí levi to dokazovali, keď postupne vyradili Eibar, Alavés, Barcelonu a naposledy aj madridské Atlético.

Posledným dvom menovaným veľkým značkám španielskej La Ligy uštedrili po štyri góly, takže o ich právoplatnom mieste vo finále nemôže byť sporu. Akokoľvek bohatú pohárovú minulosť Bilbao má, tak naposledy sa mu vo finále podarilo vyhrať ešte v roku 1984. Odvtedy sa do finále dostalo už šesťkrát, zakaždým ale prehralo.

Súperi, ktorých musela Malorka na ceste do finále odpratať z cesty, možno nemajú také renomé ako v prípade Athleticu, ale ľahké zápasy to neboli. Najmä Girona a naposledy Real Sociedad sú protivníkmi, ktorí nepredstavovali jednoduchú prekážku. S mužstvom zo San Sebastiánu si poradila až po penaltovom rozstrele. Ostrovania tak smerujú svoju nádej k historicky druhému triumfu.

Tréner Valverde sa pred finálovým duelom trochu obáva o zdravie Nica Williamsa, o ktorého osude rozhodne v deň zápasu. Mimo hry zostáva Yeray Alvárez. Káder kouča Aguirreho dorazil do Sevilly bez Omara Mascarella, pričom neistý je štart Valjenta. Slovák sa ale nachádza v zápasovej nominácii, rovnako tak aj jeho krajan Greif.

Bilbao - Malorka (sobota, 22:00)