Triumfálne oslavy Copa del Rey. Takmer milión ľudí a hráči, ktorí sa plavili po La Gabarre

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Triumfálne oslavy Copa del Rey. Takmer milión ľudí a hráči, ktorí sa plavili po La Gabarre

Bilbao prežilo vo štvrtok nezabudnuteľný deň.
Bilbao prežilo vo štvrtok nezabudnuteľný deň.AFP
Bilbao, najväčšie mesto v Baskicku, sa vo štvrtok zahalilo do červenej a bielej farby. Miestny Athletic Club získal po 40 rokoch ďalšiu trofej, keď v tohtoročnom finále Copa del Rey zdolal Malorku. Okrem bujarých osláv na súši tiež vyplavil, ako velí tradícia, na 13 kilometrov dlhú trasu po rieke Nervión symbolický čln La Gabarra.

Bilbao prerušilo štyri desaťročia trvajúce čakanie, keď v sobotu vo finále domáceho pohára zdolalo Malorku 2:1 na penalty. V drese súpera stál medzi tromi žrďami slovenký brankár Dominik Greif a pred sebou mal krajana stopéra Martina Valjenta. Do svojej zbierky víťazný celok pridal 24. trofej Copa del Rey, čím sa stal druhým najúspešnejším klubom v súťaži po Barcelone.

Takáto výnimočná udalosť si vyžadovala špeciálne oslavy. A tie boli vo štvrtok v meste v plnom prúde. "Prelialo sa veľa sĺz, prehrali sa veľa finále, ale teraz sme tu a sme víťazi. Toto je naše, toto je vaše, toto je úspech celej rodiny Athletica," vyhlásil kapitán tímu Iker Muniain z balkóna miestnej radnice, keď fanúšikom ukazoval trofej.

Aj tréner Ernesto Valverde označil titul za jedinečný. "Ďakujem vám, že ste nám dopriali nezabudnuteľný deň. Každý by mal zažiť tento sviatok, nech to stojí, čo to stojí. Toto je najuchvátenejší klub na svete, to je isté. Čo sa týka osláv, je to ten najlepší," predniesol.

Triumf bol špeciálny aj pre bratov Williamsovcov. "Stále sa musím štípať, keď to vidím. Sme blázni, sme blázni! A sme nesmierne hrdí. Na tých, ktorí sú tu, aj na tých, ktorí tu nie sú. Títo fanúšikovia a ľudia si zaslúžia úspech," tešil sa starší z dvojice bratov Iňaki.

O výnimočnosti osláv mal jasno aj skúsený veterán zo stredu poľa Ander Herrera. "Oslavoval som poháre v Manchestri aj v Paríži, ale toto je niečo jedinečné a odlišné od všetkého ostatného. Vyhrali sme so skupinou priateľov. Na ulici neoslavujú len ľudia, ktorí majú radi futbal, ale aj ľudia, ktorým je to úplne jedno. Všetci oslavujú," povedal.

Tridsaťročný Iñigo Lekue následne pripustil, že v Bilbau sa oslavovalo už v predchádzajúcich dňoch. "V utorok sme mali neuveriteľnú párty, úplne improvizovanú na ulici s množstvom mladých fanúšikov," priznal. 

Tímový čln, ktorý sa plavil z Getxa do Bilbaa, sprevádzalo približne 150 ďalších menších plavidiel. Odhaduje sa, že celkovo sa na oslavách zúčastnil necelý milión ľudí.