Koniec 40-ročného čakania. Je čas oslavovať, teší sa tréner Valverde po pohárovom triumfe

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Koniec 40-ročného čakania. Je čas oslavovať, teší sa tréner Valverde po pohárovom triumfe
Bilbao sa teší zo zisku Copa del Rey.
Bilbao sa teší zo zisku Copa del Rey.Profimedia
Po štyroch dekádach čakania a šiestich prehratých finálových bojoch dokázalo Bilbao opäť triumfovať v Copa del Rey. Tamojší Athletic zdolal Malorku v penaltovom rozstrele a nad hlavu zdvihol historicky 24. trofej z tejto súťaže. Vo farbách neúspešného finalistu smútili slovenskí futbalisti Dominik Greif (27) a Martin Valjent (28).

Baskické mužstvo bolo pred finále favoritom, no na víťazstvo sa muselo poriadne nadrieť. Opticky aj počtom šancí malo Bilbao viac z hry, skóre však otvorila Malorka, keď sa v 21. minúte presadil umiestnenou strelou k žrdi Dani Rodríguez. Príležitosti na vyrovnanie súper do polčasovej prestávky nevyužil.

Približne 15 sekúnd po zmene strán mohol náskok ostrovného kádra zvýšiť Larin, brankár Agirrezabala ho ale vychytal. Kanadského útočníka to mohlo mrzieť o to viac, že o päť minút neskôr vyrovnal Sancet. V nasledujúcich 40 minútach už gól nepadol a presný zásah nebol k videniu ani v jednom z dvoch predĺžení. To už ale na ihrisku nebol Valjent, ktorý bol po základnej hracej dobe vystriedaný.

Na rad tak prišla penaltová lotéria. Prví exekútori nezaváhali, následne však zo strany Malorky prišli dva nepremenené pokusy - Morlanesa zneškodnil Agirrezabala a Radonjič prestrelil vysoko nad bránu. Hráči Bilbaa udržali pevné nervy, Berenguer vo štvrtej sérii prekonal Greifa a zaistil svojmu mužstvu cennú trofej.

Bilbao - Malorka 1:1 (4:2 po pen.)

Kapitán víťazov Iker Muniain prevzal trofej od španielskeho kráľa Felipeho VI. a potom mu už nič nebránilo zdvihnúť ju nad hlavu a tešiť sa so spoluhráčmi a prítomnými fanúšikmi. "Je to neuveriteľné. Naši fanúšikovia vždy stáli za nami a teraz je čas si to užiť. Bojovali sme o to už dlho," povedal podľa AP útočník Nico Williams

Baskovia naposledy ovládli túto súťaž v roku 1984. Odvtedy neuspeli v šiestich finále vrátane rokov 2020 a 2021. Cestu do boja o titul si tentoraz museli vydláždiť aj cez Barcelonu či Atlético Madrid. "Je čas oslavovať. Určite sme si to sťažili, no môžeme usporiadať párty, trvalo nám to 40 rokov, ale teraz to urobíme,“ vravel víťazný tréner Ernesto Valverde.

"Keď vezmeme do úvahy všetky finále, ktoré sme prehrali, a čo znamená Copa del Rey pre Athletic, nič sa tomu nevyrovná," dodal kouč. Očakáva sa, že mužstvo oslávi zisk trofeje sprievodom na rieke, ktorá preteká Bilbaom. Je to víťazná tradícia, na ktorú priaznivci dlho čakali.

"Prvá vec, ktorú musím urobiť, je zablahoželať Athleticu a jeho fanúšikom. Čakali na to dlho,“ povedal strelec Mallorky Rodríguez a dodal: "Som dojatý, pretože som veľmi hrdý na svojich spoluhráčov a našich priaznivcov, ktorí nás sprevádzali. Naším snom bolo vyhrať tento pohár. Snažili sme sa, ale nepodarilo sa."

K duelu sa vyjadril aj smutný kormidelník Aguirre. "Nádherné finále Copa del Rey, ktoré nemalo šťastný koniec. Došlo k penaltám, o ktorých vieme, že sú ako hod mincou. Dostali sme sa tak blízko a padli sme," zhodnotil.