Raków Čenstochová: Senzácia z piatej ligy až k poľskému titulu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Raków Čenstochová: Senzácia z piatej ligy až k poľskému titulu

Fanúšikovia Rakówa oslavujú najväčší úspech v histórii klubu.
Fanúšikovia Rakówa oslavujú najväčší úspech v histórii klubu.www.rakow.com
Keď sa pred dvomi dekádami začala cesta za úspechom, Raków sa nachádzal v piatej poľskej lige. Iba so spomienkami ako jeho farby niekedy hrali najvyššia súťaž. Teraz si tri kolá pred koncom zabezpečil majstrovský titul. Premiérový v histórii. Vybudoval si fanúšikovskú základňu ďaleko presahujúcu jeho skromný štadión.

Keď po porážke vo finále národného pohára, Raków v ňom nestačil na Legiu, prehrali zverenci Mareka Papszuna aj nasledujúci ligový súboj s Koronou Kielce, zdalo sa, že Legia bude môcť v závere ročníka zdramatizovať boj o prvé miesto. Lenže o tri hodiny na to sa už v meste Čenstochová otváralo šampanské a vypukli bujaré oslavy. Varšavský celok totiž prekvapivo nestačil na Pogoň Szczecin.

Ostatné dva roky boli pre Raków úspešné, ale aj smutné zároveň. Dvakrát po sebe sa klub umiestnil na druhom mieste. Najskôr za Legiou a potom bol lepší Lech Poznaň. Do tretice to už ale vyšlo a Poľsko spoznalo devätnásteho majstra v histórii.

Sezóna hodná titulu

Aktívny a ofenzívny futbal velebia u našich severných susedov už niekoľko rokov. V tejto sezóne vynikal ešte viac. Navyše, Lech aj Legia zakopávali častejšie, ako sa očakávalo. Od 3. septembra do 1. apríla neprehral Raków osemnásť ligových zápasov v rade. Preto nie je prekvapivé, že od septembra boli neustále na prvom mieste.

Raków spravil z vlastného štadióna pevnosť. Vyhral takmer všetky stretnutia, len raz remizoval. Aktuálnych 71 bodov znamená priemer 2,29 na zápas a aj keby prehral zvyšné tri duely, tak s 22 víťazstvami budú jasne najlepším tímom súťaže. Šesťdesiat strelených gólov je o jedenásť viac ako má Legia či Pogoň. Iba dvadsať inkasovaných zásahov znamená o deväť menej než Lech a Piast Gliwice.

Jedinou škvrnou na fantastickej sezóne je prehra vo finále Poľského pohára, kde prišlo mužstvo podporiť viac ako sedemtisíc fanúšikov. Napriek tomu z toho vo Varšave bola prehra proti Legii po penaltách. Tretíkrát po sebe sa mužstvu nepodarilo túto trofej vyhrať. Nakoniec môže byť ešte šťastnejšie ako minulé roky.

Aktuálny počet bodov, s ktorými má Rakow istotu titulu.
Aktuálny počet bodov, s ktorými má Rakow istotu titulu.Flashscore

Otcovia úspechu

Známy citát hovorí, že úspech má veľa otcov. Nie však až toľko, ako senzácia poľského futbalu. Najdôležitejším menom je Michał Šwierczewski, ktorý po ukončení štúdia založil malý obchod s počítačmi a dnes je najvýznamnejším podnikateľom z tohto mesta. Na začiatku milénia odštartoval biznis, ktorý dosahuje ročný obrat 550 miliónov eur. Raków kúpil v roku 2014. Historický úspech sľuboval pri stom výročí v roku 2021.

Vtedy sa jeho investícia zdala extravagantná. Čenstochová je totiž jedným z mála poľských miest, kde nie je futbal športom číslo jeden. Prehráva s pretekmi motocyklov na plochej dráhe. Je to tiež mesto s limitovanými možnosťami rastu, pretože počas transformácie Poľska veľmi utrpelo. V minulosti bolo známe priemyslom, teraz ho navštevujú milióny ľudí, aby videli slávny kláštor Jasna Góra.

Oslavy v šatni nemali konca kraja.
Oslavy v šatni nemali konca kraja.www.rakow.com

Samotný klub ovplyvnil pád začínajúci v roku 1995, keď z najvyššej súťaže išiel až do piatej ligy. Šwierczewski mal sen dostať ho znova naspäť. Spôsobom, akým to urobil, prekvapil nejedného odborníka. Počas prvých rokov bolo vidieť jasné zlepšenie, no dlho sa mužstvo nevedelo dostať z tretej ligy. 

Nakoniec sa mu to podarilo a z druhej najvyššej súťaže postupoval do Ekstraklasy už po dvoch rokoch, pričom sa dostal aj do semifinále národného pohára. Počas stého výročia v roku 2021 skončil Raków na druhom mieste ligy, ale získal pohár aj superpohár, čo bolo viac úspechov, než nazbieral počas celej svojej dovtedajšej histórie.

Tu treba spomenúť druhého otca úspechu. Posledných sedem rokov viedol "Medaliki" ako hlavný tréner Marek Papszun, prezývaný aj poľský Klopp. Aj keď túto nálepku veľakrát odmietol, stal sa znakom úspechu. Pravidelne obmieňal svojich spolupracovníkov a prestavoval tím tak, aby vyhovoval meniacim sa požiadavkám. Takmer vždy splnil stanovené ciele.

Raków prehral posledné dva zápasy, ale aj tak oslavuje titul.
Raków prehral posledné dva zápasy, ale aj tak oslavuje titul.Flashscore

Pred Rakówom je stále veľa roboty

Na trávniku stoja za úspechom legionári. Raków sa stal známy aj tým, že veľakrát mal na ihrisku iba jedného alebo dvoch Poliakov. Rýchly úspech závisel na príchodoch hráčov. Pre nedostatok vlastných odchovancov by mohol klub zaplatiť do konca sezóny na pokutách až závratných 700 tisíc eur.

Liga totiž vyžaduje, aby v každom tíme nastúpili odchovanci aspoň na tritisíc minút a to sa mužstvu z Čenstochovej podľa všetkého nepodarí ani v zostávajúcich troch kolách. Kde však už o nič nepôjde, takže môže vytiahnuť mladíkov z dorastu.

Potom je tu štadión, ktorý nepatrí klubu, ale mestu a to ho dlhodobo zanedbáva, takže na túto dobu je poriadne zaostáva. Dlhé roky sa doň neinvestovalo. Nakoniec, keď sa výsledky čoraz zlepšovali, pristúpili miestni politici aspoň k menším zmenám a kapacita sa zdvihla na 5 500 miest, no samotný stánok ledva spĺňa požiadavky Ekstraklasy a na súťaže riadené UEFA je absolútne nevyhovujúci.

Pohľad na tabuľku poľskej ligy tri kolá pred jej koncom.
Pohľad na tabuľku poľskej ligy tri kolá pred jej koncom.Flashscore

Na začiatku tohto ročníka sa Raków stretol v predkole Konferenčnej ligy proti Trnave, ktorú vyradil. Teraz ako majster bude bojovať o miestenku v Lige majstrov a aj keď tá je stále ďaleko, v prípade zlyhania v predkole má istotu skupinovej fázy aspoň v tretej najprestížnejšej súťaži. Hrať doma nebude môcť, ale znova nastúpi na 12-tisícovom stánku v meste Sosnowiec. 

Na záver ešte jedno malé prirovnanie, aby ste mali čo najlepšiu predstavu, čo znamená titul Rakówa. Ide o také isté prekvapenie, ako keby Fortuna ligu vyhrala Podbrezová a nechala za sebou Slovan, DAC či trnavský Spartak.