Stansfield dostal číslo po zosnulom otcovi. Pri rozlúčke sa poďakoval hetrikom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Stansfield dostal číslo po zosnulom otcovi. Pri rozlúčke sa poďakoval hetrikom

Pocta fanúšikov Exeteru Adamovi Stansfieldovi.
Pocta fanúšikov Exeteru Adamovi Stansfieldovi.Profimedia
Jay Stansfield (20) bol v Exeteri na ročnom hosťovaní. V poslednom zápase sezóny strelil hetrik, čím sa poďakoval za to, ako sa klub správal k nemu a jeho rodine. Teraz sa zrejme opäť vráti do Fulhamu a číslo 9, ktoré si požičal zo Siene slávy, zase rád vráti. Veď patrilo jeho zosnulému otcovi Adamovi...

Keď sa na začiatku sezóny dohodlo hosťovanie Jaya Stansfielda v Exeteri, bolo to všetko, len nie obyčajná zmena pre chlapca, ktorý jednoducho potrebuje niekde hrať. Odchod na juhozápad Anglicka bol jeho srdcovou záležitosťou.

Pred 13 rokmi totiž klub vyradil dres s číslom 9 na znak úcty k bývalému útočníkovi Adamovi Stansfieldovi. Otec mladého anglického útočníka vtedy v auguste 2010 prehral nerovný boj s rakovinou. Mal 31 rokov.

Adam Stansfield nebol hocijaký útočník. V Exeteri pôsobil štyri sezóny a aj vďaka nemu sa A-tímu podarilo prebojovať z piatej do tretej ligy. V sezóne 2008/09, keď slávili postup do League One, bol Adam dokonca najlepším strelcom tímu. Góly dokázal strieľať aj v tretej najvyššej súťaži, ale keď 20. marca 2010 v 62. minúte vystriedal na ihrisku Wycombe, boli to jeho posledné chvíle na futbalovom ihrisku.

Potom sa zistilo, že trpí rakovinou hrubého čreva. Po agresívnom priebehu choroby za necelých päť mesiacov, presnejšie 10. augusta, zomrel. Za Exeter odohral 160 zápasov a strelil 39 gólov. "Viete, znamená to pre mňa veľa. Tlak bude úplne iný, keď budem nosiť deviatku. Ale myslím si, že je to správna vec," rozprával jeho syn Jay, keď prišiel do Exeteru v septembri 2022.

Návrat na miesto, kde vyrastal

Ako malý chlapec sledoval zápasy svojho otca. "Keď som tu začínal v akadémii, sníval som o tom, že budem hrať v drese s číslom deväť. Teraz tu môžem byť a ten dres som skutočne dostal. Dúfam, že môj otec by bol na mňa hrdý," vyjadril sa.

Jay Stansfield rozhodne nesklamal. V 36 dueloch zaknihoval deväť presných zásahov, ďalších sedem pripravil pre svojich spoluhráčov a bol tretím najproduktívnejším hráčom tímu.

Exeter aj vďaka nemu odohral jednu z najlepších sezón vo svojej histórii. Rozlúčkový hetrik bol len dojemným zakončením Jayovho silného príbehu. Veď všetky tri góly strelil v druhom polčase pod tribúnou, ktorá nesie meno jeho otca. A práve pod ňu vždy vybehol, aby sa podelil o svoju radosť s fanúšikmi.

Exeter porazil Morecambe 3:2 a odsúdil svojho súpera na zostup. Tréner Gary Caldwell stiahol hrdinu zápasu v 74. minúte z ihriska, aby si vychutnal potlesk publika.

Naozaj posledný zápas?

"Bol to úžasný deň. Nielen pre mňa, ale aj pre všetkých fanúšikov. V poslednom čase sme nemali dobré výsledky, takže vyhrať posledné stretnutie bolo pre našich priaznivcov to najlepšie, čo sme mohli urobiť. Na gól som čakal už dlhšie, ale ľudia okolo mňa ma držali nad vodou. Som veľmi šťastný, je to môj prvý hetrik v kariére," uviedol Jay. 

Zatiaľ nie je jasné, kam povedú jeho ďalšie kroky. Je hráčom Fulhamu a hlavné slovo by malo mať vedenie klubu z Craven Cottage. Exeter verí, že to nebolo Jayovo záverečné vystúpenie v červeno-bielom drese. "Ako hráč a človek naozaj veľmi vyrástol. Radi ho privítame späť v klube," dúfal manažér Caldwell.

Aj samotný hráč vie, že má otvorené dvere. Ešte dve a pol hodiny po poslednom zápase rozdával autogramy malým i veľkým fanúšikom.