Tréner mesiaca očami analytikov: Arne Slot. Vyhral zápas, ktorý môže rozhodnúť o titule

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Tréner mesiaca očami analytikov: Arne Slot. Vyhral zápas, ktorý môže rozhodnúť o titule
Arne Slot dáva pokyny Davidovi Hanckovi.
Arne Slot dáva pokyny Davidovi Hanckovi.
Profimedia
Ešte stále iba 44-ročný tréner Arne Slot je v holandskej Eredivisie uznávaným menom. Napriek tomu, že nevyhral s Feyenoordom ani jednu trofej, odkedy ho na prebral na jeseň roka 2021. V marci, ktorý bol pre neho veľmi úspešným mesiacom, sa však k premiérovému triumfu priblížil.

Dostal sa do štvrťfinále Európskej ligy, semifinále domáceho pohára a v rozhodujúcom dueli o titul porazil Ajax na jeho pôde. Týmto dôležitým výsledkom Slot predĺžil neporaziteľnosť svojho tímu v lige na 19 zápasov a podľa analytických údajov sa stal trénerom mesiaca.

Feyenoord odohral 1. marca duel vonku proti Heerenvenu a vďaka Gimenézovmu gólu v 80. minúte vyhral najtesnejším možným rozdielom. V nasledujúcom domácom vystúpení sa mu podarilo poraziť Groningen 1:0, ale tentoraz na ihrisku viditeľne dominoval a nevyhral vyšším rozdielom len pre zlé zakončenie. Na očakávané góly sa tento zápas skončil 2,9:0,2. Nasledoval skvelý výkon a remíza proti Šachtaru Doneck v prvom dvojzápase osemfinále Európskej ligy a potom úspech s Volendamom.

Veľké veci sa začali diať najmä na konci mesiaca. Domáca odveta so Šachtarom sa skončila gólovou nádielkou - z desiatich striel na bránu skončilo sedem za chrbtom brankára Trubinu a s výnimkou penalty to boli všetko zakončenia zo stredných a dlhých vzdialeností. Získané sebavedomie prišlo pred najdôležitejším zápasom sezóny vhod.

Tam, kde má Španielsko svoje "El Clásico" v podobe duelu Realu Madrid s Barcelonou, má Holandsko "De Klassieker" medzi dvoma najväčšími klubmi z dvoch najväčších miest. Feyenoord vstupoval do marcového zápolenia proti Ajaxu s nelichotivou bilanciou, keď na jeho ihrisku nevyhral od 28. augusta 2005 (1:2)! Od tohto momentu klub z hlavného mesta vyhral 14 zo 16 domácich zápasov a udržal si deväť čistých kont.

Dôležitejšie však bolo, ako veľmi by víťazstvo v tomto zápase mohlo pomôcť obom tímom zvýšiť ich šance na zisk titulu. Ajax mal na konte sedem víťazstiev v rade a v boji o titul bol vo veľmi dobrej pozícii. Ak by vyhral, Feyenoord by mal stále 48 % šancu na zisk majstrovskej trofeje, ale už by to bola oveľa horšia vyhliadka v porovnaní s tým, ako by sa pomer síl zmenil na základe jeho víťazstva. Matematické modely predpovedali, že v takom prípade by jeho šance na zisk trofeje stúpli na neuveriteľných 90 %...

Harmonogram

Obaja tréneri mali na duel pripravný podobný plán - nikdy nenechať súpera hrať stredom, počkať na zlú prihrávku, získať loptu a okamžite prejsť do protiútoku. Takto Orkun Kokcü vybojoval loptu v 5. minúte a z rýchleho brejku po zaspaní Basseyho poslal Feyenoord do vedenia útočník Santiago Gimenéz. Dobre hrajúcemu Ajaxu sa podarilo vyrovnať zo štandardnej situácie a tréner Heitinga čoskoro našiel recept na preplnený a nefunkčný stred poľa oboch tímov.

Tou stratégiou boli dlhé lopty. Veľmi dobre fungovali najmä nákopy na Bergwijna. Prvé dve brejkové situácie sa ešte gólom neskončili, no najmä pri druhej nechýbalo veľa - akcia opäť prešla cez ľavú stranu a skončila sa zákrokom Hartmana Quilindschyho v poslednej možnej chvíli.

Odchovanec Feyenoordu sa do základnej zostavy prebojoval až v posledných mesiacoch (v aktuálnej sezóne debutoval za A-tím). V doterajších údajoch podával skvelé výkony v útoku aj v obrane a po odchode Malaciu do Manchestru United trénerský štáb opäť našiel krajného obrancu s veľkým potenciálom.

Hartman Quilindschy má defenzívne schopnosti.
11Hacks / Livesport

V tomto súboji mal brániť najväčšiu zbraň Ajaxu, Mohameda Kudusa hrajúceho na pravom krídle. S touto úlohou mal problémy. Už v 17. minúte dostal žltú kartu a o chvíľu neskôr bol napomenutý za "oranžový" faul na ghanského rýchlika. Vtedy sa prejavila Slotova silná stránka - reagovanie na priebeh zápasu. Svoju superhviezdu o niekoľko minút neskôr vystriedal napriek tomu, že obranca predtým zachránil svoj tím od jasného gólu.

Napriek tomu Ajax naďalej využíval dlhé lopty za obranu a z jednej z nich v podstate na tri dotyky vyrovnal, keď si Bergwijn spracoval loptu, prihral ju pod seba do vápna Tadičovi, ktorý vystrelil medzi nohy Hancka.

Návrat

Ako už bolo povedané, schopnosť správne reagovať na priebeh hry je najväčšou devízou Slota. V tejto sezóne je Feyenoord na prvom mieste (spolu s Glasgow Rangers) v počte bodov získaných zo zápasov, v ktorých prehrával (21 bodov). Problém s dlhými loptami vyriešil aktívnejším a kontrolovanejším držaním lopty, pričom najmä Hancko a Trauner výrazne zlepšili svoju distribúciu v priebehu druhého polčasu. Prestali hrať na istotu a namiesto toho, aby volili riskantné a efektívne prihrávky, sústredili sa na kontrolovaný prechod cez súpera a otáčanie hry cez defenzívnych stredopoliarov Wieffera a Kokcüeho.

Feyenoord z jednej takejto situácie v 51. minúte skóroval. Po niekoľkých odrazených loptách si Hancko dvakrát vymenil loptu na ľavej strane a poslal jednoduchú prihrávku na pravú stranu Jahanbakhshovi, ktorý vyslal strieľaný center na prvú žrď a Szymanski skóroval.

Zmena plánu v podobe kontrolovanejších prihrávok fungovala počas celého druhého dejstva a Ajax sa dostal len k štyrom zakončeniam oproti desiatim Feyenoordu. Nacvičený roh potom priniesol víťazstvo Slotovmu výberu - najlepší hráč na trávniku Kokcü poslal center na prednú žrď, kde ho predĺžil Hancko a Geertruida gólom oslávil svoj 100. zápas za Rotterdam.

Kokcü má stále len 22 rokov a je kľúčovou postavou Feyenoordu v boji o titul. Je typickým tvorcom hry z hĺbky poľa, teda hlboko hrajúcim stredopoliarom s dobre vyvinutým zmyslom pre útočnú fázu. Keď takýto hráč získa loptu, hľadá prienikové prihrávky z hĺbky, diagonály alebo svojimi prihrávkami nachádza spoluhráčov medzi súperovými líniami.

Analýza ukazuje, že spolu s uvedenými prihrávkami si Kokcü často vytvára nebezpečné šance zo stredového priestoru pred súperovou bránou. Mimoriadne dôležité sú aj jeho rohy, čo dokázal proti Ajaxu. V modeloch, ktoré hodnotia prínos prihrávok hráča v určitých častiach ihriska, patrí turecký stredopoliar medzi lídrov ligy v rozohrávke i vo finálnej tretine ihriska. Zároveň má výborné ovládanie lopty a svojimi nábehmi dokáže posunúť loptu do lepších pozícií.