Budúcnosť vyriešená. Hamšík má v reprezentácii novú pozíciu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Budúcnosť vyriešená. Hamšík má v reprezentácii novú pozíciu

Aktualizované
Hamšík je opäť s reprezentáciou.
Hamšík je opäť s reprezentáciou.Profimedia
Bývalý dlhoročný kapitán Marek Hamšík (36) sa stal novým tímovým manažérom slovenskej futbalovej reprezentácie. Na tlačovej konferencii pred septembrovými kvalifikačnými zápasmi ME 2024 to oznámil tréner Francesco Calzona (54), ktorý premiérovo nominoval Jakuba Kadáka (22) zo švajčiarskeho Luzernu a Matúša Kmeťa (23) z AS Trenčín.

Presnú úlohu Hamšíka v reprezentácii kormidelník nespresnil. Verejnosť sa ju dozvie v nedeľu počas zrazu v Senci, kde sa budú Slováci chystať na zápasy proti Portugalsku a Lichtejnštansku.

V nominácii nechýbajú tradičné opory Milan Škriniar z PSG, Stanislav Lobotka z SSC Neapol či Juraj Kucka zo Slovana Bratislava. Calzona vyjadril vôľu nominovať v budúcnosti aj obrancu Adama Oberta z Cagliari, hovorí však o veľkej konkurencii na tejto pozícii.

"Adam by si tu zaslúžil byť, mal som samozrejme nejaké otázniky. Tretí rok hrá v Taliansku a hrá dobre, na jeho poste však máme silu, preto nebol povolaný. Bez pochybností je ale budúcnosť národného tímu," povedal kormidelník, ktorý má za sebou prvý rok vo funkcii.

Tlačová konferencia Slovenska pred európskymi kvalifikačnými duelmi
Tlačová konferencia Slovenska pred európskymi kvalifikačnými duelmiTASR

Pri tejto príležitosti pripomenul, že v národnom tíme môže dostať príležitosť každý. "Ako som vždy tvrdil, chcem vidieť viac rast ako výsledky. Je náročné trénovať reprezentáciu, treba na to čas. Akceptujem akúkoľvek kritiku, ale podľa môjho názoru to ide ruka v ruke - pokiaľ budeme rásť, prídu aj výsledky," vravel Calzona.

"Predchádzajúce zápasy nám v tomto smere vyšli a teší ma aj to, že sme povolali 45 hráčov, z toho trinásť z Niké ligy a 31 si odbilo premiéru. Tvrdím to stále, dvere sú otvorené pre každého a veľmi ma to teší," odpovedal kouč na otázku redaktora TASR.

Nespokojnosť naopak vyjadril s Tomášom Suslovom. Ofenzívny hráč skóroval kurióznym spôsobom v júni na Islande (2:1), no o mesiac neskôr ho vylúčili z kempu holandského FC Groningen a hovorí sa o jeho odchode z tímu. Dôvodom je podľa trénera Dicka Lukkiena správanie a slabá produktivita.

"Nebudem sa vyjadrovať k jeho problémom v klube, nechcem uzatvárať závery, keď neviem detaily. Ja od neho ale čakám veľa, budem rozprávať o reprezentácii a s jeho výkonmi v nej nie som spokojný. Dáva dvadsať percent z toho, čo môže, musí sa jednoducho zlepšiť. Rovnako aj správanie mimo ihriska, ak to neurobí čím skôr, jeho kariéra pôjde iným smerom, ako si predstavuje," nešetril tréner kritikou.

Pred septembrovými stretnutiami si uvedomuje silu majstra Európy z roku 2016, do duelu s Portugalcami nechce ísť so sklonenou hlavou: "Samozrejme, chceme čo najviac bodov, ale viem, kto proti nám stojí. Nemám však rád pocit prehry pred zápasom, my jednoducho chceme dať maximum a ísť do toho s víťaznou mentalitou. Nech vyhrá lepší. Keď sa ale chceme rozprávať o Európe, musíme uhrať body aj s Portugalskom."

Nominácia SR na duely kvalifikácie EURO 2024:

Brankári: Martin Dúbravka, Marek Rodák, Henrich Ravas

Obrancovia: Norbert Gyömbér, Martin Valjent, Dávid Hancko, Matúš Kmeť, Milan Škriniar, Peter Pekarík, Michal Tomič, Vernon De Marco, Denis Vavro

Stredopoliari: Jakub Kadák, Matúš Bero, Juraj Kucka, Stanislav Lobotka, Patrik Hrošovský, Ondrej Duda, Lászlo Bénes

Útočníci: Adam Zreľák, Róbert Polievka, Tomáš Suslov, Ľubomír Tupta, Róbert Mak, Lukáš Haraslín, Dávid Ďuriš, Ivan Schranz, Erik Jirka, Róbert Boženík