Čechom stačí na postup remíza s Moldavskom. To mi ani nejde do úst, vraví tréner Šilhavý

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Čechom stačí na postup remíza s Moldavskom. To mi ani nejde do úst, vraví tréner Šilhavý
Šilhavý sa v pondelok nechce spoliehať na nerozhodný výsledok.
Šilhavý sa v pondelok nechce spoliehať na nerozhodný výsledok.Profimedia
Podľa trénera Jaroslava Šilhavého (62) urobili českí futbalisti remízou v Poľsku v predposlednom zápase kvalifikačnej skupiny veľký krok k postupu na ME. Na tlačovej konferencii pochválil mužstvo za zlepšený výkon v druhom polčase a vyzdvihol obrancu Davida Douděru (25), ktorý netradične nastúpil na ľavom kraji zálohy. Čechom stačí na postup v pondelok doma neprehrať s Moldavskom, Šilhavý sa ale nechce spoliehať na remízu.

Kormidelník českej reprezentácie po kvalifikačnom stretnutí vo Varšave uviedol: "Myslím si, že proti takému silnému súperovi, akým je Poľsko, sme uhrali dobrý výsledok a ukázali sme aj dobrú hru, najmä v druhom polčase. Mám pocit, že sme tu urobili veľký krok k postupu. Verím, že urobíme aj ten posledný a dotiahneme to do zdarného konca."

Šilhavého zverenci sú pred posledným zápasom v skupine na druhom mieste a v pondelok im v Olomouci stačí získať bod proti štvrtému Moldavsku. "Povedať, že nám stačí remíza, to mi ani nejde do úst. Musíme to odohrať na ihrisku a zvládnuť to. Moldavsko malo dobré výsledky, Poľsku vzalo päť bodov. Určite si nesmieme myslieť, že to bude bez problémov," varoval pred podcenením outsidera.

Jeho tím si v prípade víťazstva mohol vybojovať postup už v Poľsku. V závere mal niekoľko šancí, ale víťazný gól nestrelil. "Poliaci museli za každú cenu vyhrať, aby zostali v hre, preto sme si mysleli, že to na konci úplne otvoria a potom môžeme rozhodnúť z brejku. Mali sme šance, škoda, že sme ich nepremenili. Bolo by to lepšie," povedal Šilhavý a pokračoval:

"Ku koncu som počítal aj s tým, že remíza nám dá určitú výhodu. Na druhej strane som na chlapcoch na ihrisku videl, že chcú za každú cenu vyhrať. Miešalo sa to vo mne. Bolo by príjemnejšie, keby to bolo už dnes a ešte s takým silným súperom."

Rovnako ako Moldavsko, tak aj Česi obrali Poliakov o päť bodov - v marci ich ešte na úvod kvalifikácie zdolali doma v Edene 3:1. "Povedzme, že sme Poľsko vyradili z hry. Ak by nás dnes porazili, čakali by na náš posledný zápas. Je pre mňa prekvapením, že nepostúpili priamo. Boli favoritom skupiny. Začali sme to s nimi doma najlepším skupinovým duelom," poznamenal Šilhavý.

Na ľavý kraj obrany kouč nečakane nasadil zvyčajne pravého obrancu Douděru. "U Juráka to po zranení nebolo ono, rovnako ani na poslednom zraze. Preto sme sa rozhodli nastúpiť s Davidom Douděrom. Aj keď hral nezvyčajne cez nohu, bolo vidieť, že mu to nerobí problémy. Naopak, patril k najlepším hráčom a mohol dokonca rozhodnúť zápas. Takže sme veľmi spokojní," vyjadril sa lodivod.

Česku stačí na postup remíza s Moldavskom.
Česku stačí na postup remíza s Moldavskom.Flashscore

Do základnej zostavy zaradil aj stopéra Davida Zimu, ktorý bol povolaný dodatočne. "Aj keď v Taliansku nemá také vyťaženie, patrí k hráčom, ktorí vždy prídu pripravení a zvládnu to. Nepamätám si, že by mal pokazený alebo zlý zápas. Dnes to opäť dokázal, je pre nás platným hráčom. Bol vážnym kandidátom na základnú zostavu hneď, keď sa rozhodlo, že bude v nominácii," vravel Šilhavý.

Český národný tím ani v šiestom zápase neinkasoval gól od kanoniera Roberta Lewandowského. "Všetci vieme, že je to stále veľká hviezda. Vracia sa po zranení, dostáva sa do formy. Som rád, že to chlapci zvládli a nepustili ho do mnohých šancí. Prajem mu, aby čoskoro opäť strieľal góly," dodal Šilhavý.