Istotu postupu na EURO majú už aj Španielsko, Škótsko a Turecko. Chorváti znova prehrali

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Istotu postupu na EURO majú už aj Španielsko, Škótsko a Turecko. Chorváti znova prehrali

Aktualizované
Gavi vystrelil Španielsku postup na EURO.
Gavi vystrelil Španielsku postup na EURO.Profimedia
Futbalisti Česka porazili v kvalifikácii o EURO 2024 Faerské ostrovy, aj keď strelili iba jeden gól a to z pokutového kopu. Bez prehry ostáva Švajčiarsko, ktoré muselo zachraňovať remízu s Bieloruskom. K doteraz štyrom tímom s miestenkou na šampionát v Nemecku sa v nedeľu pridali aj Španielsko, Škótsko a Turecko.

Skupina A

Gruzínsko - Cyprus 4:0

Gruzínsko hrá v podstate už len o česť, vyhralo svoj druhý zápas v skupine a nachádza sa na štvrtom mieste. Cyprus je posledný, prehral aj siedmy duel, pričom má skóre 2:25. O hladkú výhru favorita sa pričinil hlavne Kvaratskhelia a to gólom, ku ktorému pridal asistenciu. Na jeho presný zásah prihral bývalý hráč Slovana Čakvetadze. Spomínaná hviezda Neapolu strelila v 26. stretnutí za národný tím 12. gól. Historický líder Arveladze ich zaznamenal 26.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Nórsko - Španielsko 0:1

Španielsko si po výhre v Nórsku zabezpečilo postup na EURO a zároveň pomohlo aj Škótsku, ktoré získalo rovnakú istotu. Prehra škandinávskej krajiny totiž znamená, že na treťom mieste má desať bodov a pred posledným stretnutím už nemôže vedúcu 15-bodovú dvojicu dobehnúť. O víťazný presný zásah sa postaral Gavi

Ešte skôr sa presadil aj Morata, ale jeho gól neplatil pre ofsajd. Útočník Atlética tak zatiaľ na štvrtom mieste tabuľky strelcov španielskeho tímu nevyrovnal Davida Silvu s 35 gólmi, ostáva piaty. Haaland či Odegaard si musia počkať na prvú účasť svojej krajiny na veľkom podujatí od roku 2000. Nóri doposiaľ hrali EURO len raz a trikrát boli na MS.

Škóti sa dostali na európsky šampionát len štvrtý raz, ale druhýkrát po sebe. Zakaždým vypadli v skupine.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Skupina D

Wales - Chorvátsko 2:1

Harry Wilson debutoval v národnom tíme Walesu 15. októbra 2013 a na deň presne po 10 rokoch odohral v nedeľu proti Chorvátsku svoj jubilejný 50. zápas. Oslávil to najlepším možným spôsobom, keďže práve jeho dva góly rozhodli o výhre domácich. Ostrovná krajina sa tak v skupine dostala práve pred svojho súpera na druhé postupové miesto, v tabuľke majú oba celky po 10 bodov.

Chorváti nedávno proti Turecku prehrali prvýkrát doma v histórii kvalifikácií o EURO, teraz zaznamenali už druhú porážku v rade. "Vatreni" naposledy nezvládli dva súťažné stretnutia po sebe v novembri 2020 v Lige národov. Čo sa týka kvalifikácií (EURO, MS), stalo sa im to ešte v októbri 2013.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Turecko - Lotyšsko 4:0

Turecko doma potvrdilo pozíciu favorita a pred posledným stretnutím má 16 bodov, čo znamená istotu postupu na EURO. Wales s Chorvátskom totiž nazbierali zhodne po 10 bodoch a nemôžu ho predbehnúť. Turci si zahrajú na európskom šampionáte tretíkrát po sebe a celkovo siedmy raz. Ich najlepšie umiestnenie je tretie miesto z roku 2008. Brankár Çakır udržal deviate čisté konto v národnom tíme. Dva razy sa presadil Tosun, čím sa v tabuľke strelcov dostal na piate miesto (20 gólov). Pred ním sú už len Küçükandonyadis (21), Sanli (22), Yilmaz (31) a Şükür (51).

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore
Aktuálna tabuľka skupiny D.
Aktuálna tabuľka skupiny D.Flashscore

Skupina E

Česko - Faerské Ostrovy 1:0

Česko prehralo v Albánsku a ak sa chcelo revanšovať, tak doma muselo poraziť veľkého outsidera, ale dlho to vyzeralo na ďalšie prekvapenie, pretože skóre bolo až do 76. minúty bezgólové. Štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času však Faerö zahral v pokutovom území rukou a nariadený pokutový kop premenil Souček. Domáci nakoniec splnili pozíciu favorita a sú na druhej priečke s jedenástimi bodmi, no preskočiť ich môže Poľsko aj Moldavsko, ktoré odohralo o dve stretnutia menej.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Poľsko - Moldavsko 1:1

Aktuálna tabuľka skupiny E.
Aktuálna tabuľka skupiny E.Flashscore

Skupina I

Švajčiarsko - Bielorusko 3:3

Kapitán Švajčiarska Xhaka nastúpil na svoj 118. zápas za reprezentačný tím a vyrovnal rekord Hermanna. Len o jedno stretnutie menej má Shaqiri, ktorý navyše gólom poskočil na delené štvrté miesto medzi najlepšími strelcami tejto krajiny (29). Lídrom je so 42 presnými zásahmi Frei. Ricardo Rodriguez je v počte štartov piaty (111), pred sebou má okrem spomínaných hráčov ešte Geigera (112). Bielorusko v druhom polčase výsledok otočilo na 3:1 z ich pohľadu, ale Helvéti neprehrali prvý raz v kvalifikácii, keďže Akanji s Amdounim za minútu zachránili remízu. Domáci sú s pätnástimi bodmi naďalej na čele skupiny.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Flashscore

Rumunsko - Andorra 5:0

Rumunsko doma hladko zdolalo ako jasný favorit trpaslíka z Andorry a dostalo sa na čelo svojej skupiny, kde má 16 bodov, o jeden viac ako Švajčiarsko.

Kosovo - Izrael (odložené)