Jediný problém bude debakel. Náš progres je viditeľný, hovorí Zeman

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Jediný problém bude debakel. Náš progres je viditeľný, hovorí Zeman

Slovenskí reprezentanti majú pred sebou výzvu v podobe Portugalska.
Slovenskí reprezentanti majú pred sebou výzvu v podobe Portugalska.TASR
Štyri zápasy, žiadna prehra a s desiatimi bodmi druhé miesto. O dva body menej ako favorizované Portugalsko, ktoré zatiaľ prechádza skupinou ako "nôž maslom". Nielen o ich forme, ale aj doteraz najväčšej výzve lodivoda Francesca Calzonu (54) sa Flashscore Správy rozprávali s futbalovým expertom RTVS Mariánom Zemanom (49).

Aj Portugalsko môže mať zlý deň

Zeman nie je pre Portugalsko úplne neznámym hráčom. Vo svojej kariére si odchovanec bratislavského Slovana okrem Turecka, Švajčiarska či Holandska zahral práve na Pyrenejskom polostrove za celok Beira-Mar. Síce sa angažmán neskončil podľa jeho predstáv (predčasné rozviazanie zmluvy zo strany klubu, pozn.), napriek tomu si na Portugalsko dodnes spomína. 

"Najviac si spomínam na ľahkovážnosť hráčov. Neboli sme na tej najvyššej úrovni, nehral som predsa za Benficu. Je to však niečo, s čím sa doteraz vyrovnávajú, keď sa im nedarí podľa predstáv. Vedia byť frustrovaní. Na druhej strane, disponujú neskutočnou technikou. Majú dobrú streľbu z diaľky, vedia sa orientovať v šestnástke i mimo nej.  Individuálna kvalita je na vysokom leveli," zaspomínal si Marián Zeman, ktorý v 24 zápasoch strelil dva góly.

Ostatné výsledky Portugalska
Ostatné výsledky PortugalskaFlashscore

"Aj oni tak vedia mať zlý deň. Nie sú to stroje. V priebehu rokov zlepšili individuálne prednosti. Ostatné desťročie to ukazujú na každom fóre," doplnil rodák z Bratislavy.

Zastaviť sa dá aj Ronaldo

Síce sa krajina drží ostatné roky na vrchole, no na posledných majstrovstvách sveta v Katare zarmútila svojich fanúšikov. Prekvapivo ich vyradilo vo štvrťfinále Maroko. Portugalci tak vstúpili do nového cyklu. 

"Zhruba 20 rokov ich ťahá Ronaldo k najvyšším métam. Na každom šampionáte patria k favoritom. Je potrebné, aby bol v tíme niekto, kto to v ťažkých časoch vezme na seba ako Cristiano. Dalo sa naňho spoľahnúť. Naozaj bolo množstvo zápasov, v ktorých ich zachraňoval. Dokázal to strhnúť na stranu Portugalska. Dáva tvár celému mužstvu," myslí si Marián Zeman, ktorý niekoľko rokov spolukomentuje nielen reprezentačné vystúpenia pre RTVS.

Dlhovekosť Ronalda je obdivuhodná, o čom svedčia aj jeho posledné čísla
Dlhovekosť Ronalda je obdivuhodná, o čom svedčia aj jeho posledné číslaFlashscore

Jednou z najväčších výziev pre Slovensko bude zastaviť hrozbu značky CR7. Zo Saudskej Arábie cestuje posilnený rekordným 850. presným zásahom v kariére. Azda jediné prekvapenie sa udialo v stredu večer, keď sa premiérovo od roku 2003 nedostal do nominácie na triumf v Zlatej lopte.

"Každý jeden sa dá zastaviť. Otázkou zostáva, ako bude fungovať mužstvo. Keď pustíme Portugalcov do hry, necháme ich baviť sa futbalom, vznikne obrovské množstvo šancí v okolí pokutového územia. Ak im to znechutíme, nedáme im priestor a Ronaldo sa nebude ľahko dostávať k lopte, potom vie byť frustrovaný."

"Jeho výkonnosť išla mierne dole, čo si musíme priznať. Napriek všetkému, stále mu to vedia spoluhráči pripraviť a on famózne zakončiť. Nemôžeme sa nechať zatlačiť a stáť iba vzadu," zdôraznil jasne bývalý 29-násobný reprezentant Slovenska.

Nie je to iba o Ronaldovi, kvalitu majú najmä v strede

Portugalsko nie je už iba Cristiano Ronaldo. Viacero hráčov pôsobí v najväčších európskych veľkokluboch. Spomenúť môžeme Joaa Félixa, ktorý hosťuje v Barcelone, Bernardo Silva získava trofeje s Manchestrom City a Bruno Fernandes diriguje hru mestského rivala z United. 

"To je presne ich druhá silná vlastnosť. Jednou je Ronaldo, hocikedy a z hocičoho vie dať gól. Druhou je šírka kádra. Neviem, či sa dá vôbec určite z predchádzajúcich zápasov určiť základná zostava a to, kto bude hrať v útoku, alebo v strede poľa."

"Na výber je viacero alternatív. Zrejme Fernandes so Silvom budú ťahúňmi a chcieť určovať tempo. Našou cestou, ako ich prekonať, môže byť cez ich defenzívu, keďže viac sa zameriavajú na útok," prezradil možnosť ako favorita prekvapiť v dôležitom piatom kvalifikačnom vystúpení.

Celok po neúspešnom šampionáte v Katare prevzal 50-ročný Roberto Martínez. V krajine sa hovorí o revolúcii, ktorú s tímom urobil, keď prešiel na rozostavenie 3-4-3. So svojimi zverencami v kvalifikácii ešte neprehral. Nastrieľali 14 gólov a žiadny neinkasovali. Iba Anglicko ich dalo viac (15). 

"Štatistiky nie sú dôležité. To všetko sa očakávalo. Každý hovorí o jednom favoritovi a zvyšok sa chce pobiť o druhé miesto. Portugalci to valcujú a slová potvrdzujú. Verím, že prvou prekážkou budeme my, pretože doteraz ich nikto vážnejšie nepreveril, čo nebývalo zvykom. Zlepšili sa aj v defenzívnej činnosti. Vpredu to ťahajú individuality. Je to pre nás akési motto, že sa nemôžeme spoliehať na nulu vzadu, ale je potrebné, aby sme hrali aj smerom dopredu."

"Čo sa týka systému, hrať týmto spôsobom je veľmi náročné. Ak to majú zvládnuté, tak sa to ťažko bráni. Čiary pokrývajú bežci, ktorí nalietajú obrovské množstvo kilometrov. Stred poľa majú silný. Vedia byť po strate agresívni a okamžite loptu získať späť."

"V strede to majú väčšinou pod kontrolou. Nehovorím, že budeme držať viac loptu, ale musíme ich v tomto potrápiť. Ukázať, že keď ju budeme mať v moci, tak sa jej hneď nezbavíme. Doma nás k tomu budú hnať fanúšikovia," pokračuje Marián Zeman vo svojich očakávaniach.

Viditeľný progres 

Ani zverenci Francesca Calzonu, ktorí boli na úvod kvalifikačného cyklu kritizovaní za výkony, v doterajšom priebehu neprehrali. Po jednej remíze a troch výhrach strácajú na lídra z Portugalska dva body. 

"Nezačali sme dobrým výkonom a remízou. Keď takto odštartujete, väčšinou sa to s vami ťahá dlhšie. Našťastie, posledné výsledky to zachránili. Aj výkon proti Bosne bolo to, na čo všetci čakáme, že sa bude opakovať a bude náš nový štandard. Získali sme body, progres je viditeľný. Pevne verím, že opäť budeme kompaktní a tak ako hráčom Bosny, ani portugalským nedovolíme cez nás preniknúť," doplnil Zeman.

Posledné výsledky Slovenska
Posledné výsledky SlovenskaFlashscore

Výborná forma viacerých hráčov

Ako ďalej dodal, tréner už mal dostatok času, aby vysvetlil nominovaným svoj zámer, resp. spôsob hry. Už nie je čas na vyjadrenia typu "zvykáme si na nový štýl". Výhodou môže byť taktiež forma hráčov v ich kluboch. Bénes vedie streleckú tabuľku 2. Bundesligy. Haraslín kraľuje českej Fortuna lige. Boženík je medzi najlepšími strelcami. Práve 23-ročný zakončovateľ pútal v ostatných dňoch v portugalských médiách pozornosť, keďže hrá tamojšiu najvyššiu súťaž a do nového ročníka vletel ako víchor.

"Je tam tiež Vavro, Škriniar, ale aj Lobotka. Ťažko mi je vyjadriť sa, keď neviem, aký zámer má tréner v hlave. Najmä na hrotovom poste. Boženíka som nevidel hrať, ale potešilo ma, keď počujem, že dáva góly v ťažkých stretnutiach. Potrebuje sebadôveru, ktorú stratil. Musí ukázať, že je dobrý zakončovateľ a pomôcť mužstvu - preberaním ľahkých lôpt či ich podržaním a zvládaním súbojov." 

Boženík prežíva v Boaviste vydarený štart do sezóny
Boženík prežíva v Boaviste vydarený štart do sezónyFlashscore

Stratiť môžeme iba v prípade debaklu

Ako sa zvykne proti veľkým favoritom hovoriť, "nemáme čo stratiť". Avšak či to platí aj v tomto prípade, sa zamyslel Marián Zeman. Prezradil tiež svoj tip na výsledok.

"Môžeme stratiť iba vtedy, keď dostaneme debakel. Vtedy príde kritika. Môžeme viac získať ako stratiť. Chalani musia ísť do tohto, ako do možnosti ukázať sa, že vieme hrať proti najlepším a nie iba držať 0:0. Hlavne doma si to nemôžeme dovoliť." 

"Máme dostatočne dobrých hráčov vo forme. Musí to byť akási šou. Ťažko predpovedať, ako to dopadne. V klubovom i reprezentačnom ponímaní som večný optimista. Osobne verím napríklad v remízu 1:1, ktorá by nám v tabuľke výrazne pomohla a hráčom by dodala viac sebavedomia," uzavrel futbalový expert RTVS.

Slovensko - Portugalsko (piatok, 20:45)