Lichtenštajnsko - Slovensko. Posledné tri bitky: Historická blamáž i Kuckov debut

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Lichtenštajnsko - Slovensko. Posledné tri bitky: Historická blamáž i Kuckov debut

Martin Büchel (v pozadí) a Miroslav Stoch po nečakanej remíze reprezentácií v júni 2011.
Martin Büchel (v pozadí) a Miroslav Stoch po nečakanej remíze reprezentácií v júni 2011.Profimedia
Priepasť pri pohľade na rebríček FIFA je zjavná. V utorok večer sa vo Vaduze stretnú celky, ktorým patrí 199. a 51. miesto v rebríčku krajín. Napriek tomu Slovensko na pôde trpaslíka z Lichtenštajnska už dvakrát v kvalifikáciách zaváhalo, keď dva razy remizovalo - pred desiatimi i osemnástimi rokmi. Zverenci Francesca Calzonu (54) chcú nepriaznivé spomienky hodiť za hlavu. My sa však spoločne pozrieme na to, v akých zostavách a za akých okolností prebiehali posledné tri bitky Slovákov a Lichtenštajnčanov.

19. november 2008, Slovensko - Lichtenštajnsko 4:0

Počet divákov: 2 010.

Zostava Slovenska: J. Mucha ml. – Pekarík (46. Hološko), Čišovský, Zabavník, M. Čech – Borbély – J. Kozák, Hamšík (74. Doležaj) – Obžera (53. Kucka), Švento (46. Jež) – Jakubko (67. Vittek)

Prípravný zápas, v ktorom o nič nešlo. Slovákom prakticky nezostal iný súper ako Lichtenštajnsko, preto sa musel Vladimír Weiss st., ktorý prišiel na lavičku národného tímu iba o štyri a pol mesiaca skôr, uspokojiť aj s protivníkom z najnižšej kategórie. Sám ale priznal, že aj napriek jasnej výhre chcel viac.

"Od svojich zverencov som čakal rýchlejšie kombinácie a celkovo o niečo lepší výkon. Na druhej strane treba zdôrazniť, že sme zaradili do zostavy viacero nových hráčov, čo bolo na hre tímu vidieť. Rovnako mal na naše vystúpenie vplyv aj fakt, že ďalších sme skúšali na iných postoch, ako hrávajú zvyčajne."

V deviatich vzájomných meraniach síl Slovensko vyhralo sedemkrát.
V deviatich vzájomných meraniach síl Slovensko vyhralo sedemkrát.Flashscore

O "dôležitosti" súboja hovorilo aj to, že na tribúny žilinského štadióna si našlo cestu len 2 010 divákov. Nie ideálny scenár, ako sa rozlúčiť s kalendárnym rokom. A ako stretnutie prebiehalo?

Marek Hamšík mohol dať pokojne päť gólov (strelil dva), do brvna mieril Borbély, aj preto Slováci viedli do polčasu 1:0. Svoje šance neskôr zahodili i Hološko, Doležaj či Zábavník. Aspoň Róbert Vittek prelomil streleckú smolu, presadil sa po necelých 20 mesiacoch. Skóre v nadstavenom čase uzavrel Jež.

Keď to už bola praktická i faktická nuda, duel sa zapísal do histórie slovenského futbalu iným spôsobom. Svoj reprezentačný debut v ňom absolvoval Juraj Kucka.

Prvý z doposiaľ 97 štartov v najcennejšom drese sa začal v 53. minúte, keď striedal Branislava Obžeru, aby krátko na to na bránkovej čiare vykopával najväčšiu možnosť "kniežat". Vtedajší hráč Ružomberka sa stal jednou z hrajúcich legiend národného mužstva. 

11. september 2012, Slovensko - Lichtenštajnsko 2:0

Počet náhradníkov Lichtenštajnska: 4.

Zostava Slovenska: Kuciak - Pekarík, Škrtel, Saláta, Zabavník - Guldan - Weiss (63. Breznaník), Sapara, Stoch - Hamšík (82. Kucka) - Bakoš (60. Jakubko)

Kvalifikácia na MS 2014 v Brazílii sa v mysliach Slovákov radšej potláča. Pritom v spoločnosti Bosny a Hercegoviny, Grécka, Litvy, Lotyšska a Lichtenštajnska sme boli adeptmi aspoň na baráž. Desaťzápasová cesta sa však začala katastrofálne - remízou 1:1 v Litve. 

Zverenci trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa následne na Pasienkoch outsidera G-skupiny porazili, hoci oku lahodiaci a extra dominantný výkon to nebol. Nazvať tak môžeme úvodných dvadsať minút, keď do múru po priamom kope pálil Stoch, stálica v bráne hostí Jehle zlikvidoval dva pokusy Bakoša, mimo mierili Škrtel i Guldan.

Zachytal si aj Kuciak, keď nad brvno musel vytesniť koncovku Erneho a o niekoľko momentov na to aj ranu Polverina. Slováci sa prebrali po spolupráci dvoch ofenzívnych špílmachrov.

Stoch našiel dlhým pasom Weissa ml., ktorý sa dostal až na úroveň bránkovej čiary a spätnou prihrávkou našiel Saparu - stredopoliar na dvakrát otvoril skóre. A to ešte mohol do polčasu zo štandardky po hlavičke zvýšiť Hamšík. Kvalitu protivníka podčiarkol fakt, že mal na lavičke štyroch náhradnákov.

Osud súboja bol dlho otvorený, Jehle znovu vyzrel na Bakoša, rovnako na Weissa. Z ničoho nič v záverečnej štvrťhodine mohol udrieť Christen, hlavička po rohu mu nevyšla. A tak sa oslavovalo na druhej strane. Atak Hamšíka so Stochom uzavrel gólovou poistkou Jakubko. 

"Dlho som na góly v reprezentácii čakal. Som rád, že som mohol nastúpiť v oboch zápasoch. Do ďalšieho súboja musíme niektoré veci zmeniť. Máme teraz štyri body, chceli sme šesť. O mesiac máme ďalší dvojzápas, treba sa pripraviť na duely s Lotyšskom a Gréckom," vravel po dueli Marek Sapara.

Reprezentácia šťastnejšia po ďalších stretnutiach nebola, keď Lotyšov síce porazila, ale Grékom zhodne na domácej pôde podľahla.

7. jún 2013, Lichtenštajnsko - Slovensko 1:1

Zostava Slovenska: Kuciak - Hubočan (46. Pauschek), Čišovský, Ďurica, Švento - Sapara, Lásik (24. Ďubek) - Mak, Hamšík, Stoch - Hološko (70. Bakoš)

Séria duelov bez výhry pri odvolaní trénerov Gregu a Hippa: 6.

Začneme tam, kde sme pri uplynulom zápase skončili. Slovenská reprezentácia na jeseň 2012 podľahla v kvalifikácii Grékom, v príprave ešte aj Čechom, na jar nového roka zase Belgičanom, aby v hre o MS 2014 remizovala s Litvou a v priateľskom meraní síl remizovala so Švédskom.

Remíza po bezduchom výkone vo Vaduze už bola na vedenie zväzu priveľa. Dvojica Stanislav Grega a Michal Hipp si mohla baliť kufe.

Ako to už býva, proti outsiderovi vždy pomôže rýchly gól. Ak bolo papierovým favoritom Lichtenštajnsko, potom to platí. Domáci využili kontru a po sérii chýb súpera otvorili skóre. Zle načasovaný sklz Čišovského bol "čerešničkou na torte" - Büchel mal voľnú cestu, pričom strelil vôbec prvý gól trpaslíka v deviatom meraní síl so Slovákmi.

Do prestávky sa chopil taktovky Hamšík, získal iba roh. Zlý výkon korunoval odchod Lásika a príchod Ďubeka, ani on ale nevytrhol tím z letargie. A mohlo byť ešte horšie, ak by Hasler mieril po polhodine o centimetre presnejšie.

Druhé dejstvo prinieslo zlepšený pohyb, príležitosti Saparu, Ďubeka a konečne vyrovnávajúci zásah hlavou Jána Ďuricu. Nasledoval záverečný tlak, no tešiť sa nemohli ani Stoch, ani Čišovský, ktorý zvnútra malého vápna urobil z Jehleho hrdinu. 

"Neutekám od roboty, lebo keď raz človek utečie, tak bude celý život utekať. Cítim sa byť zodpovedný za tento výsledok, hoci v príprave nič nenasvedčovalo tomu, že mužstvo takto vybuchne. Sú to len reči, čo máme pred zápasom, lebo potom príde zápas a všetko je inak," vravel Stanislav Griga po stretnutí.

A utekať ani nemusel. Spolu so svojím súputníkom bol po návrate domov odvolaný z funkcie.

20. jún 2023, Lichtenštajnsko - Slovensko