Návrat ohlásil po 968 dňoch. Kroos bude súčasťou Nemecka na domácom šampionáte

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Návrat ohlásil po 968 dňoch. Kroos bude súčasťou Nemecka na domácom šampionáte

Toni Kroos v drese Realu Madrid.
Toni Kroos v drese Realu Madrid.Profimedia
Toni Kroos sa vracia do nemeckej futbalovej reprezentácie. Majster sveta z roku 2014 by mal priniesť novú nádej pred domácimi majstrovstvami Európy 2024.

V roku 2014 bol jedným z hrdinov majstrovstiev sveta v Riu de Janeiro. V roku 2021 však neslávne skončil. Teraz je Toni Kroos z ničoho nič opäť veľkou nádejou Nemecka na majstrovstvách Európy. Po dlhých 968 dňoch po svojom poslednom z doterajších 106 medzinárodných vystúpení ohlásil 34-ročný hráč Realu Madrid návrat do nemeckej reprezentácie, ktorá sa dostala do krízy. Na domácom európskom šampionáte ju má pomôcť vrátiť na piedestál.

Som pripravený

"Ľudia, krátko a stručne: od marca budem opäť hrať za Nemecko," napísal Kroos vo štvrtok popoludní na svoj Instagram a sám odpovedal na najdôležitejšiu otázku. "Prečo? Pretože ma o to požiadal reprezentačný tréner. Som pripravený a som si istý, že s tímom na majstrovstvách Európy sa dá dosiahnuť oveľa viac, ako si teraz väčšina ľudí myslí!"

Stredopoliar bude v kádri trénera Juliana Nagelsmanna na zápasy 23. marca v Lyone proti Francúzsku a o tri dni neskôr vo Frankfurte s Holandskom. Kormidelník otvoril Kroosovi dvere v decembri počas vystúpenia v relácii "Aktuelle Sportstudio" na ZDF.

Pred minulotýždňovým duelom Ligy majstrov s Realom na pôde Lipska Kroos hovoril o možnosti návratu. Po stretnutí však povedal, že si želá, aby niekto urobil ťažké rozhodnutie zaňho.

Stále svetová trieda? Ancelotti dáva jasnú odpoveď

Štyri mesiace pred začiatkom majstrovstiev Európy na domácej pôde sa teraz skutočne začalo diskutovať. Má to naozaj zmysel? Akú úlohu bude mať? Bude ako neomylný stroj na prihrávky, akým bol pri zisku titulu v Brazílii? Alebo skôr ako skúsený líder novej generácie? Dokáže Toni Kroos aj v 34 rokoch to, čo dekádu predtým?

Pre muža, ktorý pred odpoveďou rád výrazne zdvihne obočie, to nie je žiadna otázka. Kouč Realu Madrid Carlo Ancelotti nemôže zodpovedať, či Kroos hrá svoju najlepšiu sezónu v Španielsku, ale "jeho prihrávky sú rovnaké ako pred desiatimi rokmi. Vždy bol špičkový."

"Stále dokáže kontrolovať rytmus a je vo veľmi dobrej forme. Vždy podával úžasné výkony. Jeho úroveň bola neustále vysoká," doplnil Ancelotti. Samotný Kroos zdôraznil, že je veľmi motivovaný a že jeho hlad je stále obrovský.

Toni Kroos: Dokonalý nahrávač v očiach Carla Ancelottiho.
Toni Kroos: Dokonalý nahrávač v očiach Carla Ancelottiho.AFP

Kroos by bol určite vhodný ako metronóm pre stred poľa, v ktorom Jamal Musiala a Florian Wirtz mávajú svojimi čarovnými prútikmi smerom viac dopredu. Bude to aj malý projekt do budúcna - veď ani samotný reprezentačný lodivod ešte nevie, čo bude po majstrovstvách Európy, pričom Kroosovi sa tiež končí zmluva s Realom.

"Som veľmi ďaleko," uviedol nedávno Nagelsmann o mozaike svojho tímu pre domáci šampionát. "Nechajte sa prekvapiť." Kroos už prekvapením nie je.

"Stále je to hráč svetovej triedy, ktorý je schopný veľkých vecí," nechal sa počuť Rudi Völler, športový riaditeľ nemeckej reprezentácie. Problém v strede poľa teda nie je až taký extrémny. Napriek tomu by stredopoliar Realu Madrid mohol výrazne pomôcť.

Pohľad na štatistiky ukazuje, aký má naďalej vplyv, aspoň pre "biely balet". Odohral 24 z 25 možných ligových zápasov, strelil v nich sedem gólov. Hrá efektívne, sebaisto, v tom najlepšom zmysle slova. Takmer nikdy nie je zranený. Bude však oporou aj pre národné mužstvo?