Nesmrteľný Morata zažíva v reprezentácii všetko: Strelec, kapitán či líder

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Nesmrteľný Morata zažíva v reprezentácii všetko: Strelec, kapitán či líder

Kapitán Morata oslavuje jeden zo svojich gólov proti Gruzínsku.
Kapitán Morata oslavuje jeden zo svojich gólov proti Gruzínsku.AFP
Keď sa Daniho Carvajala (31) pred zápasom s Gruzínskom pýtali na údajný nedostatok vodcovstva v španielskom národnom tíme, hráč Realu Madrid ukázal na Álvara Moratu. Tridsaťročný futbalista je nielen kapitán, ale v kabíne i uznávaný líder.

Ak by mal stále niekto pochybnosti o tom, kto drží vlajku "La Roja" vysoko, tak Álvaro sa opäť ozval v ideálnom čase. Do siete Gruzínska strelil na náročnej pôde hetrik. Prišiel v čase, keď Španieli prežívajú turbulentné obdobie. Vynikajúcim výkonom prispel skúsený kanonier k upokojeniu rozvírených vôd. 

Morata to nikdy nemal ľahké. Na kritiku či neúctu je zvyknutý prakticky od začiatku svojej kariéry. Postupom rokov si vybudoval okolo seba "ochranný pancier", ktorým sa izoluje od neprajného vonkajšieho prostredia. Pohodu mu vytvárajú blízki a hlavne rodina. Aj preto je na ihrisku sebavedomý a dôležité góly stále prichádzajú.

Nikdy nebol považovaný za jedného z najtalentovanejších, ako je to v prípade mnohých iných. Všetko si vydrel. V 30 rokoch dosahuje futbalovú zrelosť. Je až nepochopiteľné, že útočník, ktorý obliekal dresy Realu Madrid, Chelsea, Juventusu a Atlética Madrid, strelil 200 gólov a so Španielskom, ktoré reprezentoval vo všetkých kategóriách, je stále spochybňovaný. 

Štatistiky Álvara Moratu
Štatistiky Álvara MoratuFlashscore

Rodák z Madridu debutoval v seniorskej reprezentácii 15. novembra 2014. V zápase nastúpilo Španielsko v Huelve proti Bielorusku v rámci kvalifikácie na Euro 2016. Odvtedy Morata, napriek neprajníkom, prežil a uspel pod rôznymi trénermi. Del Bosque, Luis Enrique i de la Fuente mu dali dôveru, rovnako ako Simeone v Atléticu. 

Nie je to náhoda. Leto mali "moratovci" intenzívne. Z každej strany prichádzali ponuky - z Milána, Ríma, Juventusu, ale aj Saudskej Arábie. Álvaro povedal všetkým nie. Zotrval vo svojej "oáze pokoja", kde dosiahol vrchol profesionálnej kariéry. 

Ide o kľúčového hráča pre Simeoneho mužstvo a po novom tiež kapitána Španielska, za ktoré je v tabuľke strelcov historicky piaty najlepší kanonier. Nastrieľal 33 gólov. Na Silvu mu chýbajú dva, päť stráca na Torresa. Jedenásťgólové manko má na Raúla a dvadsaťšesť ich musí streliť, keď chce dobehnúť najlepšieho - Davida Villu. 

So všetkým, čím si musel prejsť a vytrpieť, sa Morata v tejto chvíli môže pochváliť, že prekonal všetky prekážky. Mnohé z nich proti všetkým predpokladom. Stal sa futbalistom najvyššej svetovej úrovne, referenčným bodom v Španielsku a to všetko so správaním, ktoré bolo vždy príkladné.