Nóri potrebujú čas, myslí si Sapara. Problém Slovákov vidí na pravej strane

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nóri potrebujú čas, myslí si Sapara. Problém Slovákov vidí na pravej strane
Marek Sapara v reprezentačnom drese proti Nórsku v roku 2010.
Marek Sapara v reprezentačnom drese proti Nórsku v roku 2010.Profimedia
Zodvihol nad hlavu majstrovský titul s Ružomberkom a dočkal sa prestupu do zahraničia. Zamieril do nórskeho Rosenborgu. MAREK SAPARA (41) strávil v Škandinávii tri a pol roka. Pred prípravným duelom Slovenska v nórskom Osle sa s 38-násobným reprezentantom krajiny spod Tatier Flashscore Správy spojili a v rozhovore spoločne rozobrali očakávania, pohľad na Vikingov či ich vyhliadky do budúcnosti.

Úspešný krok zo Slovenska do Nórska

Nórsky klub po podpise štvorročného kontraktu vyhlásil, že ide o veľmi perspektívnu, dlhodobú investíciu. Prakticky sa nemýlil, Sapara za Rosenborg naskočil do 99 zápasov, v ktorých strelil 24 gólov a pridal 38 asistencií. S tímom oslávil dvakrát triumf v tamojšej súťaži. Zahral si aj najprestížnejšiu v Európe - Ligu majstrov. Vo februári 2010 putoval do výrazne teplejšieho podnebia, tureckého Ankaragücü.

"Keď som prišiel do Rosenborgu, po pár mesiacoch sme vyhrali ligu a následne sa kvalifikovali do Ligy majstrov. Bolo to jedno krásne obdobie. Jasné, aj Turecko malo svoje čaro, tiež som si tam zahral Ligu majstrov, ale Nórsko bolo zo Slovenska úspešným krokom. V tej dobe to bolo pre mňa veľmi dôležité," zaspomínal si na úvod rozhovoru tretí najlepší futbalista Slovenska za rok 2012. 

V Lige majstrov nastúpil Sapara proti Valencii, Chelsea a Schalke.
V Lige majstrov nastúpil Sapara proti Valencii, Chelsea a Schalke.Profimedia

Prišiel do dobre rozbehnutého stroja. Rosenborg je v Nórsku tradičná značka a rekordérom v počte majstrovských titulov. Ligu ovládol celkovo v dvadsiatich šiestich prípadoch. Pravidelne hral Champions League, v ostatnom období však hľadá zašlú slávu. Posledný titul získal ešte v roku 2018. Do popredia sa dostal celok Bodø/Glimt. 

"Snažia sa dostať opäť na vrchné priečky, dosť dlhú dobu na nich nie sú. Majú veľmi mladý káder a to vždy trochu trvá. Disponujú šikovnými hráčmi, chce to trpezlivosť, čas. Do poctivej práce sa pridajú výsledky. Klub má zázemie i fanúšikov," nadviazal bývalý hráč aj Trabzonsporu či Gaziantepsporu.

Škandinávska práca = zodpovedné plnenie povinností

Zázemie spoznal okamžite na vlastnej koži. Na kvalitatívne odlišnú úroveň sa dokázal adaptovať a presvedčiť o svojich kvalitách. Aj preto dostával na pozícii ofenzívneho stredopoliara dostatok priestoru.

"Výborná infraštruktúra. Práca, ale celkovo trénovanie bolo úplne iné, než na čo som bol dovtedy zvyknutý. Prišiel som do inej úrovne, aká bola na Slovensku. Klub fungoval ako rodina. Všetko okolo bolo vynikajúce. Hral sa tam vtedy futbal, ktorý mal koncepciu. Bol založený na práci celého mužstva."

Marek Sapara a jeho štatistiky v drese Rosenborgu.
Marek Sapara a jeho štatistiky v drese Rosenborgu.AFP/Flashscore

A ako sa rokmi zmenil štýl či spomínaná práca v Nórsku? "Štruktúra je podobná. Z času na čas vám v takej krajine vyskočí megatalent. Nóri majú aktuálne dve megahviezdy Haalanda s Odegaardom. Základ je postavený na škandinávskej práci - zodpovednom plnení svojich povinností. Keď k tomu pridajú dve kľúčove hviezdy, ktoré vedia rozhodovať zápasy, je to veľký bonus," doplnil dnes 41-ročný bývalý futbalista a momentálne expert slovenskej Niké ligy.

Na slovenskú stopu v Rosenborgu nadväzuje Nemčík

Spomedzi slovenských futbalistov zanechal v severskej krajine najvýraznejšiu stopu. Vo farbách Haugesundu odohral 50 ligových stretov defenzívny stredopoliar Filip Kiss. Na hrote útoku vsietil v Rosenborgu a za Lillestrom deväť zásahov Tomáš Malec. Stopér Ivan Mesík pôsobil v Stabæku a Odds BK. Po Saparovi a Malecovi ale na slovenskú stopu v Rosenborgu nadviazal v nedávnom zimnom prestupovom období žilinský stredný obranca Tomáš Nemčík

"Zatiaľ je tam krátku dobu. Liga sa ešte nezačala, štartuje v úvode apríla, má za sebou prípravné zápasy. Ide však o ňom z Nórska veľmi dobrý chýr. Vedel som skôr, že majú o neho záujem. Volal mi športový riaditeľ, ktorý je môj bývalý spoluhráč. Mali ho zanalyzovaného. Sledovali ho rok. Chceli vedieť bližšie jeho druhú stranu, aký je charakterovo."

"Som rád, že si Tomáš vybral takúto cestu. Pre slovenských futbalistov je Škandinávia výborný krok. Teším sa o to viac, keďže som tam strávil v minulosti úspešné roky. Tomáš sa môže presadiť a pevne verím, že aj presadí a zotrvá v klube tak, aby to preňho nebola konečná stanica, ale odrazový mostík ďalej," prezradil Marek Sapara.

Nóri na veľký turnaj čakajú viac ako 20 rokov

Na rozdiel od Slovenska, ktoré má v lete pred sebou tretí európsky šampionát v rade, si Nóri zahrali EURO naposledy v roku 2000. Skončili v skupine za Španielskom a Juhosláviou. 

"Dlho sa nedostali na veľký šampionát. Popritom tam vyrastali veľkí hráči, ale akoby v reprezentácii medzi nimi nefungoval jeden celok. Nevedia sa v kvalifikáciách prebojovať na EURO či majstrovstvá sveta. Napriek tomu, najbližšie dva kvalifikačné cykly, si myslím, že majú obrovskú šancu."

"Majú výborné mužstvo na čele s Haalandom, Odegaardom či Bobbom. Ostatní sú taktiež veľmi kvalitní, aj keď nehrajú v popredných európskych tímoch. Keď budú pracovať ako tím a megahviezdy tomu dajú svoju kvalitu, môžu byť veľmi nebezpeční," predpokladá Sapara. Proti Nórsku si zahral v príprave pred MS 2010. Odohral 72 minút pri prehre 0:1 v Žiline. 

Ostatné výsledky Nórska.
Ostatné výsledky Nórska.Flashscore

Pred 14 rokmi v národnom tíme vyčnievalo meno Johna Arneho Riiseho či Mortena Pedersena. Dnes púta pozornosť najmä spomínaná hviezdna dvojica Erling Haaland a Martin Odegaard. Je však nórske mužstvo naozaj iba o nich? 

"Z Bobba vyrastá fantastický futbalista. Sorloth potvrdzuje svoje kvality v Španielsku, ale už predtým v Turecku bol zaujímavý. Aj ďalší hráči sú kvalitní. Ukáže sa to v najbližšej kvalifikácii. Je jasné, že sa to točí okolo Haalanda s Odegaardom, keďže pôsobia v najlepšej súťaži, ale nie je to iba o nich. Ani MS v Katare neboli iba o Messim, lenže on tomu dodal absolútnu kvalitu. Presne to isté je na Haalandovi s Odegaardom."

Ostatný prípravný duel Nórska s Českom cez štatistiky.
Ostatný prípravný duel Nórska s Českom cez štatistiky.Flashscore

V utorok večer odohrajú v Osle obaja piaty vzájomný stret. V doterajšej histórii uspelo Slovensko iba raz - v sezóne 17/18 výsledkom 1:0. Ostatné meranie síl zaknihovali pred dvomi rokmi. Rovnako na Ullevaal štadióne rozhodli o triumfe 2:0 práve Haaland s Odegaardom. Ako Slováci, aj Nóri prehrali svoje predchádzajúce vystúpenie.

"Nejde ani tak o to, čo musíme zmeniť, ale Nórsko jednoznačne dominovalo proti Česku a napriek tomu prehralo. Možno im chýba aj to, aby vedeli zvládnuť takéto zápasy, čo je v kvalifikácii dôležité. Čaká nás mužstvo s veľkou hernou kvalitou. Budú hrať poctivo, sú fyzicky zdatní. V porovnaní s Rakúskom majú väčšiu individuálnu kvalitu, aj keď sa nedá povedať, že sú silnejší tím. To je chýbajúci rozdiel, ale postupom času si myslím, že ho odstránia." 

Prehra slovenských reprezentantov s Rakúskom cez štatistiky.
Prehra slovenských reprezentantov s Rakúskom cez štatistiky.Flashscore

"Nevieme, ako zareagujú tréneri na prehru. Či nastúpia v plnej sile, alebo sa bude meniť zostava v priebehu. Samozrejme, každý tréner si chce v prípravnom zápase niečo vyskúšať. Chýba nám veľmi veľa hráčov, ale najmä je citeľná strata kapitána Milana Škriniara. Pri toľkých absenciách musí tréner zostavu premiešať."

"Som zvedavý, či dostane šancu Nemčík, alebo kto bude napravo namiesto Pekaríka. Jeho pauza bude veľmi dlhá. Tým, že nemá zápasovú prax, vypadne z tréningov, môže to mať vážne následky pred ME. Pôjde tam Gyömbér, ktorý už na tejto pozícii hral či Tomič, prípadne Kmeť... Ťažko sa dopredu odpovedá," uzavrel v rozhovore pre Flashscore očakávania Marek Sapara.

Nórsko - Slovensko (utorok, 19:00)