Nórsko? Nie individuality, ale celý tím. Calzona veľa zmien neurobí, najviac štyri

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Nórsko? Nie individuality, ale celý tím. Calzona veľa zmien neurobí, najviac štyri
Francesco Calzona sa z podobnej skúšky pred európskym šampionátom, ako je Nórsko, teší.
Francesco Calzona sa z podobnej skúšky pred európskym šampionátom, ako je Nórsko, teší.TASR
Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona (55) si pred druhým marcovým prípravným zápasom, v ktorom sa jeho mužstvo predstaví v Osle proti domácim Nórom (19:00), uvedomuje individuálne kvality súpera, no v predzápasovej analýze sa zameriaval na celý tím bez osobitného dôrazu na jednotlivcov.

Hlavnému trénerovi komplikujú marcový asociačný termín početné zranenia. Počítať nemôže s kapitánom Milanom Škriniarom, Róbertom Polievkom, Denisom Vavrom, Ivanom Schranzom, Ľubomírom Šatkom, Matúšom Berom a Erikom Jirkom. Rozsiahly zoznam zranených rozšírili po sobotnom zápase s Rakúskom (0:2) aj Peter Pekarík a Tomáš Suslov. Voľno dostal brankár Martin Dúbravka, ktorého nahradil Dominik Takáč zo Spartaka Trnava.

"Je pravda, že je veľa zranených. Navyše sa zranili aj Pekarík a Suslov. Sú to zranenia, ktoré si vyžiadajú možno až šesť týždňov, kým sa vrátia na ihrisko. Ale deje sa aj takéto a my to neovplyvníme. Teraz nás tu je 25. Ideme odohrať do Nórska dobrý zápas," uviedol Calzona na pondelňajšej predzápasovej tlačovej konferencii v Senci.

Sumár posledných výsledkov Slovenska.
Sumár posledných výsledkov Slovenska.Flashscore

Absencia plejády hráčov môže Calzonovi ukázať ďalších potenciálnych adeptov smerom k finálnej fáze prípravy a následnej nominácii na ME v Nemecku. Pozitíva sa snažil hľadať aj Róbert Mak, ktorý patrí medzi najskúsenejších hráčov v tíme. "Určite to nie je dobré, ale máme veľa mladých hráčov. Je to pre nich šanca sa ukázať, keďže každý sa chce dostať na európsky šampionát. Tieto zápasy sú práve na to, aby ste sa ukázali trénerovi, že na to máte," povedal 33-ročný krídelník austrálskeho Sydney.

Slovákov čaká v Osle konfrontácia s nepríjemným protivníkom. Nóri majú vo svojom mužstve špičkové individuality v podobe kanoniera Erlinga Haalanda z Manchestru City ako aj kreatívneho stredopoliara Martina Ödegaarda z Arsenalu. Obaja hráči boli ústrednými postavami predošlého vzájomného duelu Nórov a Slovákov, keď sa 25. marca 2022 strelecky presadili pri víťazstve svojho tímu 2:0 nad výberom vtedajšieho kormidelníka Štefana Tarkoviča.

Francesco Calzona o pozitívnych signáloch z mužstva.
Francesco Calzona o pozitívnych signáloch z mužstva.TASR/Flashscore

"Majú veľmi dobrých hráčov a organizáciu. Vieme o ich obrovskej kvalite, ale súpera si analyzujeme ako celý tím a nie jednotlivcov. V poslednom dueli síce doma prehrali, no predviedli slušný výkon a je to silný protivník. Chceli sme takýchto súperov, pretože na Eure nás čakajú tímy podobnej kvality, možno aj lepšie," poznamenal Calzona.

Slováci odleteli do Osla v pondelok popoludní a v dejisku už neabsolvujú žiadny tréning. Calzona sa vyjadril aj k otázkam na tvorbu základnej jedenástky, ktorú postaví na štadióne Ullevaal. "Samozrejme, že nejaké zmeny aj na základe zranení budú. Nechcem však úplne zmeniť celé mužstvo. Tým, že budeme mať k dispozícii šesť striedaní, môžeme do zápasu vstúpiť v jeho priebehu. Tri až štyri zmeny v zostave budú." Po stretnutí s Nórmi čaká Slovákov v júnovom termíne záverečný dvojzápas prípravy so San Marínom (5.6.) a Walesom (9.6.).

Nórsko - Slovensko (utorok, 19:00)