Posledné tri duely s Bosnou: Kanonier Džeko bol hrozbou už v roku 2010

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Posledné tri duely s Bosnou: Kanonier Džeko bol hrozbou už v roku 2010
Džeko bol v roku 2010 strelcom rozhodujúceho zásahu.
Džeko bol v roku 2010 strelcom rozhodujúceho zásahu.Profimedia
Slovenská futbalová reprezentácia nevstúpila do bojov o EURO 2024 ideálne, keď na domácej pôde uhrala s Luxemburskom iba bezgólovú remízu. Napraviť si chuť a reputáciu môže v druhom pokračovaní kvalifikácie proti tímu Bosny a Hercegoviny, s ktorým sa naposledy stretla takmer pred desiatimi rokmi.

Najbližší súper zverencov Francesca Calzonu sa v úvodnom vystúpení skupiny J predstavil v oveľa lepšom svetle a ako hostiteľ duelu zdolal výber Islandu. Víťazstvo režíroval autor dvoch presných zásahov Rade Krunič, stredopoliar milánskeho AC. Svojho kolegu na listine strelcov doplnil obranca Salzburgu Amar Dedič.

O ďalšie dôležité body sa mužstvo z Balkánu pobije v Bratislave, kde bude úmyslom domácich vyrovnať vzájomnú bilanciu na 2:2. Posledné predstavenie Bosniakov na slovenskej pôde sa datuje ešte k 10. septembru 2013, keď tamojšia reprezentácia pricestovala do Žiliny na kvalifikačné meranie síl v rámci súbojov o postup na majstrovstvá sveta 2014. Na slovenskej súpiske sa vtedy nachádzala štvorica zo súčasného kádraPekarík, Kucka, Dúbravka a Mak. Lodivodom bol skúsený Ján Kozák.

Posledné 4 zápasy oboch reprezentácií
Posledné 4 zápasy oboch reprezentáciíFlashscore

Duely kvalifikácie MS 2014

Po gólovej rane Mareka Hamšíka tesne pred polčasovou prestávkou viedli Slováci 1:0. Hosťom však na otočenie skóre stačilo v záverečnej časti stretnutia rozmedzie ôsmich minút a spod Dubňa si odnášali všetky body. Prítomný bol pri tom aj ostrostrelec Edin Džeko, ktorý do spomínanej bitky s Islandom nezasiahol.

Vylúpenie žilinského štadióna bolo pomstou za štyri dni starú domácu prehru - slovenský káder na štadióne v Zenici uspel pomerom 1:0. Rozhodujúcim faktorom bol gólový zápis Viktora Pečovského, ktorému prihrával aktuálny kapitán reprezentácie Juraj Kucka.

Okrem asistencie stihol ešte 20 minút predtým zachrániť svoj tím od inkasovania, keď odkopol hlavičku Džeka smerujúcu do brány. Práve útočník Manchestru City bol pre Slovensko najväčšou hrozbou, defenzíva ho ale dokázala eliminovať, čím výrazne prispela k trojbodovému úspechu mužstva.

Pamätný rok ukončený prehrou

Stálica Bosny a Hercegoviny bola súčasťou reprezentácie aj v roku 2010, keď sa v novembri na Pasienkoch postavila slovenskému výberu v rámci priateľského duelu. Práve Džeko bol po hodine hry autorom víťaznej rany. Štart stretnutia sa ale niesol v réžii domáceho tímu, ktorý otvoril gólovú oponu zásluhou Filipa Šeba už v tretej minúte. V šesťdesiatej už na ukazovateli svietilo skóre 1:3, skorigovať ho dokázal Peter Grajciar.

Slováci tak historický rok, v ktorom sa po prvý raz v ére samostatnosti predstavili na svetovom šampionáte, zakončili prehrou. Reprezentačným koučom bol vtedy Vladimír Weiss.

Vzájomné duely Slovákov s Bosniakmi
Vzájomné duely Slovákov s BosniakmiFlashscore