Prvá výhra Calzonu. Slovensko porazilo Bosnu, v tabuľke je druhé za Portugalskom

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Prvá výhra Calzonu. Slovensko porazilo Bosnu, v tabuľke je druhé za Portugalskom
Aktualizované
Na snímke radosť Slovákov po strelení druhého gólu.
Na snímke radosť Slovákov po strelení druhého gólu.TASR
Slovenská futbalová reprezentácia vyhrala v druhom zápase kvalifikácie o EURO 2024 proti Bosne a Hercegovine. V tabuľke skupiny J poskočila na druhé miesto za vedúce Portugalsko. Taliansky tréner Francesco Calzona (54) vyhral prvýkrát na lavičke národného tímu.

Slovensko - Bosna a Hercegovina 2:0 (2:0)

Gól: 13. Mak, 40. Haraslín

Začiatok mali domáci aktívnejší ako súper. Duda získal priamy kop, Hancko zakončoval v štvrtej minúte tesne nad. Dobrý úvod Slováci okorenili gólom. Róbert Mak dostal pred šestnástkou veľmi veľa priestoru a po trávniku poslal loptu do siete - 1:0. Kmeňový futbalista Sydney sa postaral o náš prvý zásah v tejto kvalifikácii.

Hralo sa zväčša medzi pokutovými územiami. Bosna počas úvodnej polhodiny nevyprodukovala žiadnu strelu. Zodpovedný výkon "sokolov" s aktívnym pohybom nepúšťal hostí prakticky k ničomu. Polievka sa navyše odpútal od Miličeviča, z prvej strieľal nad.

V 39. minúte sa Hanckovi otvorila ľavá strana, center v šestnátke dočahoval Kucka a aj keď loptu nasmeroval na bránu, tak to mal na dlhú nohu a zakončeniu chýbala razancia. Následne však zabojoval Haraslín, zobral loptu Miličevičovi na hranici veľkého vápna a technicky nedal šancu Šehičovi - 2:0.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.TASR

Spomínaný Miličevič hral veľmi zlý zápas, takmer si dal kuriózny vlastný gól. Poslal prudkú malú domov napriek tomu, že Šehič mu adresoval prihrávku krátko predtým stojac veľmi vysoko. Hosťujúci gólman stihol loptu odkopnúť spred čiary. Slovensko odohralo dobrý prvý polčas.

Dúbravku preveril priamou strelou až na začiatku druhého dejstva útočník Prevljak, ale bolo to málo nebezpečné. Na druhej strane chýbali centimetre pokusu z diaľky od Dudu. Zníženie mal na hlave Demirovič, ktorý si našiel center Dediča na malom vápne, trestuhodne hlavičkoval vedľa. Výbornú tiahlu strelu vyslal Pekarík, blysol sa Šehič.

Definitívne rozhodnutie mal na kopačke striedajúci Suslov. Dostal prihrávku od Haraslína pred úplne prázdnu bránu, no šokujúco netrafil úplne odkrytú svätyňu, zahodil 110-percentnú šancu. Záver si ale na Národnom futbalovom štadióne domáci postrážili a tešia sa z dôležitého víťazstva.

Zverenci trénera Calzonu poskočili so štyrmi bodmi na druhé miesto skupiny J za vedúce Portugalsko, ktoré ich má šesť. Ani jeden z týchto dvoch tímov ešte neinkasoval. Kvalifikácia o EURO 2024 pokračuje v júni, keď Slovensko nastúpi na Islande a v Lichtenštajnsku.

Vyjadrenia po zápase /zdroj: RTVS/:

Róbert Mak, strelec prvého gólu Slovenska: "Gól vždy poteší, hlavne za reprezentáciu. Získali sme veľmi dôležité tri body. V prvom polčase sme hrali dobrý futbal, napádali sme ich, Bosniaci nevedeli z toho vyjsť. V druhom polčase sme to ubránili. Na sobotňajšom tréningu som si natiahol slabiny, trochu ma to bolelo, preto ma tréner striedal."

Lukáš Haraslín, strelec druhého slovenského gólu. "Bola tam skrumáž pred šestnástkou. Dúfal som, že sa lopta môže dostať ku mne. Som rád, že som pomohol tímu k dôležitému víťazstvu. Dnes sme všetci dokázali, že vieme hrať futbal a bojovať za Slovensko."

Martin Dúbravka, brankár SR: "Odohrali sme veľmi dobrý zápas, všetci chalani si zaslúžia pochvalu. Bosniaci nás možno trochu podcenili. Verím, že ak budeme hrať takto aj v ďalších dueloch, fanúšikovia si nájdu cestu na štadión."