Slováci? Dobrí v hre bez lopty, je to dôležitý zápas, hovorí Martínez

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Slováci? Dobrí v hre bez lopty, je to dôležitý zápas, hovorí Martínez

Roberto Martínez prezradil očakávania pred výkopom piateho kvalifikačného stretnutia so Slovenskom na tlačovej konferencii.
Roberto Martínez prezradil očakávania pred výkopom piateho kvalifikačného stretnutia so Slovenskom na tlačovej konferencii.TASR
Tréner portugalskej futbalovej reprezentácie Roberto Martínez (50) vyzdvihol na slovenskom tíme najmä hru bez lopty a viacero hráčov európskeho kalibru. Pripomenul aj dôležitosť piatkového kvalifikačného zápasu na Tehelnom poli, ktorého výkop je na programe o 20:45.

Silné stránky? Hra bez lopty

Portugalsko je líder J-skupiny, doposiaľ nestratil v štyroch zápasoch ani bod a neinkasoval žiadny gól. So Slovenskom sa stretne prvýkrát od roku 2005, keď na seba tímy narazili v kvalifikácii na MS v Nemecku. Favorit vtedy remizoval v Bratislave 1:1 a odvetu vyhral 2:0.

"Slovensko má veľmi dobrý tím, vážim si prácu Francesca Calzonu. Je silné najmä v hre bez lopty, vtedy napádajú a nenechajú hráčov tak. Septembrový asociačný termín býva veľmi zložitý, pretože hráči sú v nových kluboch a každý má inú minutáž. Všetci však vieme, aký dôležitý je tento súboj a čo nás čaká," uviedol Martínez na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Vzájomné súboje
Vzájomné súbojeFlashscore

"Som veľký fanúšik slovenského futbalu, sledoval som ich na MS 2010. Pamätám si Mareka Hamšíka a Vladimíra Weissa ml. Keď som pôsobil v Premier League, snažil som sa ho angažovať a stretol som sa aj s jeho otcom. Máte kvalitných futbalistov, ktorí hrajú v popredných európskych kluboch, ako napríklad Stanislav Lobotka, Milan Škriniar či Lukáš Haraslín," dodal kouč, ktorý trénoval v najvyššej anglickej súťaži Wigan Athletic a Everton.

Poznáme silné stránke, slabé si pozrieme

Slová trénera potvrdil aj stredopoliar Bernardo Silva z Manchestru City. Jeden z troch úradujúcich šampiónov Ligy majstrov v portugalskej nominácii taktiež vyzdvihol dvojicu Škriniar, Lobotka.

"V prvom rade, Slovensko je taktiež ašpirant na postup na majstrovstvá Európy. Veľmi sa mi páči hra Škriniara a Lobotku, sledoval som ich v uplynulej sezóne. Slováci hrajú v rozostavení 4-3-3, poznáme ich silné stránky a ešte sa pozrieme na tie slabé," zhodnotil Silva.

V krajine majstrov Európy z roku 2016 bol tréner Martínez kritizovaný za výber hráčov, ktorí nedostávajú vo svojich kluboch až toľko priestoru. "Je to zaujímavé, máme 80 špičkových hráčov a väčšina z nich hrá v najlepších piatich ligách, ďalší majú tiež elitnú úroveň a vy musíte vybrať len 23 z nich. Portugalčania majú vlastný názor a nie je ľahké sa stotožniť s každým. Rozhodujem sa aj po osobnostnej stránke. Je pre mňa dôležitejšie, keď chce hráč odovzdať všetko, ako jeho forma a minutáž v klube," vysvetlil kormidelník.

Portugalčania sa na NFŠ v Bratislave predstavia v piatok 8. septembra o 20:45, súboj s Lichtenštajnskom čaká Calzonov tím v pondelok o rovnakom čase. Tímy sa stretli celkovo štyrikrát, okrem spomínaných dvoch zápasoch to bolo v kvalifikácii na ME 2000 v Belgicku a Holandsku. Slovensko vyšlo z oboch duelov s nulovým bodovým ziskom po prehrách 0:3 a 0:1.