Souček sa stal futbalistom roka v Česku. Chce vyradiť Leverkusen i postúpiť do semifinále ME

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Souček sa stal futbalistom roka v Česku. Chce vyradiť Leverkusen i postúpiť do semifinále ME

Souček po dvoch rokoch zosadil z trónu Patrika Schicka.
Souček po dvoch rokoch zosadil z trónu Patrika Schicka.Profimedia
V aktuálnej sezóne pred sebou má ešte klubové ciele, kapitán národného tímu Česka už ale myslí aj na EURO v Nemecku. Tomáš Souček (29) by rád doviedol reprezentáciu k lepšiemu výsledku, než bolo štvrťfinále na posledných ME. Vo štvrťfinále Európskej ligy chce pokaziť skvostnú sezónu trojice českých kamarátov z Leverkusenu. Stredopoliar West Hamu to povedal po tom, čo bol v Prahe korunovaný za Futbalistu roka 2023.

Prestížnu anketu ovládol už po tretí raz, ale vzhľadom na "covidové" ročníky si ale premiérovo mohol vychutnať vyhlásenie pred plnou sálou. "Je to tak, v predchádzajúcich prípadoch som mohol poďakovať len pozdravmi. Som veľmi rád. Užívam si hlavne tímové úspechy, ale aj týmto individuálnym ocenením som urobil radosť mnohým ľuďom okolo seba," povedal Souček priamo na pódiu hotela Clarion.

Anketu ovládol už v rokoch 2019 a 2020, taktiež trikrát zvíťazil aj v novinárskej ankete Zlatá lopta ČR. Reprezentačný kapitán Česka sa presunul na vyhlásenie so spoluhráčmi zo zrazu národného tímu, ktorý v pondelok v Prahe zahájil éru pod novým koučom Ivanom Haškom.

"Už sme sa bavili o letnom šampionáte. Minule sme na ME postúpili do štvrťfinále, teraz by to chcelo takýto výsledok prekonať. Základom bude postup zo skupiny, som pre postupné kroky. Potom vylepšiť minulé umiestnenie," uviedol rodák z Havlíčkovho Brodu.

West Ham minulý týždeň postúpil cez Freiburg do štvrťfinále Európskej ligy, v ktorom sa stretne s Leverkusenom s českým triom SchickHložekKovář. "Prial som chalanom, nech dôjdu až do finále a nasledujú náš minuloročný príklad, keď sme vyhrali Konferenčnú ligu. Teraz som názor zmenil," povedal so smiechom. "Možno práve my budeme prví, kto ich v sezóne porazí. Inak musím uznať, že majú skvelý ročník," ocenil bývalý líder Slavie.

V Londýne nedávno podpísal novú zmluvu, fanúšikom vršovického klubu ale dal nádej, že sa do Edenu napríklad raz vráti: "Je dosť možné, že West Ham bude mojím jediným zahraničným angažmánom. Potom sa napríklad ešte vrátim do Česka. Radšej než do Kataru či Saudskej Arábie."

Náladu mu trochu pokazila nedeľňajšia ligová remíza 1:1 s Aston Villou. VAR kladivárom v zápase neuznal dva góly. V druhom prípade video odhalilo, že práve český stredopoliar v páde zahral rukou.

"Boli sme len kúsok od víťazstva, je škoda, že sme to nezvládli za tri body. Hrali sme so štvrtým tímom Premier League, hlavne, že sme neprehrali. Moju ruku skúmali asi päť a pol minúty, vraj je to rekord pri videu. To mrzí. Teraz je tu ale národný tím, potom nás ešte v lige čaká množstvo zápasov," vyhlásil Souček.

Verí, že v reprezentácii sa začína lepšia éra. "Cítim nové naladenie. Hráči sú hladní a sebavedomí, tréneri tiež, aj verejnosť má nejaké očakávania. Dúfam že pôjdeme spolu ako jeden tím. Keď fanúšikovia pridajú podporu, môžeme dokázať napríklad niečo veľké ako na majstrovstvách Európy, tak potom aj na majstrovstvách sveta," dodal.