Splnený sen? Mladíci pražskej Dukly si sami vybavili zápas s Realom Madrid, hľadajú pomoc

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Splnený sen? Mladíci pražskej Dukly si sami vybavili zápas s Realom Madrid, hľadajú pomoc
Chlapci z Dukly si idú za svojím snom.
Chlapci z Dukly si idú za svojím snom.Profimedia
V dobách slávnych rokov pražskej Dukly nebol nikto z týchto mladíkov na svete, napriek tomu dres kedysi vychýreného českého klubu hrdo nosia a veľmi radi by zase boli pri tom, keď sa tím z Julisky stretne so svetovým futbalovým gigantom. Mladí chlapci z Dukly si vysnívali zápas s Realom Madrid. A čo viac, dokonca si ho už sami dokázali vybaviť!

Pražská Dukla získala 11 majstrovských titulov, úspešne hrala v európskych pohároch, mala vo svojom strede najlepšieho futbalistu sveta Josefa Masopusta a v časoch svojej slávy dokonca absolvovala zámorské turné, o ktorom Ota Pavel napísal knihu.

Oprášiť zašlú slávu a znovu predstaviť ikonické dresy vo svete sa teraz rozhodla partia mladíkov. Úplne mimo dospelého futbalu vznikol v jednom z mládežníckych tímov nápad zažiť duel s elitným súperom. "Zahrať si s popredným európskym klubom? Najskôr si väčšina z nás myslela, že je to nezmysel," rozpráva čerstvo 17-ročný Martin Mikulík, ktorý spoločne s o rok mladším spoluhráčom Davidom Leidlom začal obvolávať všemožné adresy, aby sa vysnenému meraniu síl priblížili.

"Počas posledných troch mesiacov sme viedli rokovania cez agentúry aj futbalových agentov o možnosti usporiadania priateľského zápasu s tímami, ako sú napríklad Manchester City, Manchester United, Lipsko, AC Miláno alebo Inter Miláno. Nakoniec sa podarilo niečo neskutočné - dohovoriť duel s Realom Madrid a ešte k tomu jeden alebo ďalšie dva zápasy so španielskymi prvoligovými tímami našej vekovej kategórie,“ hovorí nadšene Leidl.

Real Madrid bol zo všetkých chlapčenských prianí na prvom mieste. "Vypátrali sme, že posledný zápas medzi akýmkoľvek tímom Dukly Praha a Realom Madrid prebehol naposledy v roku 1964, teda pred 60 rokmi. Navyše sa nám nepodarilo dohľadať žiadny súboj českého tímu s Realom v našej vekovej kategórii," dodáva Mikulík.

Jiří Čadek, Pirri a Santamaria v zápase Real - Dukla 4:0 v Európskom pohári 1964.
Jiří Čadek, Pirri a Santamaria v zápase Real - Dukla 4:0 v Európskom pohári 1964.Profimedia

Dnes už skoro zabudnutý dvojzápas Realu s Duklou v novembri a decembri roku 1964 zvládli lepšie Los Blancos vďaka výsledkom 4:0 a 2:2. Na Santiago Bernabéu vtedy prišlo 67-tisíc divákov, odveta sa hrala na strahovskom štadióne pred 40-tisíc fanúšikmi.

Cesta do futbalu zasľúbeného Španielska je v pláne po skončení sezóny a mladíci z Dukly vedia, že to zrejme bude aj ich posledná spoločná akcia. Čaká ich totiž presun z dorasteneckej kategórie medzi juniorov.

"Aj keď nás vedenie Dukly v našej iniciatíve silne podporuje, klubový rozpočet bohužiaľ nedovolí plne túto šesťdňovú cestu uhradiť. Samozrejme, počítame s tým, že každý z hráčov prispeje čiastkou z rodinného rozpočtu, ale aj tak nám stále chýba dosť, aby sme celú akciu po finančnej stránke zabezpečili," hovorí Leidl.

Mladá partia, ktorá je vo svojej kategórii šiestym najlepším českým tímom, sa predtým sama zapájala do dobročinných akcií, pomáhala organizovať zbierku pre nevidiacich futbalistov alebo sa každý rok zúčastňuje na dobročinných behoch. Pre väčšinu z chlapcov možno bude stret s Realom odmenou za roky futbalovej driny a zároveň vrcholom kariéry aj splnením sna.

Podporiť mladíkov, ktorí si sami dohodli meranie síl so zrejme najslávnejším futbalovým klubom sveta, môžete prostredníctvom zbierky na portáli Donio.