Španielsko nedalo šancu Cypru, výhry Nórska aj Talianska

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Španielsko nedalo šancu Cypru, výhry Nórska aj Talianska

Belgickí futbalisti sa tešia z gólu, ktorý strelil Jan Vertonghen.
Belgickí futbalisti sa tešia z gólu, ktorý strelil Jan Vertonghen.TASR
Futbalisti Španielska vyhrali v utorkovom kvalifikačnom zápase o postup na EURO 2024 v skupine A proti Cypru jasne 6:0. Pozície favoritov splnili aj Nórsko, Belgicko, Taliansko či Švajčiarsko. Rakúšania zvládli dôležitý súboj vo Švédsku.

Skupina A

Nórsko - Gruzínsko 2:1

Favorita za tromi bodmi potiahli najväčšie hviezdy. Erling Haaland otvoril skóre stretnutia svojim 25. gólom za národný tím, pričom nastúpil iba do 26. stretnutia. Len 18-ročný krídelník Antonio Nusa nastúpil do druhého stretnutia za národný tím. V prvom strelil gól a pridal asistencie, teraz pripravil oba zásahy Nórska, vrátane toho v podaní Ødegaarda.

Kapitán sa presadil po štrnástich dueloch bez zásahu na medzinárodnej úrovni. Naposledy skóroval v marci 2022 proti Slovensku. Nóri majú na treťom mieste sedem bodov, o tri viac ako Gruzínsko, ale druhé Španielsko získalo deväť, pričom odohralo o jedno stretnutie menej.

Španielsko - Cyprus 6:0

"La Furia Roja" v Granade proti Cypru dominovala, na úvodné dva góly asistoval Nico Williams, ktorý dokopy vytvoril až päť šancí, ale na konci prvého polčasu sa zranil a musel striedať. Lamine Yamal premiérovo začal v základnej zostave, v 61. minúte ho vystriedal Ferrán Torres. Z lavičky prišiel na ihrisko i skúsený Joselu. Hráč Realu Madrid zaznamenal svoj štvrtý gól v šiestom štarte za Španielsko. 

Centrom mu gól pripravil Carvajal, ktorý zakrátko objavil aj Torresa. Ten ukončil duel s dvomi gólmi. Po minúte na hracej ploche sa okamžite pri svojom debute v seniorskom národnom tíme presadil Álex Baena, pätičkou ho našiel Joselu.

Aktuálna tabuľka skupiny A.
Aktuálna tabuľka skupiny A.Flashscore

Skupina C

Malta - Severné Macedónsko 0:2

Taliansko - Ukrajina 2:1

Taliansko začalo veľmi dobre, veď Davide Frattesi sa presadil dvakrát po sebe, ale tesne pred prestávkou znížil svojim 46. gólom za Ukrajinu Andrij Jarmolenko, ktorý potrebuje už len dva zásahy, aby vyrovnal historický rekord Andrija Ševčenka (48). Momentálne je druhý aj v počte štartov (116). Rekordér Tymoščuk ich nazbieral 144. "Squarda Azzura" má na druhom mieste skupiny sedem bodov, rovnako ako Ukrajina a Macedónsko. Odohrala o jeden duel menej.

Aktuálna tabuľka skupiny C.
Aktuálna tabuľka skupiny C.Flashscore

Skupina F

Švédsko - Rakúsko 1:3

Rakúsko zvládlo nesmierne dôležitý zápas vo Švédsku. Dlho góly nepadali, nakoniec hostia rozhodli dvomi zásahmi v rozmedzí troch minút. Presadili sa Gregoritsch a Arnautovič, ktorý ešte premenil penaltu. Rakúsko má na druhom mieste trinásť bodov, rovnako ako prvé Belgicko. Švédi sú tretí so šiestimi a postup na EURO sa im výrazne vzdialil.

Spomínaný Marko Arnautovič sa dostal na métu 34 gólov v národnom tíme, čím na druhom mieste vyrovnal Johanna Krankla a potrebuje ešte desať, aby sa dotiahol na rekordéra Antona Polstera (44). Je však lídrom v počte stretnutí (108). Svoj 101. štart zaznamenal David Alaba. Druhý Andreas Herzog ich má 103, takže obranca Realu Madrid ho čoskoro môže prekonať.

Belgicko - Estónsko 5:0

Skúseý obranca Jan Vertonghen nastúpil na svoj jubilejný 150. zápas za národný tím Belgicka a stal sa prvým hráčom svojej krajiny, ktorému sa to podarilo. Debutoval v roku 2007, takže na to potreboval šestnásť rokov. Oslávil to najlepšie ako mohol, pretože už v štvrtej minúte otvoril skóre svojim desiatym gólom v reprezentácii, ťažil z centru Carrasca.

Hviezdou duelu sa ale stal Romelu Lukaku, pretože asistoval na druhý zásah Trossarda a potom dva sám vsietil, čím upravil bilanciu presných zásahov v národnom tíme už na 77 a to je číslo, ktoré zaznamenal napríklad Pelé. 

Aktuálna tabuľka skupiny F.
Aktuálna tabuľka skupiny F.Flashscore

Skupina I

Rumunsko - Kosovo 2:0

Zápas v Rumunsku sa dohral neskôr, pretože počas prvého polčasu hlavný rozhodca stiahol hráčov do kabín, nakoľko domáci fanúšikovia odpálili viacero kusov pyrotechniky a začali skandovať politické pokriky proti súperovi: "Kosovo patrí Srbsku". Nezávislosť najmenšej balkánskej krajiny uznáva 22 zo 27 krajín Európskej únie, v zozname ale nie je napríklad Slovensko či práve Rumunsko.

Izrael - Bielorusko 1:0

Švajčiarsko - Andorra 3:0