Sedemnástka mieri na EURO. Obrovský úspech a impulz pre mládež, teší sa tréner Fodrek

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Sedemnástka mieri na EURO. Obrovský úspech a impulz pre mládež, teší sa tréner Fodrek

Reprezentácia do 17 rokov si zahrá na európskom šampionáte.
Reprezentácia do 17 rokov si zahrá na európskom šampionáte.Profimedia
Čakanie slovenských mladíkov na postupovú istotu sa skončilo radostne. Zverenci Branislava Fodreka (43) po vývoji duelov v ostatných kvalifikačných skupinách prenikli na európsky šampionát futbalistov do 17 rokov. Tréner výberu neskrýval pocity šťastia.

Slovenská sedemnástka si druhú fázu kvalifikácie odkrútila od 6. do 12. marca. Po výhrach nad rovesníkmi zo Švajčiarska i Grécka a prehre s Ukrajincami obsadila v skupine druhé miesto. So ziskom šiestich bodov tak mladí Slováci museli čakať, ako sa vyvinú udalosti v ostatných skupinách a či to bude stačiť na postup z priečky číslo dva. 

Definitívu postupu ponúkla prehra Nemecka s Portugalskom a remízové duely Belgickom s Holandskom a Talianska s Fínskom. Po dvoch týždňoch sa napokon slovenský káder dozvedel radostnú novinku - mieri na EURO.

"Už po našom kvalifikačnom turnaji sme verili, že šesť bodov bude stačiť, keďže nikdy v histórii sa nestalo, aby to v skupine nestačilo na postup na ME z tabuľky druhých miest. Vo futbale je však všetko možné, a tak nám padol malý kameň zo srdca,“ uviedol hlavný tréner Fodrek pre web SFZ.

Slováci obsadili druhú priečku kvalifikačnej skupiny.
Slováci obsadili druhú priečku kvalifikačnej skupiny.Flashscore

"Je to obrovský úspech slovenského futbalu a pozitívny impulz pre celú mládež. Treba povedať, že je to zásluha samotných hráčov a tiež aj klubov a klubových trénerov, ktorí sú denno-denne s týmito futbalistami. Vďaka patrí aj nášmu zväzu, ktorý nám vytvoril výborné podmienky na prípravu," chválil reprezentačný kouč.

Fodrek spomenul aj postup Slovákov do 19 rokov na MS pred dvomi rokmi. Jeho výber si zaistil miesto medzi európskou elitou. "Keďže MS do 17 rokov sa tento rok nehrajú, EURO je tým najvýznamnejším podujatím, na ktoré môžu chalani túto sezónu postúpiť. Dosiahnuť takýto výsledok nebolo jednoduché, no dovolím si povedať, že vzhľadom na naše výkony v kvalifikácii je postup úplne zaslúžený a o to je to krajšie,“ okomentoval.

Slovenskí mladíci sa môžu tešiť na EURO.
Slovenskí mladíci sa môžu tešiť na EURO.Slovenský futbalový zväz

Terajší lodivod má skúsenosti s týmto druhom podujatia aj z čias hráčskej kariéry. Fodrek bol súčasťou mužstva, ktoré sa predstavilo na ME 1997 v Nemecku. "Za chalanov sa veľmi teším. Viem sa vžiť do ich kože. Aj keď to už bolo pred 27 rokmi, sám mám ako hráč výborné spomienky na tento šampionát, kde sme sa pod vedením výborného trénera Antona Valoviča dostali až do štvrťfinále. Tam sme napokon vypadli s neskoršími majstrami Španielmi, za ktorých chytal Iker Casillas,“ zaspomínal si pre SFZ.

Žrebovanie základných skupín prebehne 3. apríla. Samotné vrcholné podujatie sa tento rok od 20. mája do 5. júna uskutoční na Cypre.