Učí sa od ligového súpera. Najväčší progres za ostatný rok? Koncentrácia, vraví Obert

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Učí sa od ligového súpera. Najväčší progres za ostatný rok? Koncentrácia, vraví Obert
Adam Obert patrí medzi najperspektívnejších hráčov Cagliari.
Adam Obert patrí medzi najperspektívnejších hráčov Cagliari.Profimedia
Ako opora základnej zostavy sa podieľal na postupe Cagliari Calcio do Serie A skrz baráž pred 60-tisíc divákmi a v novembri 2022 si odbil reprezentačný debut v A-tíme Slovenska. Ľavonohý stredný obranca Adam Obert (21) má podľa vlastných slov za sebou nezabudnuteľný rok. S rodákom z Bratislavy sa Flashscore Správy zhovárali počas zrazu národného tímu do 21 rokov v Poprade.

Skloňovali sa predovšetkým slová ako reprezentácia a vlastný progres pohľadom mladého stopéra, nakoľko sardínsky klub vydal informačné embargo na otázky týkajúce sa diania v aktuálne poslednom celku najvyššej talianskej súťaže.

Adam, zo slnečného 30-stupňového Cagliari ste prešli do Popradu, kde sa mihli prvé jesenné snehové vločky. Nepríjemná zmena?

"Je to určite zmena, musím byť viac oblečený, predsa v Taliansku je stále teplo (úsmev). V pondelok som videl, že chalani trénovali v snehu, zatiaľ čo som letel na zraz v krátkom tričku."

Ako vnímate kolektív, ktorý sa buduje pred ME do 21 rokov?

"Ako som vravel aj predtým, predchádzajúce zrazy chodilo viacero nových chalanov. Aj minule, aj teraz sú tu chalani, ktorých som nepoznal, ale spoznáme sa, aby sme vytvorili dobrý kolektív. Postupne sa to zlepšuje tak, aby to bolo na EURO pripravené čo najlepšie."

Obert (vľavo) v prípravnom súboji s Maďarskom do 21 rokov.
Obert (vľavo) v prípravnom súboji s Maďarskom do 21 rokov.TASR

V septembri ste prehrali v Česku 0:2, aby ste o štyri dni neskôr vyhrali totožným výsledkom v Dánsku. Čo ste si spätne vysvetlili k týmto duelom?

"Zápasy sme si pozreli, robilisi štatistiky, mali mítingy. Povedali sme si, čo bolo dobré a čo by sme mohli zlepšiť. To sme vtedy zlepšili už proti Dánom. Vyhrali sme a hoci sú to iba priateľské zápasy, rozhodne nám to pomôže ako kolektívu, tak aj každému individuálne. Máme väčšie sebavedomie."

Čo očakávate od Poliakov, ktorí po dvoch kvalifikačných súbojoch vedú svoju skupinu?  

"V pondelok a utorok sme si ich rozoberali, pozreli na ich ofenzívu i defenzívu. Poznáme ich štýl. Na tréningu sme si ukázali, ako ich budeme napádať a ako budeme hrať vo výstavbe útoku. Teším sa na to, pretože Poliaci sú kvalitní. Ideme do toho dať maximum. Zápas budeme chcieť vyhrať."

V seniorskej reprezentácii Slovenska ste si minulý november odbili debut. Rozmýšľate nad ďalšou pozvánkou do A-tímu alebo sa sústredíte na ME do 21 rokov?

"Som pripravený na obidve možnosti, či to bude U21, alebo A-tím. Za obe som naozaj rád, keďže tu môžem byť a reprezentovať krajinu. Ak sa naskytne možnosť ísť do prvého mužstva, budem veľmi rád. Ak nie, budem rovnako rád tu s chalanmi v U21."

Spomenuli sme debut pod Francescom Calzonom v seniorskej reprezentácii. Na klubovej úrovni ste s Cagliari postúpili do Serie A skrz finále baráže. Aký bol pre vás uplynulý rok z osobného pohľadu?

"Bolo to krásne a nezabudnuteľné. Zažil som veci, ktoré som dovtedy nezažil. Hral som play-off o postup do Serie A pred 60-tisíc fanúšikmi, to bolo niečo neopísateľné. Kto bol so mnou, tak vie, čo všetko som si prežil. Sezóna bola ťažká, prvý polrok sme nezačali dobre. S príchodom trénera Ranieriho sa však všetko postupne zlepšovalo a nakoniec sme to dotiahli do úspešného konca, ako sme si aj povedali, keď prišiel do klubu."

V čom ste zaznamenali najväčší hráčsky progres?    

"V koncentrácii. Na začiatku sezóny mi niekedy koncentrácia chýbala počas celých 90 minút. Následne som sa nevedel vyvarovať chybám, ktoré občas viedli k inkasovanému gólu. Na tom som popracoval. Po hernej stránke som robil veci so sebavedomím, ale najmä fyzicky som sa zlepšoval, pretože som potreboval byť silnejší. Fyzická schopnosť pri obrancovi je veľmi dôležitá."

Je práve fyzická pripravenosť najväčším rozdielom medzi Seriou B a najvyššou ligovou úrovňou?

"Určite áno, je to najväčší rozdiel, najmä keď sa pozeráme na tímy a ich útočníkov, ktorí tam sú - vysokí, silní a rýchli. Musím robiť všetko pre to, aby som mal tieto kvality aj ja, držal s nimi krok a naďalej na sebe pracoval."

Inšpirujete sa od nejakého stopéra? 

"Od malička bol môj vzor Sergio Ramos vzhľadom na jeho agresivitu a bojovnosť. V Interi Miláno hrá Alessandro Bastoni, ktorý je rovnako ľavák. Keď hrá Inter, sledujem ho, snažím sa od neho niečo odpozerať a učiť sa. Z reprezentácie je to určite "Škrinka" (Milan Škriniar, poz. red.). Keď som bol na zraze, takisto som sa od neho snažil pochytiť nové veci a môžem povedať, že aj on mi pomáhal."

Aké ciele máte v tejto sezóne?

"V klube sme si povedali, že k veciam budeme pristupovať postupne, od zápasu k zápasu a na konci sezóny si urobíme výpočty a zhodnotíme to. Nepozeráme sa teraz na tabuľku."

Slovensko U21 - Poľsko U21 (štvrtok, 18:00)