UEFA navštívila Slovensko, s infraštruktúrou na ME 2025 vyjadrila spokojnosť

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

UEFA navštívila Slovensko, s infraštruktúrou na ME 2025 vyjadrila spokojnosť

O trofej európskych majstrov zabojujú mladíci na slovenských štadiónoch.
O trofej európskych majstrov zabojujú mladíci na slovenských štadiónoch.Profimedia
V uplynulých dňoch pricestovala na Slovensko delegácia z Európskej futbalovej únie (UEFA), ktorá absolvovala prvú oficiálnu kontrolu v súvislosti s organizáciou šampionátu hráčov do 21 rokov v roku 2025.

Prvýkrát od prechodu na model so 16 účastníkmi záverečného turnaja sa európsky šampionát odohrá iba v jednej krajine. SFZ preto zriadil dcérsku spoločnosť SFZ Event, ktorá zastrešuje celú organizáciu ME. Viac ako 20 mesiacov pred samotným podujatím navštívili Slovensko i zástupcovia UEFA a spolu s pracovníkmi SFZ Event kontrolovali celkovú infraštruktúru od štadiónov cez hotely až po tréningové ihriská.

"Išlo o prvú zo štyroch oficiálnych a plánovaných návštev zo strany UEFA. Cieľom bolo zistiť aktuálny stav štadiónov a tréningových ihrísk, ktoré sme nahlasovali ešte v rámci predkladania ponuky na organizáciu šampionátu a tiež hotelov, ktoré budú využívané jednotlivými družstvami, rozhodcami a zástupcami UEFA," priblížila dvojtýždňovú prítomnosť zástupcov UEFA výkonná riaditeľka spoločnosti SFZ Event Mária Berdisová, ktorá je tiež členkou výkonného výboru SFZ.

Organizátori dostanú po návšteve od UEFA vypracovaný report, ktorý ukáže, aká je aktuálna situácia infraštruktúry z ich pohľadu a tiež informáciu, čo je potrebné na štadiónoch vylepšiť, prípadne dobudovať tak, aby dejiská spĺňali vysoký štandard, ktorý UEFA požaduje.

"Prvá návšteva zástupcov UEFA bola bez komplikácií, identifikovali sme si body, na ktorých bude potrebné ďalej popracovať. Nejde však o žiadne zásadné záležitosti, ktoré by ohrozili konanie šampionátu v niektorom z navrhovaných miest. Vo všeobecnosti vyjadrili spokojnosť s našou futbalovou infraštruktúrou a pripravenosťou hostiť záverečný turnaj," uviedla pre SFZ Berdisová.

Slováci budú mať výhodu domáceho prostredia
Slováci budú mať výhodu domáceho prostrediaFlashscore

Na verejnosti sa objavili informácie o tom, že štadión v Prešove, kde sa má odohrať viacero zápasov, nebude v čase konania šampionátu dokončený. Výkonná riaditeľka SFZ Event ale dôvod na obavy momentálne nevidí:

"Téma zmeny niektorého z dejísk šampionátu aktuálne nie je na stole. Samozrejme, sme pripravení aj na situáciu, ak by výstavba štadióna v Prešove nenapredovala dohodnutým tempom. V tejto chvíli však všetko ide, aj keď s miernym sklzom, podľa plánu."

Výraznejšími zmenami musia prejsť štadióny v Trenčíne a Žiline. Celý šampionát sa totiž musí odohrať na prírodných alebo hybridných trávnikoch. Od marca 2023 hrajú reprezentačné výbery jednotlivých krajín kvalifikačné stretnutia v deviatich skupinách. Z nich vzíde 15 účastníkov finálového turnaja. Šestnástou krajinou bude Slovensko, ktoré je ako organizátor kvalifikované priamo.

Posledné výsledky výberu Slovenska do 21 rokov
Posledné výsledky výberu Slovenska do 21 rokovFlashscore

"Keďže šampionát organizujeme, ako hostiteľská krajina máme istú účasť na záverečnom turnaji. Boli by sme ale veľmi radi, ak by si fanúšikovia našli cestu na štadión i na prípravné zápasy, ktoré máme naplánované. Najbližší z nich odohrá naša reprezentácia už vo štvrtok 12. októbra v Košiciach proti Poľsku so začiatkom o 18:00," vravela Berdisová.

Ďalej naznačila, v akých dátumoch by sa mohol samotný šampionát na Slovensku uskutočniť. "Náš návrh je, aby sa konal od 18. júna 2025 s finálovým zápasom 5. júla 2025. Na štadióny chceme prilákať čo najviac priaznivcov futbalu všetkých vekových kategórií a ceny prispôsobíme možnostiam našich fanúšikov. Boli by sme radi, ak by sme štadióny zaplnili v čo možno najvyššej miere, na tom budeme usilovne pracovať," dodala.