Ukrajinský zázrak v závere, Poľsko a Wales nadeľovali. Kašia s Kankavom krok od Eura

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Ukrajinský zázrak v závere, Poľsko a Wales nadeľovali. Kašia s Kankavom krok od Eura

Aktualizované
Súboj belasých hráčov. Vľavo Rodrigues, vpravo kapitán Gruzínska Kašia.
Súboj belasých hráčov. Vľavo Rodrigues, vpravo kapitán Gruzínska Kašia.Profimedia
Futbalisti Gruzínska postúpili do finále play-off o účasť na ME 2024. Vo štvrtkovom semifinále C-vetvy Ligy národov zdolali v Tbilisi Luxembursko 2:0. Stretnú sa s Gréckom, ktoré rozstrieľalo 5:0 Kazachstan. Zaujímavý zápas čaká aj Poľsko proti Walesu. Obaja si hravo poradili so svojimi prvými prekážkami. Ukrajina predviedla v závere duelu obrat s Bosnou a Hercegovinou. Island nezaváhal proti Izraelu.

A-vetva, semifinále:

Poľsko - Estónsko 5:1

Prevahu domácich pretavil do úvodného gólu v 22. minúte Przemyslaw Frankowski. O chvíľu neskôr oslabilo nádeje hostí na zázrak vylúčenie Maksima Paskotsiho. Poliaci využili presilovku na strelenie ďalších štyroch gólov a môžu sa tešiť na záverečný zápas proti Walesu.

Estónsko na favorita nemalo.
Estónsko na favorita nemalo.Flashscore

Wales - Fínsko 4:1

Wales zvíťazil v Cardiffe nad Fínskom. Brankár Hrádecký so slovenskými koreňmi na podobné výsledky vo farbách Leverkusenu nie je zvyknutý, musel tak preglgnúť ťažkú prehru. 

Hradecký na prevahu Walesu nestačil.
Hradecký na prevahu Walesu nestačil.AFP

B-vetva, semifinále:

Bosna a Hercegovina - Ukrajina 1:2

Domáca Bosna viedla v Zenici od 57. minúty, keď si dal vlastný gól Mykola Matvijenko. Ukrajinci však v závere v priebehu troch minút otočili skóre. Najprv v 83. minúte vyrovnal Roman Jaremčuk a následne hlavičkou rozhodol o postupe kanonier Girony Artem Dovbyk. Futbalisti Bosny tak opäť prišli o možnosť predstaviť sa na záverečnom turnaji starého kontinentu. 

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

Izrael - Island 1:4

Islanďania prehrávali, no ešte v prvom polčase gólmi Gudmundssona a Arnora Traustasona otočili priebeh. Eran Zahavi mohol v 73. minúte streliť svoj druhý gól v zápase a vyrovnať, ale nariadený pokutový kop nepremenil. Hráči z krajiny gejzírov odpovedali ďalšími dvomi zásahmi Gudmundssona, ktorý tak skompletizoval hetrik. Zápas sa hral na neutrálnej pôde v Budapešti, kde boli vedení ako domáci Izraelčania. V ich krajine sa stretnutie nemohlo uskutočniť pre súčasnú vojnovú situáciu.

C-vetva, semifinále:

Gruzínsko - Luxembursko 2:0

Z postupu do finále baráže sa tešia dvaja hráči Slovana Bratislava - v základnej zostave Gruzínska nastúpil s kapitánskou páskou Guram Kašia, v 87. minúte prišiel na ihrisko aj Jaba Kankava. Za domácich nastúpil i bývalý hráč slovenského majstra Giorgi Čakvetadze, ktorý hral do 77. minúty. Gruzínci si poradili bez ofenzívnej opory SSC Neapol Chviču Kvaraccheliju, ktorý chýbal pre kartový trest.

Štatistika duelu.
Štatistika duelu.Flashscore

V drese Luxemburska sa predstavil ďalší hráč belasých Gerson Rodrigues. V 53. minúte dokázal dostať loptu do siete, jeho gól však po zásahu VAR rozhodca neuznal pre predchádzajúci faul Chanota na Mikautadzeho. Gruzínci nastúpia vo finále C-vetvy proti víťazovi súboja Grécko - Kazachstan. Miestenku na tohtoročné EURO si zabezpečia iba víťazi troch vetiev.

Grécko - Kazachstan 5:0

Gréci nedali v Aténach šancu Kazachstanu. Súpera deklasovali, keď už po 40 minútach viedli 4:0. Majstrov Európy z roku 2004 delí od postupu do českej skupiny F už len posledný zápas, v ktorom sa stretnú so spomínaným Gruzínskom.