Fiorentina by mohla Plzeň podceniť. Cesta k úspechu? Štandardky, myslí si Ujfaluši

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fiorentina by mohla Plzeň podceniť. Cesta k úspechu? Štandardky, myslí si Ujfaluši

Ujfaluši bol kedysi kapitánom Fiorentiny.
Ujfaluši bol kedysi kapitánom Fiorentiny.Profimedia
Futbalový internacionál Tomáš Ujfaluši (46) sa domnieva, že favorizovaná Fiorentina by mohla vo štvrťfinále Európskej konferenčnej ligy podceniť Plzeň. Podľa bývalého obrancu tímu z Florencie má Viktoria schopnosti získať aspoň potrebný bod, ktorý českému klubu chýba na zabezpečenie priameho postupu do Ligy majstrov.

Taliansko si zamiloval, malebnú toskánsku metropolu počas svojho štvorročného angažmánu v rokoch 2004 - 2008 ešte viac. Populárne florentské fialky za ním v poslednom čase chodia aj na české územie. Vlani Ujfaluši predstavil v Prahe trofej pre víťaza Európskej konferenčnej ligy pred finále proti West Hamu v Edene a vo štvrtok sa Fiorentina stretne s Plzňou vo štvrťfinále tejto pohárovej súťaže.

"Taliani sa už vidia v ďalšom kole. Hoci ide o pokročilú fázu súťaže, myslím si, že by mohli Plzeň trochu podceniť, podobne ako Galatasaray nedávno podcenil Spartu," poukázal na súboj dvoch klubov, ktorých dres si počas svojej bohatej kariéry obliekal.

"Viktorka má veľa absencií, uvidíme, akú zostavu postaví tréner Koubek. Som presvedčený, že je v ich silách získať aspoň jednu remízu, ktorú české kluby ešte potrebujú na zabezpečenie priameho postupu do Ligy majstrov. Ako Čech budem samozrejme fandiť Plzni. Moje srdce však patrí aj Fiorentine, takže vlastne nemôžem prehrať," dodal Ujfaluši.

Do Florencie prišiel z Hamburgu, po štyroch sezónach zamieril do Atlética Madrid. "Bolo to úžasné obdobie, Toskánsko je nádherné. V tom čase som si vedel predstaviť, že sa vo Florencii usadím. Nevylučujem to ani v budúcnosti, ak by išlo napríklad o spoluprácu s klubom. Je to krásne mesto, ale malé, všade blízko. Je od nás ľahko dostupné letecky," zdôraznil.

Do Talianska sa stále vracia, aj keď len preto, aby občas skontroloval malý hotel s reštauráciou a bazénom, ktorý vlastní vo Florencii. "Vedenie Viktorie by som mohol pohostiť, ale celý tím by sa tam určite nezmestil. Zameriavame sa skôr na svadby a menšie podujatia, ochutnávky vín v okolitých viniciach. Budem na zápase v Plzni, dohodol som sa s Českou televíziou na hodnotení. Nebudem ho však komentovať, aby som sa mohol pozerať. Pred odvetou budem od pondelka v Taliansku. Vždy sa snažím navštíviť svojich bývalých spoluhráčov, mám tam veľa priateľov," povedal.

Fiorentina je momentálne na desiatom mieste Serie A. V prvom semifinále Talianskeho pohára zdolala Atalantu Bergamo 1:0, v EKL je opäť v hre aj v záverečnej fáze. "Naozaj sa zdá, že sú pohárovým tímom. Odkedy odišiel Vlahovič, chýba im kanonier, taký skutočný gólový zabijak. Do útoku kúpili Argentínčana Beltrána, ale ten je ešte mladý. Na druhej strane, zakončenie môžu rozložiť medzi viac hráčov. Bonaventura a González majú na konte už sedem gólov v lige. Plzeň by mohla uspieť cez stred obrany alebo zo štandardiek. Fiorentina hrá často na veľké riziko," povedal odchovanec Sigmy Olomouc.

Dôležité góly v pohári strieľa aj Antonín Barák, ktorý sa nedávno po ročnej pauze vrátil do reprezentácie. "Nevieme presne, prečo vypadol z národného tímu. Chápem však, že by to malo zostať medzi ním a trénerom Šilhavým. Dôležité je, že Toni sa vrátil s príchodom Ivana Hašeka, hneď dal krásny gól (ktorým zabezpečil víťazstvo v Nórsku). Nevyhovuje mu, aby mal viac defenzívnych úloh a bol stiahnutý dozadu. Je ofenzívne ladený, jeho ideálne miesto je pod hrotom. Tam má čísla, dokáže strieľať góly a rozhodovať zápasy," zdôraznil Ujfaluši, ktorý pôsobí ako televízny expert, skaut či moderátor reprezentačného podcastu.

Viktoria Plzeň - Fiorentina (štvrtok 18:45)