Fiorentina chce byť opäť vo finále, Aston Villa zachraňuje česť anglického futbalu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Fiorentina chce byť opäť vo finále, Aston Villa zachraňuje česť anglického futbalu

Dostane sa Aston Villa až do finále?
Dostane sa Aston Villa až do finále?AFP
Futbalisti Fiorentiny nastúpia vo štvrtkovom prvom semifinále Európskej konferenčnej ligy s cieľom potvrdiť pozíciu favorita a vytvoriť si výhodnú pozíciu do odvety. Taliansky tím chce druhýkrát v rade postúpiť do finále, proti bude belgické mužstvo Club Bruggy. Aston Villu, ktorá sa prvýkrát od roku 1982 prebojovala do semifinále niektorej z európskych pohárových súťaží, čaká konfrontácia s gréckym Olympiakosom.

Fiorentina - Club Bruggy

Fiorentina nezvládla vlaňajšie pražské finále proti West Hamu. Aj v tomto ročníku chce postúpiť do rozhodujúceho duelu o titul a získať prvú trofej od roku 2001, keď uspela v Talianskom pohári. 

"Vstúpili sme do rozhodujúcej fázy sezóny a teraz sa rozhodne o všetkom. Druhýkrát v rade sme v semifinále. Chlapci sú veľmi nadšení," nechal sa počuť tréner Vincenzo Italiano podľa uefa.com. Fiorentina sa naladila na EKL víťazne, keď v nedeľnom zápase Serie A zdolala Sassuolo 5:1.

Bruggy triumfovali v uplynulých siedmich dueloch vo všetkých súťažiach a túto sériu chcú natiahnuť aj v prvom stretnutí na pôde talianskeho klubu.

"Bolo by skvelé dostať sa do finále. Fiorentina bude veľmi ťažký súper a my musíme tvrdo bojovať, pretože to nebude ľahké. Snívame o tom, že postúpime ďalej," povedal útočník Ferran Jutgla, ktorý zariadil dvoma gólmi víťazstvo tímu v odvete štvrťfinále na ihrisku PAOK-u Solún. 

"Som súčasťou skvelého tímu a je to vidieť na radosti, ktorá z každého vyžaruje. Každý má a preberá zodpovednosť a tým sa dá dosiahnuť veľa," skonštatoval kouč Nicky Hayen.

Aston Villa - Olympiakos

Hráčom Aston Villy sa pod vedením Unaia Emeryho darí okrem EKL aj v lige, kde im patrí priebežné štvrté miesto, zaručujúce miestenku v budúcej sezóne Ligy majstrov.

"Keď som sem prišiel, hovoril som o snahe zvýšiť našu úroveň v Premier League, čo sa nám postupne začalo dariť. Chceme sa takto prezentovať aj v Európe. Dúfam, že si s mužstvom zahráme v Lige majstrov. Musíme si užívať chvíle, ktoré máme, snažiť sa získavať skúsenosti a tvrdo pracovať, aby sme dosiahli viac," uviedol kormidelník anglického tímu.

Aston Villa vo štvrťfinále uspela po jedenástkovom rozstrele s francúzskym Lille. Jedným z hrdinov bol argentínsky brankár Emiliano Martínez, ktorý zneškodnil dve penalty. "Táto skupina hráčov a tréner sú naozaj skvelí. Mám pocit, že sa nám podarí niečo výnimočné," povedal Martínez.

Olympiakos sa premiérovo dostal do semifinále európskej súťaže. Výraznú zásluhu má na tom tréner Jose Luis Mendilibar, ktorý minulý rok doviedol Sevillu k triumfu v Európskej lige (EL). Pireus dokázal vo štvrťfinále zdolať Fenerbahce v rozstrele 3:2.

"Odohrali sme veľmi ťažký dvojzápas proti Fenerbahce. Naplno preverili našu odolnosť. Keď prišiel rad na jedenástky, bolo to na hráčoch. Som rád, že sme v semifinále. Dúfam, že sa mi podarí posunúť tím ďalej," zdôraznil kormidelník gréckeho mužstva.

Odvety sú na programe budúcu stredu (8. mája), resp. štvrtok (9. mája). Finále EKL bude v stredu 29. mája na Štadióne Agia Sophia v Aténach. Titul v minulom ročníku získal West Ham United, ktorý v tejto sezóne účinkoval v EL a vypadol vo štvrťfinále.