Pre Olimpiju sú slovenské tímy strašiakom, so Slovanom ju čaká súboj legionárov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Pre Olimpiju sú slovenské tímy strašiakom, so Slovanom ju čaká súboj legionárov

V EKL je na programe bitka hlavných miest.
V EKL je na programe bitka hlavných miest.Facebook: NK Olimpija Ljubljana
Ľubľana bude vo štvrtok 5. októbra v rámci súboja Európskej konferenčnej ligy hostiť duel dvoch hlavných miest - slovinského proti slovenskému. Skupina A zažije na štadióne Stožice meranie síl domáceho mužstva so Slovanom. V našom článku sa o súperovi bratislavského tímu dozviete zaujímavé detaily.

História

Olimpija Ľubľana bola založená 2. marca 2005 ako NK Bežigrad. Počas tretej sezóny svojej existencie došlo k premenovaniu na NK Olimpija Bežigrad. S pomocou polovične vyslúžilých klubových legiend starej gardy a ďalších významných slovinských hráčov začal klub svoje pôsobenie v najnižšej lige slovinského futbalu a hneď v prvom roku vyhral piatu ligu. V nasledujúcich sezónach Bežigrad postúpil do druhej ligy, keď ovládol štvrtú a tretiu v po sebe idúcich ročníkoch. Počas súťažného kalendára 2008/09 získal klub druholigový titul a zaslúžil sa o prienik do najvyššej slovinskej súťaže.

Premiéru medzi elitou zakončil tím štvrtým miestom, umiestnenie zopakoval aj v nasledujúcej sezóne. Vo svojom treťom pokuse v rámci slovinskej Prvej Ligy získal káder striebro, majstrom sa stal Maribor. Prvý titul si Olimpija vybojovala v súťažnom kolotoči 2015/16. O dva roky úspech zopakovala vďaka lepšej štatistike zo vzájomných duelov s Mariborom a pridala aj prvenstvo v pohári. Tretí ligový triumf vydolovali jej hráči v prechádzajúcej sezóne, počas ktorej doplnili kabinet o ďalšie double.

Konfrontácie s tímami zo Slovenska

V rámci pôsobenia na európskej scéne bude Slovan pre Olimpiju štvrtým slovenským protivníkom. Prvé meranie síl s futbalom spod Tatier zažila Ľubľana v lete 2013, keď v dvojzápase druhého predkola Európskej ligy vyzvala Žilinu. Duel v Slovinsku vyhral domáci káder 3:1, pod Dubňom sa zrodil triumf “šošonov“ 2:0. Do ďalšej fázy tak po uplatnení vtedajšieho pravidla o počte gólov na ihrisku súpera postúpili Žilinčania.

O tri roky sa v rovnakej fáze súťaže proti celku z hlavého mesta postavilo trenčianske AS, tentoraz ale išlo o Ligu majstrov. K videniu bola skutočná prestrelka, gólové hody ponúkli obe merania síl – v Ľubľane uspeli hostia zo Slovenska pomerom 4:3, pod hradom Matúša Čáka vyhrala Olimpija 3:2. Po celkovej remíze 6:6 sa jej však opäť stala osudnou pohárová matematika zásahov strelených v prostredí oponenta, tretie predkolo LM si teda zahrali Trenčania.

Leto 2018 prinieslo pre Slovincov dva zápasy play-off o účasť v základnej skupine Európskej ligy. Na druhej strane barikády stála Trnava. Ani do tretice sa Olimpiji nepodarilo zdolať slovenského súpera. Doma podľahla Spartaku 0:2, na trnavskej pôde sa zrodil nerozhodný rezultát 1:1. Do základnej skupiny D k Anderlechtu, Fenerbahce a Dinamu Záhreb putovali "andeli“.

Posledné výsledky Olimpije
Posledné výsledky OlimpijeFlashscore

Aktuálna forma

Nový ročník slovinskej najvyššej súťaže s názvom Prva Liga napísal už desať ligových kôl. Ľubľane patrí so ziskom 19 bodov a bilanciou 6-1-3 druhá priečka za vedúcim kádrom Celje. Z ostatných troch zápasov zaknihovali jej hráči všetky možnosti výsledkov – výhru, remízu aj prehru.

Predtým sa v rámci prvého vystúpenia skupiny F v EKL predstavili vo francúzskom Lille, odkiaľ si odniesli neúspech v podobe rezultátu 0:2. V domácej lige dokázali zvíťaziť dvakrát po sebe iba v jednom prípade – 3. septembra pokorili tím Mura, o 13 dní neskôr zdolali Maribor. Do bitky so Slovanom tak vstupuje tamojšie mužstvo v kolísavej forme.

Káder

Po príchode trénera Joãa Henriquesa by herný prejav Ľubľany mal dostať portugalský obraz. Lodivod ide tomuto plánu naproti aj výberom jednotlivcov do svojho kádra, v ktorom má štyroch krajanov. V obrane je to dvojica David Sualehe a Jorge Silva, stred poľa zastupuje Diogo Pinto a ofenzívne povinnosti má Rui Pedro.

Všetci štyria zbierali skúsenosti najmä v domácich súťažiach, posledný menovaný obliekal aj dres FC Porto.

Okrem spomínaného kvarteta má 50-ročný kormidelník k dispozícii množstvo ďalších legionárov z rôznych európskych krajín či dokonca z Argentíny, Brazílie a Nigérie. Oporami tímu s desiatimi odohranými zápasmi v aktuálne sezóne sú gólman Vidovšek, stredopoliar Fadida a vpredu spomínaní Pedro so Schwaizerom.