V Istanbule si urobili domácu úlohu z matematiky. O postupe môžu rozhodovať góly u súperov

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

V Istanbule si urobili domácu úlohu z matematiky. O postupe môžu rozhodovať góly u súperov

İsmail Kartal vie, že jeho zverenci môžu postúpiť aj v prípade prehry.
İsmail Kartal vie, že jeho zverenci môžu postúpiť aj v prípade prehry.Profimedia
Futbalisti Fenerbahce Istanbul veria v postup do vyraďovacej fázy Európskej konferenčnej ligy pred záverečným súbojom skupiny H proti Spartaku Trnava. Turci môžu ísť ďalej hneď za niekoľkých okolností. Ako priznal aj sám tréner İsmail Kartal (62), Istanbulčania si urobili domácu úlohu z matematiky a vedia, aké scenáre by znamenali ich pokračovanie v Európe.

Situácia v skupine H je nasledovná. Prvý je dánsky Nordsjaelland s 10 bodmi, druhý Ludogorec a tretie Fenerbahce majú zhodne po deväť bodov, pričom nikto z trojice nemá kontinentálnu jar istú.

Postupové kalkulačky

Bulharský celok s tureckým má zároveň vyrovnanú bilanciu (Fenerbahce vyhralo doma 3:1, ale prehralo vonku 0:2), ako ďalšie by rozhodovalo skóre (momentálne -1 pre Ludogorec, respektíve -2 pre futbalistov z Istanbulu).

Situácia pred záverečnými zápasmi skupiny H.
Situácia pred záverečnými zápasmi skupiny H.Flashscore

"Chceme sa ospravedlniť fanúšikom za duel s Nordsjaellandom, je nám to veľmi ľúto. Rýchlo sme na to zareagovali, rozprávali sme sa o tom aj medzi sebou, ako priaznivcom ukážeme, že nám to nie je jedno. Myslím, že to bolo vidieť v ostatných dvoch zápasoch," zamyslel sa Irfan Kahveci, ktorého cituje web fenerbahce.org.

Reagoval tým na výbuch 1:6 na pôde severanov, s ktorými tak majú hráči Fenerbahce horšiu vzájomnú bilanciu (prvý zápas výhra 3:1). Pri rovnosti bodov (prehra Dánov a remíza Turkov) by Turci na jar hrali už len domácu súťaž.

"Sezónu sme začali naozaj slušne, mali sme dobrú sériu v lige aj v Európe. Potom však prišli zranenia a aj smola, v skupine sme prehrali dva zápasy. Naším cieľom vo štvrtok je vyhrať a postúpiť ďalej ako víťaz skupiny," nechal sa počuť Kahveci.

Ako sa to dá zariadiť? Akýkoľvek triumf nad Spartakom by znamenal postup prinajhoršom z druhého miesta. Pokiaľ by však Ludogorec vyhral nad Nordsjaellandom, rozhodovať o prvenstve bude skóre, strelené góly. Ak o postupujúcom nebude jasné ani na základe tohto kritéria, rozhodnú definitívne zásahy strelené na pôde súpera. Tých dali viac Bulhari (4).

Tu sa však výpočty nekončia. V prípade deľby bodov v oboch súbojoch by dali Turci Európe zbohom - opäť na základe horšieho skóre. Paradoxom je, že i v prípade prehry by mohli ísť domáci ďalej. Ťahať za kratší koniec by však musel aj Ludogorec a to minimálne o gól vyšším rozdielom ako Istanbulčania. Ak by bolo skóre vyrovnané, do úvahy by sa brali už vyššie spomínané pravidlá. 

Silný káder

Favorit je jasný. Domácich má proti Trnave hnať očakávaná vyše 25-tisícová kulisa fanúšikov. Hlavný kouč İsmail Kartal nemá s istotou k dispozícii len tri mená. Sú nimi Miha Zajc, Becao a Serdar Aziz. Ten síce začal trénovať s tímom, no po šesťtýždňovom výpadku do duelu s určitosťou nezasiahne. 

"K dispozícii budeme mať silný a široký výber hráčov. S jedným alebo dvomi hráčmi sa budem rozprávať o rotácii, o základnej zostave sa rozhodnem po tréningu," vyslovil na úvod tréner Kartal.

"Trnava odohrala od nášho vzájomného súboja celkovo 13 zápasov, z toho osem vyhrala, raz remizovala a štyrikrát prehrala. Pozorne ich sledujeme. Chceme však vyhrať pred našimi divákmi, získať tri body a postúpiť zo skupiny. Verím, že to dokážeme aj z prvého miesta," potvrdil jasnú ambíciu 62-ročný kouč a poznamenal, že o všetkých kalkuláciách dobre vie. 

"Ak vyhráme, bez pohľadu na druhý zápas sme postúpili. Urobili sme si výpočty a vieme, že cesta vedie aj inými spôsobmi. Budeme sa o tom rozprávať aj s hráčmi," dodal Kartal.

Fenerbahce - Trnava (18:45)