Všetko do seba zapadlo. Najväčší zápas mojej kariéry, hovorí Souček pred finále

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Všetko do seba zapadlo. Najväčší zápas mojej kariéry, hovorí Souček pred finále

Tomáš Souček sa vracia do známeho prostredia.
Tomáš Souček sa vracia do známeho prostredia.Profimedia
Pre Tomáša Součka (28) z West Hamu bude stredajšie finále Európskej konferenčnej ligy proti Fiorentine v pražskom Edene, kde dlhé roky hrával za Slaviu, najväčším zápasom jeho kariéry. Kapitán českej reprezentácie je rád, že Londýnčania získali domácu kabínu a ich fanúšikovia zaujmú miesta na severnej tribúne. Český stredopoliar bude mať v hľadisku približne 30 najbližších. S krajanom z Fiorentiny, Antonínom Barákom (28), sa zatiaľ nepodpichovali.

"Je tam mierna nervozita, pretože mám v sebe, že je to asi najväčší zápas mojej kariéry. Aj keď veľkých súbojov už bolo veľa - Liga majstrov, stretnutia o titul, na Eure, kde sme boli vo štvrťfinále, alebo vlani semifinále Európskej ligy, toto je za prvé finále a za druhé doma. Kombinácia niečoho, čo to všetko prevyšuje o niekoľko úrovní," povedal Souček.

"Stále si hovorím, že je to rozprávka, že takto všetko do seba zapadlo. Že som bol vo West Hame tri a pol roka a teraz sa s tímom po takom dlhom čase vraciam do Edenu, kde strávil takmer 15 rokov, a kde budeme mať skvelú podporu. Zároveň môžeme prepísať históriu West Hamu. Ak by sa nám to podarilo, neveril by som, že sa to všetko takto spojí. Mám v hlave, že musím urobiť všetko pre to, aby sa to podarilo," dodal.

S Barákom zatiaľ bez podpichovačiek 

Napriek obmedzenej kapacite 18 000 miest dokázal získať lístky pre najbližších. "Nebolo úplne jednoduché dostať sa k vstupenkám, pretože záujem je naozaj veľký. Ale tým, že je to v Českej republike, využil som nejaké známosti a budem tam mať asi 30 ľudí. Našťastie sa tam zmestí moja najbližšia rodina a najbližší priatelia. Rád by som dal lístky aj ďalším, pretože záujem bol," povedal Souček, ktorý je vo West Hame aj s ďalším českým reprezentantom, obrancom Vladimírom Coufalom.

S krajanom Barákom z Fiorentiny sa zatiaľ nepodpichovali. "Nie, uvidíme sa až pred zápasom, tam by to mohlo byť. Teraz sa sústredím hlavne na to, aby som zvládol duel s West Hamom, nechcem sa dostať do žiadneho hecovania. Je to pre mňa teraz len súper, chcem sa sústrediť na seba. Skôr sa tým budem zaoberať po stretnutí, aby som niečím neobmedzoval," povedal.

S Barákom by mohli v priebehu zápasu hrať na seba. "Môžeme na seba naraziť na ihrisku. Je veľa hráčov, ktorí na mňa môžu hrať, môže to byť aj Tonda. Takže teraz je otázka, či je to výhoda, alebo nevýhoda. Obaja sa navzájom veľmi dobre poznáme. Budem sa na neho pripravovať rovnako ako na ostatných. Uvidíme, ako budú hrať všetci ofenzívni stredopoliari," povedal Souček.

Domáca kabína a tribúna Sever

V Edene sa bude môcť cítiť ako doma. Fanúšikovia West Hamu, ktorí budú na štadióne rovnako ako vyše päťtisíc priaznivcov Fiorentiny, obsadia tribúnu Sever, kde sa nachádza "kotol" Slavie. Okrem toho bude mať tím "kladivárov" domácu kabínu.

"Sme zapísaní ako hostia, ale našťastie sa to robí inak. Jedno mužstvo má sever, druhé juh. My sme dostali severnú tribúnu, za čo som tiež rád, aj sever kabínu. Budeme tak mať domácu. Už sa ma pýtali, či chcem rovnaké sedadlo. Musím im povedať, kde ho mám. Poznám to tam veľmi dobre, možno dostanem aj kľúče od špeciálnych miestností, ktoré budú zatvorené. Budem sa tu cítiť ako doma a dúfam, že to na ihrisku ukážem," zaželal si Souček.

Už pred sezónou si dal za cieľ dostať sa do "domáceho" finále v Edene. "Chlapcom som to hovoril od leta, keď som sa dozvedel, kde je dejisko: "Chlapci, urobme všetko, čo je v našich silách. Je to môj domov, poďme sa tam dostať, pretože je to srdcovka. Od začiatku som ich motivoval a hovoril, že keď sa tam dostaneme, zariadim v Prahe všetko, čo budú chcieť. Budem ich sprievodcom všade, kam pôjdu a môžem byť aj ich sluhom. Pomôžem im so všetkým, čo budú chcieť. Všetko je na mňa. Ale najprv finále a potom môžeme robiť takéto zábavné veci," zasmial sa Souček.

"Samozrejme, pýtajú sa, aké je to v Edene. Povedal som im, že atmosféra bude skvelá, že fanúšikovia sú blízko, že ihrisko je dobré. Aj keď je to štadión pre 20-tisíc ľudí, niekedy ich je oveľa viac počuť a je to väčší kotol ako na obrovských štadiónoch. Verím, že Česi budú na našej strane. Od môjho príchodu nás veľmi podporovali a potom sa pridal ešte Cuf (Coufal). Dúfam, že nám budú fandiť," dodal Souček.

Finále bez favorita

Súhlasí s tým, že finále nemá favorita. "Myslím si, že to bude vyrovnané. Dva tímy, ktoré podávali stabilné výkony v Konferenčnej lige a asi zaslúžene postúpili do finále. Urobili sme len jednu remízu, inak vyhrali každý zápas. Fiorentina bola tiež úspešná, hoci v play-off mala niekoľkokrát šťastie. Sú to aktuálne asi dva najlepšie tímy tejto súťaže," povedal český reprezentant.

West Ham odohral svoj posledný duel v anglickej lige v nedeľu 28. mája, zatiaľ čo Fiorentina nastúpila na posledné kolo Serie A v piatok 2. júna. "Na jednej strane môže byť výhodou, že nestratili zápasový rytmus. Na druhej môžeme byť po tých desiatich dňoch viac nabudení. Teraz sme trénovali, tri dni sme boli aj v Portugalsku, trochu sme zmenili prostredie. Sezóna je náročná a dlhá, ale cítim, že ako tím sme v dobrej forme. Na začiatku bolo veľa zmien, no postupom času sme sa oveľa viac zomkli, podarilo sa nám zachrániť. Teraz to už len musíme potvrdiť v poslednom vystúpení," povedal Souček.

Štrnásty tím anglickej Premier League sa bude v utorok pred poludním pripravovať v tréningovom centre Sparty na Strahove. "Ešte nikdy sme v Európe netrénovali na štadióne, kde hráme, takže to chceme dodržať. Na Strahove budeme trénovať dopoludnia, máme tam povolenie od (spolumajiteľa West Hamu a majiteľa Sparty) Daniela Křetinského. Nevadí mi to, dôležitejšie je, že finále je v Edene," povedal s úsmevom odchovanec Slavie. "V Edene sa prejdeme na 15 až 20 minút, aby sme si štadión poriadne popozerali. To je náš rituál," dodal.

Prehľad zápasu Fiorentina - West Ham