Liga majstrov: Poznáme nový formát súťaže

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Žiadne skupiny a 36 tímov. Ako bude fungovať nový formát Ligy majstrov?

Manchester City je obhajcom prvenstva v Lige majstrov.
Manchester City je obhajcom prvenstva v Lige majstrov.AFP
Liga majstrov, Európska liga a Európska konferenčná liga budú mať v budúcej sezóne nový formát, v ktorom sa 36 mužstiev zúčastní novej fázy namiesto tradičnej skupinovej. Ako to celé bude fungovať?

Odkiaľ sa vezmú ďalšie štyri tímy?

Od budúcej sezóny sa namiesto 32 klubov zúčastní európskych súťaží 36 účastníkov. Štyri nové miesta sa budú prideľovať podľa umiestnenia v lige, ako aj podľa rebríčka koeficientov UEFA. Takýto spôsob je v súčasnosti uplatňovaný pri určovaní zaradenia do existujúcich turnajov.

Jedna zo štyroch nových miesteniek bude pridelená klubu, ktorý skončí na treťom mieste ligy, ktorá je podľa koeficientu UEFA na piatom mieste, ďalšie miesto bude pridelené domácemu majstrovi. Takto sa z tejto súťaže kvalifikuje päť tímov namiesto doterajších štyroch. Ďalšie dve miesta budú udelené súťažiam, ktoré v tejto sezóne skončia na prvých dvoch miestach v rebríčku koeficientov UEFA, pričom sa zohľadnia aj výsledky v EL a EKL.

Ligová fáza

Podľa súčasného formátu hrajú mužstvá zápasy doma a vonku proti trom tímom vo svojej skupine, aby sa určilo, kto postúpi do vyraďovacej fázy. Od budúcej sezóny však bude všetkých 36 účastníkov súťaže bojovať v jednom ligovom systéme. V novom formáte sa každý z nich stretne s ôsmimi protivníkmi.

V LM a EL budú celky pri žrebovaní zaradené do štyroch nasadzovacích skupín, pričom každý tím dostane dvoch súperov z každej skupiny. Štyri z týchto duelov odohrajú doma a zvyšné štyri vonku. V EKL sa bude žrebovať šesť skupín, pričom každý klub bude mať šesť protivníkov.

Ligu majstrov čaká výrazná zmena formátu.
Ligu majstrov čaká výrazná zmena formátu.AFP

Kto postúpi do vyraďovacej časti?

Osem najlepších tímov z ligového systému postúpi do osemfinále každej súťaže, zatiaľ čo účastníci umiestnení na 9. až 16. mieste sa vo vyraďovacej časti stretnú so súpermi, ktorí skončili na 17. až 24. mieste. Z týchto duelov vzíde druhá osmička, ktorá sa predstaví v osemfinálovom play-off. Kluby z 24. a nižšieho miesta budú po základnej časti zo súťaže vyradené. Od osemfinále zostáva formát súťaže rovnaký ako doposiaľ.

"UEFA jasne ukázala, že sme plne odhodlaní rešpektovať základné hodnoty športu a obhajovať kľúčový princíp otvorených súťaží s kvalifikáciou na základe športových zásluh, čo je plne v súlade s hodnotami a solidárnym modelom európskeho športu," povedal prezident únie Aleksander Čeferin.

"Som naozaj rád, že išlo o jednomyseľné rozhodnutie výkonného výboru UEFA, pričom Európska asociácia klubov, európske ligy a národné asociácie s predloženým návrhom súhlasili. Je to ďalší dôkaz toho, že európsky futbal je jednotnejší ako kedykoľvek predtým," dodal.