Haraslín rozhodol o postupe Sparty, Hancko zahodil penaltu a Feyenoord v Ríme vypadol

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Haraslín rozhodol o postupe Sparty, Hancko zahodil penaltu a Feyenoord v Ríme vypadol
Aktualizované
Haraslín posunul Spartu cez Galatasaray do osemfinále.
Haraslín posunul Spartu cez Galatasaray do osemfinále.Profimedia
Futbalisti milánskeho AC síce vo štvrtkovej odvete šestnásťfinále Európskej ligy prehrali na pôde Rennes, ale postupujú do osemfinále. Ďalej ide aj Benfica. Sparta Praha vyradila Galatasaray. Žreb osemfinále sa uskutoční v piatok o 12:00.

Freiburg - Lens 3:2 pp

/prvý zápas 0:0, postupuje Freiburg/

Lens vstúpil do zápasu výborne a po prvom polčase viedol o dva góly. David Pereira da Costa sa presadil prvýkrát v kariére mimo ligovej súťaže, nikdy predtým neskóroval v národnom pohári či na európskej scéne. Zároveň to bol už jeho štvrtý zásah za posledných šesť duelov a štvrtý celkovo počas ročníka 2023/24, čo je jeho najlepší počin.

Ešte komfortnejšiu pozíciu dal svojmu tímu Elye WahiRoland Sallai sa však po zmene strán ukázal ako záchranca Freiburgu. Najskôr znížil a v nadstavenom čase poslal zápas do predĺženia. V ňom sa stal hrdinom domácich Michael Gregoritsch, ktorý rozhodol o skvelej otočke v skóre a hlavne postupe nemeckého tímu.

Karabach - Braga 2:3 pp

/prvý zápas 4:2, postupuje Karabach/

Karabach si z Portugalska doviezol výborný výsledok 4:2, ale v konečnom dôsledku ho mohlo mrzieť, že pred týždňom inkasoval druhý zásah v nadstavenom čase v penalty, pretože tentoraz bol v 57. minúte vylúčený Cafarqulijev a Braga cítila svoju šancu.

Navyše ju zakrátko do vedenia poslal osemnásťročný Roger Fernandes, pre ktorého išlo o prvý gól na európskej scéne a Djaló vyrovnal priebežný výsledok dvojzápasu na 4:4. Na oba zásahy asistoval Bruma, ktorý od začiatku kalendárneho roka odohrala pred týmto stretnutím pre zdravotné problémy iba 20 minút.

V predĺžení sa takisto diali veci. Matheus de Barros da Silva znížil, razom postupoval Karabach. Simon Banza premenil penaltu a opäť bola výhoda na strane hostí. Nakoniec sa v druhej minúte nadstaveného času stal hrdinom azerbajdžanského tímu len 19-ročný Nariman Akhundzade. Karabach síce doma prehral, ale celkovo uspel 6:5.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Rennes - AC Miláno 3:2

/prvý zápas 0:3, postupuje AC Miláno/

Taliansky klub si síce doma vypracoval sľubný náskok, ale Rennes sa nechcelo vzdať bez boja, čo sa na ihrisku aj potvrdilo. Životný zápas zažil krídelník Benjamin Bourigeaud, ktorý zaznamenal prvý hetrik vo svojej seniorskej kariére. V marci 2022 sa mu ale v rámci Ligue 1 proti Métam podarilo trikrát asistoval.

Zároveň sa stal prvým hráčom od novembra 2020, ktorému sa to podarilo proti AC v pohárovej Európe. Vtedy to dokázal Yusuf Yazici. Vo štvrtok Bourigeaud hneď dvakrát premenil pokutový kop, no aj hostia sa postupne zapájali na listinu strelcov. Najskôr Jovič a potom aj Leão. Rossoneri tak pozíciu favorita splnili a postupujú.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Toulouse - Benfica 0:0

/prvý zápas 1:2, postupuje Benfica/

Toulouse doma cítilo šancu na to, aby vyradilo Benficu. Bolo strelecky aktívnejšie a dostávalo sa do väčších šancí, no na gólový moment čakalo márne. Po bezgólovej remíze postupuje ďalej favorizovaný portugalský tím, aj keď francúzsky outsider nemal ďaleko od prekvapenia.

AS Rím - Feyenoord 2:1 pen.

/prvý zápas 1:1, postupuje AS Rím/

Slovenský obranca Dávid Hancko nechýbal v základnej zostave hostí, odohral kompletnú minutáž. Santiago Giménez strelil v minulej sezóne za Feyenoord celkovo 23 gólov, na čo potreboval 45 zápasov. Teraz otvoril skóre svojim 22 presným zásahom v ročníku, pričom nastúpil do 30. duelu. 

Zakrátko však vyrovnal Lorenzo Pellegrini, ktorý od príchodu De Rossiho na lavičku AS zaznamenal už štvrtý presný zásah. Lepšie sú v tomto smere spomedzi záložníkov z tímov TOP 5 najlepších líg iba Bourigeaud a Loftus-Cheek. Stretnutie v Ríme sa v riadnom hracom čase a ani v predĺžení nerozhodlo, a tak na rad prišli penalty.

V prvej sérii uspeli obaja strelci, ale potom sa pomýlil Lukaku. Ponúknutú výhodu nevyužil Hancko, ktorého pokus Svilar vytesnil. Po tretej sérii už viedol AS, nakoľko Cristante dal a Jahanbakhsh neuspel. Aouar takisto mieril presne a Zalewski poslal AS Rím do osemfinále.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Marseille - Šachtar Doneck 3:1

/prvý zápas 2:2, postupuje Marseille/

Pierre-Emerick Aubameyang vyrovnal 31. gólom rekord Henrika Larssona a dostal sa na delené prvé miesto tabuľky strelcov v histórii Európskej ligy/Pohára UEFA. Zároveň sa odpútal od 30-gólového Falcaa. Po zmene strán prihral na zásah Sarra, poistku pridal Kondogbia a Marseille postupuje.

Sparta Praha - Galatasaray 4:1

/prvý zápas 2:3, postupuje Sparta/

Sparta prišla v Istanbule o lepší výsledok v samotnom závere, ale doma si všetko vynahradila. Do vedenia ju dostal Preciado a aj keď vyrovnal Bardakci, tak v 70. minúte bol vylúčený Ayhan, čo Pražania využili na jednotku. Do vedenia ich znova dostal Tuci, ktorý následne prihrával na Lukáša Haraslína a ten spečatil postup svojho tímu. Práve jeho zásah bol v konečnom dôsledku rozdielový a posunul Spartu ďalej. Slovenský krídelník nastúpil v základnej zostave a absolvoval kompletnú minutáž. Eufóriu z postupu spečatil v nadstavenom čase Kuchta.

Haraslín a jeho pohyb na ihrisku.
Haraslín a jeho pohyb na ihrisku.Statsperform/Profimedia

Sporting - Young Boys 1:1

/prvý zápas 3:1, postupuje Sporting/

Viktor Gyökeres strelil už svoj 29. gól v rámci všetkých súťaží tejto sezóny, pridal aj desať asistencií. Na toto všetko potreboval iba 33 zápasov, pričom ešte nepremenil penaltu. Žiadny iný futbalista z TOP 7 líg neprispel v tejto sezóne na vyšší počet zásahov.