Liverpool strelil Sparte päť gólov. Schranz skóroval za Slaviu, AC sa trafilo štyrikrát

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama

Liverpool strelil Sparte päť gólov. Schranz skóroval za Slaviu, AC sa trafilo štyrikrát

Aktualizované
Liverpool si zgustol na Sparte.
Liverpool si zgustol na Sparte.Profimedia
Futbalisti Liverpoolu vyhrali vo štvrtok v úvodnom zápase osemfinále Európskej ligy na pôde Sparty Praha 5:1. AS Rím doma porazil Brighton hladko 4:0. Slavia Praha prehrala proti milánskemu AC 2:4. Odvety sú na program o týždeň 14. marca.

Sporting - Atalanta 1:1

Úvodné stretnutie sa v Lisabone hralo už počas stredajšieho večera, keďže vo štvrtok doma nastúpi Benfica a podľa pravidiel UEFA nemôžu vo vyraďovacej fáze hrať naraz dva tímy z rovnakého mesta. Sporting začal lepšie, pretože Paulinho vsietil svoj prvý gól v tejto sezóne Európskej ligy.

Vyrovnať dokázal Gianluca Scamacca. Od začiatku minulej sezóny sa presadil v európskych súťažiach sedemkrát, čo je najviac spomedzi všetkých talianskych hráčov. Atalanta druhý raz v histórii neprehrala sedemkrát po sebe v jednej sezóne niektorej z európskych súťaží. Prvý raz sa jej to podarilo počas ročníka 1990/91 v Pohári UEFA.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

AS Rím - Brighton 4:0

Od príchodu trénera De Rossiho na lavičku AS strelil útočník Dybala už svoj ôsmy gól, pričom sa trafil v treťom stretnutí po sebe, dokopy v nich zaznamenal päť zásahov. Bol to jeho prvý gól v aktuálnom ročníku Európskej ligy. Lukaku skóre zvýšil siedmym zásahom v EL, čo znamená, že je jej najlepším strelcom.

Po zmene strán hladkú výhru domácich podčiarkli Mancini a Cristante, na oba zásahy prihrával El Shaarawy. Celkovo má v aktuálnom ročníku EL na konte už päť asistencií. AS Rím si pred odvetou na anglickej pôde vytvoril doslova luxusný náskok, ktorý by nemal premrhať.

Rimania strelili štyri zásahy do siete anglického tímu len druhý raz v histórii. Hosťujúci tréner De Zerbi premiérovo prehral s Brightonom trikrát po sebe. Naposledy sa mu to stalo ešte na lavičke Sassuola v roku 2020.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Karabach - Bayer Leverkusen 2:2

Leverkusen v tejto sezóne neprehral ani raz, no v Karabachu sa takmer zrodilo veľké prekvapenie. Tím z Azerbajdžanu v minulom kole vyradil favorizovanú Bragu a nezľakol sa ani jedného z najlepšie hrajúcich mužstiev sveta. Po polčase viedli domáci 2:0, keďže Juninho na prvý zásah prihral a druhý sám dal.

Bol to už jeho 22. zásah v sezóne. Po zmene strán však Bayer zabral a zachránil aspoň remízu. Najskôr znížil Wirtz a v nadstavenom čase sa prvý raz od 20. decembra presadil český útočník Schick. Nemecký klub tak vezie do domácej odvety určite lepší výsledok ako to vyzeralo cez prestávku.

"Farmaceuti" sa koncentrujú na zisk prvej trofeje po viac ako 30 rokoch a prvého ligového titulu, tréner Xabi Alonso tak nepostavil v azerbajdžanskej metropole do základu niekoľko opôr vrátane kapitána a brankára so slovenskými koreňmi Lukáša Hradeckého.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Sparta Praha - Liverpool 1:5

Liverpool mal dobrý štart do zápasu a Mac Allister poslal favorita do vedenia z pokutového kopu. Argentínčan sa podieľal v ostatných piatich dueloch až na šiestich góloch (2+4). Následne si Sparta vypracovala veľké šance, ale strelu Haraslína po zákroku Kellehera vykopol z čiary Quansah a Birmančevič zlyhal pred prázdnou bránou.

Vedenie hostí tak krásnou strelou z diaľky navýšil Núñez. Uruguajský útočník sa postaral o jubilejný 1000. gól Liverpoolu pod vedením trénera Kloppa (476 zápasov). Tesne pred polčasom sa presadil aj druhý raz. Núñez sa podieľal v tejto sezóne už na 26 góloch (15+11), priemerne prispeje každých 85 minút. 

Vstup do druhého dejstva každopádne pre The Reds nebol ideálny. Najskôr si striedajúci Bradley v snahe odkopnúť loptu strelil vlastný gól po niekoľkých sekundách na ihrisku a hneď na to sa zranil Konaté. Nahradiť ho musel van Dijk. Dve asistencie zaznamenal Elliott. Kloppovci si vytvorili skvelý náskok pred domácou odvetou.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

AC Miláno - Slavia Praha 4:2

Osud stretnutia výrazne ovplyvnila červená karta Dioufa z 26. minúty. Následne poslal domácich do vedenia Giroud. Doudera síce ešte reagoval, ale pred prestávkou sa presadili aj Reijnders a Loftus-Cheek. Angličan skóroval za AC v každom z úvodných troch zápasov EL, čo naposledy dokázal Zvonimir Boban v roku 1995.

V 61. minúte prišiel na ihrisko slovenský krídelník Ivan Schranz a po štyroch minútach sa gólovo presadil. Konečnú podobu výsledku dal portugalský ofenzívny hráč Rafael Leao, ktorý zaznamenal aj dve asistencie. Rovnaký počet prihrávok si pripísal tiež Florenzi. Na konci zápasu nastúpil za Slaviu aj ďalší Slovák Michal Tomič.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Benfica - Rangers 2:2

Stretnutie medzi Benficou a Rangers sa skončilo nerozhodne. Smoliarom stretnutia bol obranca hostí Connor Goldson, ktorý si dal vlastný gól a vyrovnal na konečných 2:2.

Freiburg - West Ham 1:0

Freiburg doma uspel, keď zdolal West Ham. Oba tímy si opakujú vzájomné zápasy zo skupinovej fázy, kedy sa tiež stretli proti sebe. O víťazstve nad úradujúcim majstrom Konferenčnej ligy rozhodol Michael Gregoritsch. Nemecký klub sa tak priblížil k historickému maximu na európskej scéne, ktorým je vlaňajšie osemfinále v EL, v ktorom nestačil na Juventus.

Marseille - Villarreal 4:0

Gabonský útočník Pierre-Emerick Aubameyang strelil pri vysokej výhre Marseille hneď dva góly a celkovo ich má v Európskej lige na konte už 33, čím sa osamostatnil v historickom rebríčku najlepších strelcov tejto súťaže, pričom sa do úvahy berie aj bývalá súťaž Pohár UEFA. Druhý Henrik Larsson ich zaznamenal 32.

Aubameyang je navyše s deviatimi zásahmi najlepším strelcom tejto sezóny Európskej ligy. Francúzsky tím si vytvoril výbornú pozíciu do odvety. Villarreal síce dohrával zápas bez vylúčeného obrancu Morena, ale ten videl červenú kartu až po tom, ako padli všetky štyri presné zásahy.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform