Mendilibar prišiel, zachránil Sevillu od zostupu a doviedol ju k siedmej európskej trofeji

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Mendilibar prišiel, zachránil Sevillu od zostupu a doviedol ju k siedmej európskej trofeji
Sedem európskych titulov má po strede na konte sevillský celok.
Sedem európskych titulov má po strede na konte sevillský celok.
Profimedia
Znie to až neuveriteľne. A možno to neprekvapí nikoho. Sevilla našla opäť recept, ako ovládnuť druhú najprestížnejšiu klubovú súťaž v Európe. Po siedmy raz v histórii. Žiadny iný tím nedosiahol v Európskej lige viac víťazstiev. V Budapešti zdolala po penaltovom rozstrele AS Rím.

Triumf veterána, ktorý mentálne pozdvihol mužstvo

Duel sa v riadnom hracom čase skončil nerozhodne 1:1. Skóre otvoril Paulo Dybala a po zmene strán vyrovnal vlastným gólom Gianluca Mancini. Tempo postupne opadlo, hráči boli viditeľne unavení. Aj preto predĺženie rozhodnutie neprinieslo. 

Napínavý súboj dospel do penaltového rozstrelu. Hrdinom sa stal brankára Yassine Bono, ktorý si poradil s pokutovými kopmi Ibañeza a Manciniho. Na opačnej strane sa z jeho spoluhráčov nemýlil ani jeden.  O rozhodujúci zásah sa postaral Gonzalo Montiel. Nebola to prvá kľúčová penalta v jeho kariére. Tú prvú kopol, rovnako úspešne, v decembri v Katare. Vo finále majstrovstiev sveta proti Francúzsku. 

Prehľad zápasu Sevilla - AS Rím

Víťazstvo je pozoruhodným úspechom pre 62-ročného Josého Luisa Mendilibara, ktorý prevzal Sevillu len v marci a teraz oslavuje svoju prvú veľkú trofej v kariére.

"Budeme si to užívať, pretože to stálo veľa síl a momentálne ani neviem, či zostanem v klube, alebo nie. Je mi to jedno," hlásil šťastný veterán, keďže sa s vedením dohodol na kontrakte do konca aktuálneho ročníka.

Hlavný lodivod nie je žiadnou európskou hviezdou typu Guardiola či ako jeho náprotivok Mourinho. Napriek tomu má množstvo skúseností so španielskym futbalom a za sebou odtrénovaných viac než 500 duelov. Klub ho priviedol, aby Sevillu zachránil od zostupu z najvyššej súťaže. Nielen, že sa mu to podarilo v predstihu, no doviedol ho tiež k európskej sláve.

"Keď som prišiel, povedal som hráčom, že sú veľmi dobrí, ale že nie sú mentálne na správnom mieste. To bola moja úloha. Nakoniec mi ukázali, že sú skvelí," doplnil.

Náročné obdobie

Sevilla si po inak náročnej sezóne udržala v súťaži neuveriteľný rekord. Ovládla siedme finále zo siedmich, v ktorých sa predstavila. V priebehu ročníka vystriedala dvoch manažérov. Nachádzala sa v spodnej časti tabuľky La Ligy. Do formy sa dostala prakticky až v apríli. 

V predchádzajúcich kolách si poradila s prekážkami v podobe PSV Eindhoven, Fenerbahce či Manchester United. V semifinále ju nezastavil ani taliansky Juventus.

"Bol to zápas v štýle Sevilly. Musíme trpieť, aby sme vyhrali. Nie je to jednoduché. To, ako sme prepojení s touto súťažou, je niečo, čo sa nedá vysvetliť," povedal Lucas Ocampos pre španielsku televíziu Movistar Plus.

Puskás Aréna bola svedkom tretieho finále Európskej ligy v rade, ktoré rozhodli penalty. Andalúzania, ktorí sa nepomýlili ani v jednom prípade, si vybojovali pre budúcu sezónu miestenku do Ligy majstrov.