Mourinho prvýkrát prehral európske finále, Sevilla je zase raz víťazom Európskej ligy

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Mourinho prvýkrát prehral európske finále, Sevilla je zase raz víťazom Európskej ligy
Aktualizované
Sevilla sa stala víťazom Európskej ligy v sezóne 2022/23.
Sevilla sa stala víťazom Európskej ligy v sezóne 2022/23.Profimedia
Futbalisti Sevilly vyhrali finále Európskej ligy po pokutovom rozstrele, ktorý rozhodol Montiel. Ten sa stal hrdinom aj vo finále MS 2022, kedy zabezpečil zlato Argentíne. Tréner José Mourinho (60) prvý raz v histórii prehral európske finále.

FC Sevilla - AS Rím 2:1 po pen. (0:1, 0:0)

Gól: 55. Mancini (vl.) - 35. Dybala

Základné zostavy oboch tímov.
Základné zostavy oboch tímov.Flashscore

Stretnutie začalo veľkým bojom o každú loptu, pričom Rimania čakali v bloku na to, čo vymyslí Sevilla, ale práve oni mali prvú možnosť. Po akcii na pravom krídle ostal v pokutovom území úplne osamotený Spinazzola, zakončenie z prvej mu skvele zlikvidoval Bono.

Po polhodie hry si AS pýtal pokutový kop po tom, ako Gudelj odkopol loptu takmer z hlavy Abrahama, ale VAR rozhodol, že o faul nešlo.

V 35. minúte získal Ibaňez loptu v strede poľa, Mancini poslal krásnu kolmicu medzi obrancov a po skvelom nábehu i krížnej strele Paula Dybalu sa prvýkrát menilo skóre - 0:1.

Fernando síce mohol vyrovnať, pretože na päťke po centri z rohu ostal úplne sám, no v záklone hlavičkoval nad. Na druhej strane Pellegrini spadol v šestnástke, dostal žltú kartu za filmovanie.

Sevilla išla počas siedmich nadstavených minút za vyrovnaním, nesmierne blízko bol Rakitič. Ranou ľavačkou z diaľky opečiatkoval žrď a centimetre chýbali, aby si Patrício nedal vlastný gól po odraze hracieho predmetu.

Štatistický pohľad na stretnutie.
Štatistický pohľad na stretnutie.Flashscore

Španielsky tím odštartoval aktívne aj druhé dejstvo a po centri sprava vyrovnal, nakoľko v snahe odkopnúť loptu si ju do vlastnej svätyne nešťastne nasmeroval Gianluca Mancini - 1:1.

AS Rím sa mohol opätovne dostať do vedenia po štandardnej situácii, keďže lopta spadla a Abraham ju zblízka nasmeroval do Bona. Nasledovala veľká skrumáž na päťke, z výbornej pozície strieľal potom vedľa Ibaňéz.

Štvrťhodinu pred koncom sa Ocampos preštrikoval v pokutovom území, zozadu mu pomohol na zem Ibaňéz. Hlavný rozhodca Taylor najskôr nariadil penaltu, po konzultácii a prezretí si systému cez VAR rozhodnutie zmenil.

Striedajúci Belotti sa mohol stať hrdinom. Rýchla rozohrávka priameho kopu ho poslala pred päťku, kde bol sám. Bono pravou rukou, dokonca končekmi prstov, zakončenie volejom vytesnil. Bol to naozaj skvostný zákrok.

Nadstavenie aj v druhom polčase patrilo Seville. Najskôr En-Nesyri hlavičkoval nad, vzápätí bol zablokovaný pokus Ocamposa a Fernando všetko ukončil pokusom vedľa. Finále tak išlo do predĺženia.

Hodnotenie hráčov základných zostáv.
Hodnotenie hráčov základných zostáv.Flashscore

To sa síce hralo naďalej v dobrom tempe, ale defenzívy boli ešte ostražitejšie a neprichádzali zakončenia. AS sformovane odolával aktivite Sevilly. Bolo to skôr čakanie na chybu na jednej či druhej strane. Unavení a doudieraní hráči už ako keby chceli penalty.

Pôvodných šesť nadstavených minút sa poriadne predĺžilo a v jedenástej hlavičkoval do brvna Smalling. Celkovo ich bolo skoro dvanásť. Okrem toho sa iskirilo aj na lavičkách. Taylor rozdal celkovo 14 žltých kariet, jednu videl i Mourinho. Stretnutie však do pokutových kopov nakoniec dospelo.

Ocampos otvoril rozstrel presne, rovnako reagoval Cristante. V druhej sérii však Lamela dal a Mancini zaváhal. Rakitič ešte zlepšil pozíciu svojho tímu, pričom žrď trafil Ibaňéz. Hrdinom sa stal Gonzalo Montiel. Penaltu mu síce Patrício chytil, ale pohol sa z čiary skôr, takže pokus sa opakoval a tentoraz bol úspešný.

José Mourinho prvýkrát v kariére prehral finále európskej pohárovej súťaže, zatiaľ čo Sevilla potvrdila dominanciu v EL/Pohári UEFA svojim siedmym víťazstvom od roku 2005. Andalúzsky klub finále tejto súťaže ešte nikdy neprehral. Okrem toho si zabezpečil miestenku do nadchádzajúcej sezóny Ligy majstrov, kde bude mať španielsky futbal až päť zástupcov.

Gólový film zápasu.
Gólový film zápasu.Flashscore