Renesancia talianskeho futbalu. Tri európske finále pripomínajú slávne 90. roky

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Renesancia talianskeho futbalu. Tri európske finále pripomínajú slávne 90. roky
Lautaro Martínez oslavuje postup do finále Ligy majstrov.
Lautaro Martínez oslavuje postup do finále Ligy majstrov.Profimedia
Taliansky klubový futbal je opäť na vrchole. Pamätníci si možno spomenú na mýtické deväťdesiate roky, keď Sampdoria Janov, AC Miláno či Juventus udávali trendy v európskom futbale. Po troch desaťročiach je tu nový hviezdny moment - tri tímy Serie A budú usilovať o trofej vo finále európskych súťaží - Inter, AS Rím a Fiorentina si zabezpečili zápasy v Lige majstrov, Európskej lige, resp. Európskej konferenčnej lige.

V rokoch 1992 až 1998 sa nestalo, že by taliansky tím chýbal vo finálovom zápase najprestížnejšej klubovej súťaže. V 1994 porazilo AC Miláno vo finále LM Barcelonu 4:0, Inter vyhral Pohár UEFA a iba Parma sa musela skloniť pred Arsenalom vo vtedajšom Pohári víťazov pohárov. Vtedy malo Taliansko naposledy tri tímy v troch európskych finále.

V nasledujúcich rokoch sa milánskym klubom síce podarilo vyhrať Ligu majstrov (2003 a 2007 AC, 2010 Inter), ale inak dominancia talianskeho futbalu pominula. Išlo skôr o individuálne úspechy. Teraz je situácia iná. Taliansky futbal má pred sebou tri rozprávkové večery v rýchlom slede za sebou.

Radosť Rimanov po postupe cez Leverkusen do finále EL.
Radosť Rimanov po postupe cez Leverkusen do finále EL.AFP

Ako prvý pôjde do boja AS Rím, ktorý sa 31. mája v Budapešti stretne vo finále Európskej ligy so Sevillou. O týždeň neskôr hostí Praha duel Fiorentiny s West Hamom Európskej konferenčnej ligy a 10. júna sa v Istanbule odohrá finálový zápas Ligy majstrov medzi Interom a Manchestrom City.

Chýba len Juventus, ktorého účasť vo finále Európskej ligy by Taliansku dala istotu, že aspoň jedna trofej zostane na Apeninskom polostrove. "Stará dáma" však podľahla Seville po predĺžení a neúspech len podčiarkol tohtoročnú zvláštnu sezónu, keď sa viac ako o futbale hovorilo o falšovaní účtovníctva, súdnych sporoch, odvolaní predstavenstva či odpočítaní a následnom vrátení 15 ligových bodov.

Talianskych fanúšikov môže viac mrzieť neúčasť Neapolu, ktorý v tejto sezóne hral mimoriadne atraktívny a ofenzívny futbal. Bojoval na viacerých frontoch, ale všade nezvíťazí. Pod Vezuvom sú radi aj za domáci triumf.

Stávky na mladých a široké kádre

Kde hľadať dôvody vzostupu talianskeho trendu? V posledných rokoch pracujú tamojšie kluby na dlhodobých projektoch, ktoré začínajú prinášať ovocie. Názorným príkladom je AC Miláno. To v posledných sezónach zabudovalo do kádra skupinu mladých hráčov vrátane Rafaela Leãa a Thea Hernándeza.

"Rossoneri", ktorí sa v minulom ročníku stali majstrami, navyše stále čakajú, kým dozrejú ďalšie posily Charles De Ketelaere alebo Sergiño Dest. Zverenci Stefana Pioliho síce v tejto sezóne nezískali ani jednu trofej, ale o svoju budúcnosť sa obávať nemusia.

Taliansko jednoducho vsadilo na mládež a rozumné investície na trhu, ktoré klubom umožnili rozšíriť svoje hráčske kádre. A riešenie sa našlo aj v novom formáte mládežníckej súťaže Primavera, kde už pod dohľadom trénerov A-tímov vyrastajú nádejní mladíci, ktorí často aj keď len na pár minút naskočia do zápasov Serie A.

Štyri sezóny, štyria majstri

Oživenie talianskeho futbalu sa prejavuje aj na ligových majstroch z posledných rokov. Po takmer 10 rokoch dominancie Juventusu sa v posledných štyroch sezónach stali víťazmi Serie A štyri rôzne kluby. Po spomínanom Juve to boli Inter, AC a naposledy Neapol. Nové konkurenčné prostredie pomohlo aj Fiorentine.

Množstvo talentov, ktoré prichádzajú z celého sveta na Apeninský polostrov hľadať futbalové šťastie, samozrejme, pomohlo aj klubom v nižších poschodiach tabuľky. Ľahšie sa dostanú k tým, ktorí sa na prvý pokus nedostali do zostáv slávnych tímov.

Negatívum možno pociťuje talianska reprezentácia, keďže napriek rastúcej prestíži Serie A "Squadra Azzurra" chýbala na dvoch po sebe idúcich majstrovstvách sveta. Napriek tomu taliansky klubový futbal zažíva rozmach.