Udalosti Serie A: Liga majstrov pre AC a komplikácia v boji o záchranu

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Udalosti Serie A: Liga majstrov pre AC a komplikácia v boji o záchranu
Medzi lavičkami AS Rím a Fiorentiny to poriadne vrelo.
Medzi lavičkami AS Rím a Fiorentiny to poriadne vrelo.Profimedia
Zatiaľ čo AC Miláno si víťazstvom na pôde Juventusu zabezpečilo postup do Ligy majstrov, konkurenčný Inter sa teší z formy, vďaka ktorej hľadí na finále Ligy majstrov s optimizmom. V Serii A, ktorú čaká záverečné kolo, ešte ostávajú nevyriešené veci: Atalanta, AS Rím a Juventus bojujú o miestenky do Európskej ligy, pričom jeden z dvojice Verona a Spezia poputuje do nižšej súťaže.

V Taliansku je jasno v tom, kto sa kvalifikuje do budúcoročnej edície Ligy majstrov. Najprestížnejšiu súťaž si okrem víťazného Neapolu zahrajú aj dva milánske tímy, ako aj Lazio, ktoré v tomto kole zdolalo Cremonese 3:2, čo potešilo tipujúcich, keďže len štvrtýkrát v tejto sezóne Serie A strelilo doma aspoň tri góly.

V tábore Juventusu zavládol smútok spojený s hnevom, keď nedokázal doma poraziť AC Miláno, čím zostal na siedmej priečke, ktorá by za súčasných okolností znamenala len Európsku konferenčnú ligu - diváci to ocenili veľkým piskotom. Ten si "vychutnal" najmä náhradník Ángel Di María. Stal sa totiž symbolom nevydarenej sezóny, ktorú mal pod prstom tréner Massimiliano Allegri.

Práve on si tvrdohlavo stál za príchodom skúseného argentínskeho matadora, ktorého však, ako všetci očakávali, pribrzdili zranenia. "Takúto sezónu neprajem nikomu," povedal kouč po zápase a potom dodal: "Ale na ihrisku sme skončili tretí a zaslúžili by sme si kvalifikovať sa do Ligy majstrov. Teraz je to však preč."

Potenciálna tabuľka Serie A bez odpočítaných bodov Juventusu.
Potenciálna tabuľka Serie A bez odpočítaných bodov Juventusu.Livesport

Pochopiteľne narážal na odpočet bodov, ktorý Juventus odsunul z vysnívaných priečok. Aj on však potvrdil, že klub sa už nebude odvolávať a celá záležitosť je vyriešená. Allegri má však o svojom pokračovaní jasno. Sám nevidí dôvod na odchod a je pripravený ísť ďalej.

Fanúšikovia však majú iný názor a dôvodom je aj to, čo po stretnutí povedal Leonardo Bonucci: "Dve sezóny bez jedinej trofeje v rade nie je výkon hodný Juventusu." Pád turínskeho giganta ilustruje zaujímavý fakt, že prehral oba sezónne zápasy s AC Miláno. To sa za predchádzajúcich 50 rokov stalo len dvakrát!

Naposledy utrpeli "čierno-bieli" desať ligových prehier v sezóne 2010/11, po ktorej prišla séria výrazných zmien a angažovanie trénera Antonia Conteho, čo vyústilo do desaťročnej dominancie. Ak sa dá veriť komentárom zo strany turínskeho vedenia, niečo podobné sa teraz nechystá. Ale naozaj každému stačí desať minút slušnej hry na zápas, ako to bolo vidieť nielen v nedeľu?

Allegri nemôže byť s touto sezónou spokojný.
Allegri nemôže byť s touto sezónou spokojný.AFP

Tlak na svoje vedenie musel vyvíjať aj Stefano Pioli, keďže splnil stanovený cieľ a ešte dostal "Rossoneri" do semifinále Ligy majstrov. To bolo určite nad plán. Pri pohľade na posledné dve sezóny to k minuloročnému titulu pridáva ďalší úspech, čo naznačuje kontinuitu. "Ak však chceme v budúcom ročníku bojovať v Lige majstrov a Serii A, musíme výrazne posilniť káder." Športový riaditeľ Paolo Maldini je už údajne v plnom prúde a presviedča vedenie o potrebe ďalších investícií.

V modro-čiernej časti Milána bolo veselo už deň predtým, keď Inter potvrdil svoju bezchybnú formu skvelým štartom do rozhodujúceho súboja s Atalantou. Dva góly v úvodných troch minútach proti silnému súperovi sú jasným odkazom pre trénera Pepa Guardiolu: "Nebudete to mať ľahké".

Aký odkaz chcel José Mourinho vyslať Seville pred blížiacim sa finále Európskej ligy, však v tejto súvislosti nie je úplne jasné. Rimania vo Florencii pred stredajším vrcholom sezóny šetrili viaceré opory, pričom Paulo Dybala dokonca do Toskánska ani necestoval. Hodinu hry boli "Giallorossi" lepším mužstvom a išli za víťazstvom 1:0, ale potom prišli zmeny - opäť s ohľadom na finále - a tu Mourinho kapituloval.

Jeho náprotivok Vincenzo Italiano, ktorého mimochodom tiež čaká finále (o desať dní v Prahe), dokázal do súboja zasiahnuť oveľa lepšie. Fiorentina v závere otočila skóre a pre Rimanov to znamenalo koniec nádejí na postup medzi najlepšiu štvorku. A tiež siedme ligové stretnutie bez víťazstva v rade. Je jasné, že Mourinho boj o štvrté miesto už dávno vzdal.

Potvrdenia týchto myšlienok sme sa však nedočkali, keďže AS Rím podobne ako vlani vyhlásil bobríka mlčania a s médiami sa nebude rozprávať ani po poslednom kole. Oficiálne pre kontroverzné rozhodnutia rozhodcov vo Florencii, kde opäť lietali emócie medzi lavičkami - sám Mourinho videl žltú kartu, hoci sa potom s kolegom Italianom objal a uzmieril.

Možno nás teda čakajú posledné dve tlačové konferencie "Special One" vo farbách AS Rím - pred a po finále Európskej ligy, ak sú fámy o Portugalcovom odchode pravdivé.

Hráč kola

Sen o ôsmom mieste zostáva pred posledným kolom reálny. Turín má rovnaký počet bodov ako Fiorentina a stretne sa ešte s Interom. Lepšiu formu si turínsky FC mohol želať iba ťažko. Víťazstvo 4:0 na pôde Spezie, ktoré bolo štvrtým vonkajším (a s čistým kontom) v rade, zariadil chorvátsky stredopoliar Nikola Vlašič.

V meraní síl, v ktorom mdomáci bojovali o záchranu, si pripísal dve cenné asistencie. Autor piatich gólov a šiestich asistencií v tejto sezóne sa postaral o to, že Turínčanom chýba k veľkému úspechu už len to, aby v poslednom kole predviedli výkon, akoby hrali vonku. Doma totiž nyvehrali už šesť zápasov po sebe.

Gól kola

Lepšie neskoro ako nikdy. Istotu záchrany vystrelil pre Lecce 21-ročný útočník Lorenzo Colombo, ktorý v 101. minúte premenil penaltu v Monze. Odvahu hráča narodeného v roku 2002 znásobil fakt, že jeho tím čelil pokutovému kopu približne štvrťhodinu predtým. Colombo sa však nezľakol a neďaleko miesta, kde sa narodil a vyrastal, strelil svoj doteraz najdôležitejší gól kariéry.

Lecce tak mohlo už pred posledným kolom oslavovať zotrvanie v najvyššej súťaži. Hellas Verona a Spezia naopak také šťastie nemali. Ligúrčania v sobotu prehrali doma s Turínom nepochopiteľne 0:4, no ich súperi z Verony to napriek sľubnému priebehu nedokázali využiť (1:1). Oba tímy majú rovnaký počet bodov a reálne hrozí, že po skončení sezóny budú bojovať o záchranu v bonusovom zápase. Stačí, aby sa na ich súčasnej situácii v poslednom kole nič nezmenilo.