Schick spasil Leverkusen, Karabach bol sekundy od senzácie. Liverpool dal Sparte šestku

Reklama
Reklama
Reklama
Ďalšie
Reklama
Reklama
Reklama
Schick spasil Leverkusen, Karabach bol sekundy od senzácie. Liverpool dal Sparte šestku
Aktualizované
Leverkusen si proti Karabachu prešiel všetkým možným, ale nakoniec postúpil.
Leverkusen si proti Karabachu prešiel všetkým možným, ale nakoniec postúpil.Profimedia
Futbalisti Slavie Praha prehrali štvrtkový odvetný zápas osemfinále Európskej ligy proti milánskemu AC a v súťaži končia. West Ham zdolal Freiburg 5:0, čím si zabezpečil postup. Liverpool vyhral nad Spartou 6:1. Žreb štvrťfinále sa uskutoční v piatok o 13:00 v Nyone.

Rangers - Benfica 0:1

/prvý zápas 2:2, postupuje Benfica/

Benfica jediným gólom rozhodla o postupe, postaral sa oň Rafa Silva. Asistoval mu Ángel Di María, ktorý sa podieľal na každom z troch zásahov portugalského mužstva v tomto dvojzápase (1+2). Hostia vyhrali na škótskej pôde prvý raz od roku 1960. Rangers síce mali vyššie držanie lopty, ale to na úspech nestačilo.

Slavia Praha - AC Miláno 1:3

/prvý zápas 2:4, postupuje AC Miláno/

Slavia síce ešte chcela zabojovať o postup, ale tieto plány prakticky zrušila červená karta Holeša už z 20. minúty. Po nej prišli góly favorita. Anglický stredopoliar Ruben Loftus-Cheek pritom potvrdzuje, že sa nachádza v skvelej forme. V 33 dueloch tohto ročníka zaznamenal už deväť gólov, za predošlé štyri sezóny ich vsietil iba štyri (116 zápasov).

Zároveň je prvým stredopoliarom AC od sezóny 2006/07 s aspoň štyrmi zásahmi v jednom ročníku niektorého z európskych pohárov. V spomínanom ročníku to dokázal Kaká. Brazílčan strelil v rámci Ligy majstrov dokonca až desať zásahov. Výborný zápas odohral aj Pulisic, strelil gól a na ďalší asistoval.

Jedinou škvrnou na postupe milánskeho tímu je zranenie jeho brankárskej jednotky. Maignan totiž musel už v 21. minúte opustiť ihrisko, nahradil ho Sportiello. Slavia doma prehrala tretí z posledných 20 pohárových zápasov. Celý druhý polčas odohral Slovák Michal Tomič. Jeho krajan Ivan Schranz nastúpil na záverečných deväť minút.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Villarreal - Marseille 3:1

/prvý zápas 0:4, postupuje Marseille/

Ešte nikdy v histórii Európskej ligy sa nestalo, aby z dvojzápasu postúpil tím, ktorý úvodné stretnutie prehral aspoň o štyri góly a Villarreal na tom nič nezmenil. Bol však veľmi blízko, pretože sa postupne presadili Capoue, Sorloth a Mosquera, ale ani výhra 3:1 nestačila na prienik medzi osem najlepších tímov súťaže, kde zamierilo Marseille. Francúzsky tím sa dostal do štvrťfinále EL prvý raz od roku 2010.

West Ham - Freiburg 5:0

/prvý zápas 0:1, postupuje West Ham/

West Ham síce úvodné stretnutie prehral, ale postup si nenechal vziať, nakoľko doma skóre otočil. Začal to Paqueta a pokračoval Jarrod Bowen. Vo všetkých súťažiach tejto sezóny to bol jeho osemnásty gól, čím vyrovnal svoju najlepšiu sezónu 2021/22 v drese Hammers, ale oproti tej odohral o pätnásť duelov menej.

V ére Premier League strelil za jednu sezónu viac zásahov iba John Hartson a to devätnásť (1997/98). Bowen si následne pripísal aj dve asistencie. Prvú pri zásahu Creswella. Skúsený krajný bek zaknihoval svoj vôbec prvý gól v pohárovej Európe.

Nakoniec jednoznačnú výhru domácich spečatil štvrtým a piatym gólom v tomto ročníku Európskej ligy ghanský futbalista Mohammed Kudus. West Ham vyhral na domácej pôde už jedenásty zápas v rámci európskych súťaží. Naposledy strelil na medzinárodnej scéne päť gólov ešte v roku 1980 proti Realu Madrid Castilla.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Atalanta - Sporting 2:1

/prvý zápas 1:1, postupuje Atalanta/

Gianluca Scamacca skóroval proti Sportingu v troch zápasoch, čo v rámci Ligy majstrov a Európskej ligy dokázal proti jednému súperovi naposledy Neymar v sezóne 2014/15. Taliansky útočník sa postaral o víťazný gól a Atalanta postúpila cez portugalského súpera.

Bayer Leverkusen - Karabach 3:2

/prvý zápas 2:2, postupuje Leverkusen/

Karabach už v prvom zápase siahal na víťazstvo, nakoniec Leverkusen zachránil remízu, tentoraz mal duel veľmi podobný priebeh. Azerbajdžanský majster sa ujal vedenia po zmene strán, keď sa presadil Zoubir. Cafarquliyev potom videl červenú kartu, ale ani to nezastavilo Juninha, aby sa presadil rovnako ako v úvodnom dueli.

Pravý obranca Frimpong sa však zakrátko postaral už o svoj jedenásty gól v sezóne, trinástou asistenciou ho našiel Grimaldo. V druhej minúte nadstavenia český útočník Patrik Schick vyrovnal a nakoniec sa nehralo ani predĺženie, pretože práve tento kanonier druhým zásahom zo siedmej minúty nadstavenia rozhodol o výhre a postupe Bayeru. Naďalej tak platí, že Leverkusen neprehral v tejto sezóne ešte ani jeden zápas.

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Brighton - AS Rím 1:0

/prvý zápas 0:4, postupuje AS Rím/

Danny Welbeck strelil v európskych súťažiach prvý gól od roku 2018. Brighton síce odvetu na domácom štadióne vyhral, ale pri svojej prvej účasti v európskych súťažiach vypadol medzi 16 najlepšími tímami Európskej ligy, keďže AS pricestoval na juh Anglicka s pohodlným náskokom 4:0.

Liverpool - Sparta Praha 6:1

/prvý zápas 5:1, postupuje Sparta/

Sparta sa na Anfielde ani nestihla spamätať a v 14. minúte prehrávala 0:4. Takto rýchlo dala štyri góly v európskych súťažiach naposledy Chelsea v roku 1971 v rámci Pohára víťazov pohárov proti luxemburskému tímu Jeunesse Hautcharag. Nakoniec do siete Vindahla padlo až šesť gólov.

Na tri asistoval Mohamed Salah, pričom rovnaký kúsok sa v úvodnom stretnutie na Letnej podarilo mladíkovi Elliottovi, ktorý tentoraz zaznamenal jednu prihrávku. Dvakrát sa presadil Gakpo. Svoj prvý gól na seniorskej úrovni zaznamenal devätnásťročný stredopoliar Bobby Clark.

Spomínaný Salah sa stal prvým hráčom Liverpoolu v jeho 131-ročnej histórii, ktorý strelil 20 alebo viac gólov v siedmich po sebe idúcich sezónach. Okrem toho má na konte celkovo dvanásť prihrávok. Debut medzi mužmi absolvoval poľský mladík Mateusz Musialowski, tréner Klopp ho vytiahol ako ďalšieho z množstva odchovancov.

The Reds strelili počas dvoch stretnutí proti Sparte celkovo jedenásť gólov a pohodlne postúpili do štvrťfinále. V EL to dokázal iba Lyon v roku 2017. Slovenský reprezentant Lukáš Haraslín nastúpil za hostí v 58. minúte. 

Štatistický pohľad na zápas.
Štatistický pohľad na zápas.Statsperform

Postupujúci do štvrťfinále EL:

Benfica

AC Miláno

Marseille

West Ham

Atalanta

Leverkusen

AS Rím

Liverpool